FlashBergen meer biologisch zout in de EU
In met name Frankrijk en Portugal wordt nog ambachtelijk zout gewonnen in zoutpannen, die ondiepe plassen aan zee waar het water uit verdampt en het zout uit overblijft. Het is een bewerkelijk proces van steeds aanharken. Het zout is duur. Het mag in de EU biologisch heten.
Omdat zout echter een dood mineraal is, is het eigenlijk wel een beetje gek om zout biologisch te noemen. In de VS bestaat om die reden geen biologisch zout.
De Europese Commissie wil daarentegen juist meer zout-typen biologisch kunnen noemen, bijvoorbeeld zout uit opgedroogde zoutlagen in de bodem en steenzout. Om zulk zout te winnen zijn geweld en grote machines, CO2-uitstoot, water en additieven nodig. Niet biologisch, vinden de exploitanten die hun zout slechts rustig laten drogen in de zon en handmatig aanharken.
In najaar moet een definitief besluit worden genomen: geeft de Commissie ook ander zout het recht om zich biologisch te noemen? Op Le Parisien zeggen de Fransen dat ze het gevecht voor hun exclusiviteit tot het einde zullen voortzetten. Helaas zijn weinig andere Europese lidstaten in hun zaak geïnteresseerd zodat de EU er vermoedelijk een hele vracht 'biologisch' zout bijkrijgt.
Verwarrend is het begrip biozout. Dat is een restproduct van olieraffinage en wordt gebruikt om wegen ijsvrij te houden. Met biologisch heeft het niets te maken.