De Levensmiddelenkrant, een blad voor supermarktexploitanten en levensmiddelenmakers, bericht dit weekend over kip die te goed zou zijn voor de Nederlandse supers. Het laat me niet los.
In de krant staat een artikel in over Franse Label Rouge kip. Dat is een gelukkig beest dat langer mag leven en het nog beter heeft dan een biologische hier.
Een Franse kippenboer met een Nederlandse naam, Martin Clarenbeek, vertelt dat die kippen in een Nederlandse super zo'n € 12 moeten kosten als hele kip. In Frankrijk hebben ze een marktaandeel van bijna 60%. Volgens hem willen Nederlandse supers zijn Label Rouge kip niet omdat die te goed is. Hun andere kip zou erbij verbleken.
Met zulke praat wordt het natuurlijk nooit wat. Maar de Levensmiddelenkrant vertelt nog wat meer. In Frankrijk kosten zijn kippen maar € 7,50. Logisch dus dat ze daar wel de winkel uitvliegen. Maar net toen ik dat snapte, begon mijn probleem weer. Waarom kosten ze daar € 4,50 minder dan hier? Ze zijn hier maar liefst 60% duurder dan daar.
Van dat verschil snap ik dus echt geen fluit. U wel? Mij houdt het uit mijn slaap. Een vrachtwagen vol dooie kippen kan onmogelijk per dier een enkeltje à raison van € 4,50 kosten.
Martin spreekt en schrijft Nederlands zoals u en ik. Ik hoop dat hij dat hier wil komen uitleggen waarom goeie kip voor een Hollander zoveel duurder moet zijn dan voor een Fransman. Of weet u het?
Dit artikel afdrukken
Een Franse kippenboer met een Nederlandse naam, Martin Clarenbeek, vertelt dat die kippen in een Nederlandse super zo'n € 12 moeten kosten als hele kip. In Frankrijk hebben ze een marktaandeel van bijna 60%. Volgens hem willen Nederlandse supers zijn Label Rouge kip niet omdat die te goed is. Hun andere kip zou erbij verbleken.
Met zulke praat wordt het natuurlijk nooit wat. Maar de Levensmiddelenkrant vertelt nog wat meer. In Frankrijk kosten zijn kippen maar € 7,50. Logisch dus dat ze daar wel de winkel uitvliegen. Maar net toen ik dat snapte, begon mijn probleem weer. Waarom kosten ze daar € 4,50 minder dan hier? Ze zijn hier maar liefst 60% duurder dan daar.
Van dat verschil snap ik dus echt geen fluit. U wel? Mij houdt het uit mijn slaap. Een vrachtwagen vol dooie kippen kan onmogelijk per dier een enkeltje à raison van € 4,50 kosten.
Martin spreekt en schrijft Nederlands zoals u en ik. Ik hoop dat hij dat hier wil komen uitleggen waarom goeie kip voor een Hollander zoveel duurder moet zijn dan voor een Fransman. Of weet u het?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Voor € 7,50 koop zelfs ik 'm wel! :-)
Het is stil hier, op 1 klant na. Ik heb even gekeken: Label rouge hele poulet bij Carrefour kost op dit moment EUR 8,35 (wit vlees) en EUR 11,60 (geel). Dat is dus alweer wat meer, zeker als het over geel kippenvlees gaat. Dus dat zou Martin eerst even op moeten helderen.
Maar als de prijs in Frankrijk toch aanzienlijk lager mocht liggen, dan is de vraag die gesteld wordt m.i. niet juist, het is omgekeerd: waarom is de prijs in Frankrijk voor een kwaliteitsproduct zo laag? Het is algemeen bekend dat de Franse consument niet de waarde betaalt voor kwaliteitsproducten; de franse consument vindt kwaliteitsproducten "normaal" (zie ook 60% maarktaandeel L.R.) en dus is de prijs eigenlijk te laag. Dat is 1 van de problemen waar de franse food & agri mee kampt. In NL zal de L.R. kip in het hoogste kwaliteits- en prijssegment terecht komen (die dus te hoog is omdat NL consument niet gewend is aan kwaliteit).
Overigens moet je de kiloprijs hebben: wit vlees: 6,68 /kg, geel ca. 9/kg
Dat is toch geen geld € 12,- voor zo'n hele gelukkige kip, geslacht en geplukt nog wel.
Martin is van de Loué-kip. Bij versdiscounter Provenc'Halles koop je een hele LR-kip soms voor € 6,50. Ongelofelijk maar waar.