Het Louis Bolk instituut deed in samenwerking met de Universiteit van Maastricht en een Zwitsers ziekenhuis onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten van biologisch-dynamische melk. Het bericht werd de redactie van verschillende kanten toegestuurd. Opvallende teneur: wat moeten we hier nu van geloven? De redactie hoopt op het ontstaan van een feitelijke bespreking van de onderzoekswaarden en de conclusies die op basis daarvan wordt getrokken.
Enerzijds kan gesteld worden dat het Louis Bolk Instituut een gezondheidseffect suggereert, terwijl het slechts een als gunstig beschouwde melkzuursamenstelling heeft vastgesteld. Anderzijds kan gesteld worden dat het op basis van ander onderzoek heeft kunnen vaststellen dat er gezondheidseffecten aan te wijzen zijn die redelijkerwijs verband lijken te houden met de consumptie van biologische zuivel.
Onder de boven dit artikel vermelde kop, schrijft het Louis Bolk instituut in zijn persbericht van 22 september:
Bij moeders die tijdens hun lactatieperiode biologisch-dynamische zuivel gebruiken, worden opvallend méér gunstige vetzuren (zoals rumenzuur en trans-vacceenzuur) in de moedermelk gevonden in vergelijking met moeders die gangbare zuivel gebruiken.
Bovendien bevat die moedermelk minder ongunstige transvetzuren (zoals elaïdinezuur) dan wanneer zij gangbare melk gebruiken. Moedermelk van vrouwen die biologische zuivel nuttigen, vertoonde tussenliggende waarden. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Universiteit Maastricht, het Zwitserse Paracelsus Ziekenhuis en het Louis Bolk Instituut.
Het onderzoek maakt deel uit van het gezondheidsonderzoek Koala dat in 2000 gestart is, waarbij onderzoekers de gezondheid van kinderen en volwassenen over een lange tijd volgen. Doel is om na te gaan in hoeverre leefstijl (zoals eetpatronen en speciale voeding) van invloed zijn op de gezondheid. Uit onderzoek uit 2008 bleek al dat 2-jarige kinderen tot 30% minder last hebben van eczeem als zij biologische zuivelproducten gebruiken in plaats van gangbare zuivel. Het deelonderzoek over de kwaliteit van biologischdynamische producten is onlangs afgerond.
“Een verklaring voor het verschil in vetzuren kunnen we zoeken in de samenstelling van het veevoer. Koeien van biologisch-dynamisch werkende veehouders eten veel vers gras uit een kruidenrijke wei en bijna geen krachtvoer. Dit heeft gevolgen voor de vetzuursamenstelling”, licht Lucy van de Vijver, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut, toe. “Bovendien wordt biologisch-dynamische melk - in tegenstelling tot biologische en gangbare melk - niet gehomogeniseerd bij de bewerking van rauwe melk naar consumptiemelk. Hieruit blijkt weer dat zelfs de voeding op heel jonge leeftijd een belangrijke basis is voor gezondheid.”
Het wetenschappelijke artikel waarop het persbericht gebaseerd is, is hier te vinden. Nadere informatie over het onderzoek is te verkrijgen via l.daniels@louisbolk.nl .
Dit artikel afdrukken
Bij moeders die tijdens hun lactatieperiode biologisch-dynamische zuivel gebruiken, worden opvallend méér gunstige vetzuren (zoals rumenzuur en trans-vacceenzuur) in de moedermelk gevonden in vergelijking met moeders die gangbare zuivel gebruiken.
Bovendien bevat die moedermelk minder ongunstige transvetzuren (zoals elaïdinezuur) dan wanneer zij gangbare melk gebruiken. Moedermelk van vrouwen die biologische zuivel nuttigen, vertoonde tussenliggende waarden. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Universiteit Maastricht, het Zwitserse Paracelsus Ziekenhuis en het Louis Bolk Instituut.
Het onderzoek maakt deel uit van het gezondheidsonderzoek Koala dat in 2000 gestart is, waarbij onderzoekers de gezondheid van kinderen en volwassenen over een lange tijd volgen. Doel is om na te gaan in hoeverre leefstijl (zoals eetpatronen en speciale voeding) van invloed zijn op de gezondheid. Uit onderzoek uit 2008 bleek al dat 2-jarige kinderen tot 30% minder last hebben van eczeem als zij biologische zuivelproducten gebruiken in plaats van gangbare zuivel. Het deelonderzoek over de kwaliteit van biologischdynamische producten is onlangs afgerond.
“Een verklaring voor het verschil in vetzuren kunnen we zoeken in de samenstelling van het veevoer. Koeien van biologisch-dynamisch werkende veehouders eten veel vers gras uit een kruidenrijke wei en bijna geen krachtvoer. Dit heeft gevolgen voor de vetzuursamenstelling”, licht Lucy van de Vijver, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut, toe. “Bovendien wordt biologisch-dynamische melk - in tegenstelling tot biologische en gangbare melk - niet gehomogeniseerd bij de bewerking van rauwe melk naar consumptiemelk. Hieruit blijkt weer dat zelfs de voeding op heel jonge leeftijd een belangrijke basis is voor gezondheid.”
Het wetenschappelijke artikel waarop het persbericht gebaseerd is, is hier te vinden. Nadere informatie over het onderzoek is te verkrijgen via l.daniels@louisbolk.nl .
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het persbericht dikt de conclusies wel een beetje aan.
""even when statistically
significant, the differences were moderate. The physiological
relevance of such apparently moderated
differences should, however, not be underestimated.""
Volgens de onderzoekers zijn de verschillen dus moderate, terwijl het persbericht spreekt van ""opvallend meer"".
Verder is het geen gecontroleerde studie waarbij de groepen een identiek dieet hebben behalve verschillen in melk.
De verschillen die gemeten worden in vetzuursamenstelling kunnen dus heel goed uit andere dieetbronnen afkomstig zijn. De onderzoekers voeren wat argumenten aan waarom dat niet het geval is maar ik ben niet overtuigd.
Ik volgde in mei 2007 een presentatie van het Louis Bolk Instituut rond een 'holistische kwaliteitsparameter' die het instituut had ontwikkeld, nl. de voedingskristallisatiemethode.
Deze methode gaat uit van een ordenend principe dat karakteristiek is voor een product. De kristallisatiebeelden worden visueel beoordeeld. De validatie van de visuele beoordeling gebeurde ism de universiteit kassel (D) en BRAD (Dk).
Er werd toen ook melding gemaakt van de bioftonen analyse, die een beoordeling toelaat van de kwaliteit van innerlijke samenhang van het product.
De biofotonen meetmethode en het verschijnsel van vertraagde luminescentie biedt een mogelijkheid voor het beschrijven van de kwaliteit van innerlijke samenhang zoals deze is ontstaan in het proces van groei en ontwikkeling. Zie meer op http://www.melunaresearch.nl
Zo kan men drie niveaus van kwaliteit vastleggen: de uiterlijke kwaliteit, de biochemische kwaliteit en kwaliteit van innerlijke samenhang (de kwaliteit van het groei- en productieproces).
<snip = Bron: www.meluna.nl>
De kwaliteit van innerlijke samenhang speelt een belangrijke rol in het verteringsproces. De innerlijke samenhang tussen de moleculaire bestanddelen bepaalt hun afbreekbaarheid door enzymen. Het is niet alleen van belang hoeveel eiwit er aanwezig is, maar meer nog of dat eiwit voor enzymen bereikbaar is. Hetzelfde geldt voor koolhydraten en vetten. Alleen een product met een innerlijke samenhang die is afgestemd op de mens wordt optimaal efficiënt afgebroken.
De biofotonen analyse wordt op dit moment gebruikt om de innerlijke kwaliteit van mens in relatie met bedrijfsvoering en diergezondheid en functionaliteit en structuur van melk te bepalen en de innerlijke kwaliteit in relatie met de bereidingswijze.
</snip>
Waarom al die uitleg??
In de discussie of biologische (-dynamische) melk al of niet gezonder, rijker is dan gangbare melk focussen 'courante' wetenschappelijke onderzoeksmethoden zich op de eerste twee kwaliteitsparameters, nl. uiterlijke en biochemische kwaliteit.
Ik vind het persoonlijk zeer waardevol dat het Louis Bolk Instituut zoekt naar 'nieuwe' onderzoeksmethoden, methoden die trachten op energetisch niveau de kwaliteit van producten te bepalen. Het zou geen slechte ontwikkeling zijn, moest de wetenschap een en ander hollistischer gaan bekijken en Einstein's E=mc2 wat letterlijker nemen.
@Guido. Weet jij of er verschil werd gemaakt in de vergelijkingen tussen melk van koeien in normale weidegang en koeien die de hele dag binnen zijn? Verschil tussen melk van koeien die hoofdzakelijk gras eten en koeien die hoop "krachtvoer" bijgevoerd krijgen.
@James: Dat weet ik niet. ik hoop dat LBI aan de discussie deelneemt. Maar met wat ik links en rechts door de jaren gelezen heb, is iedereen(?) het erover eens dat wat betreft Omega-3 en CLA die gehaltes toenemen bij meer weidegang, grasklaver en afnemen bij groter aandeel krachtvoer en snijmaïs in het rantsoen.
@James: Het IGER in Wales vond 2/3 meer Omega-3 vetzuren in biologische melk als in gangbare melk. Onderzoek aan de RUGent vond dat het gehalte aan Omega-3 vetzuren 76% hoger lag en het gehalte aan CLA 50% hoger was in biologische melk tijdens de winterperiode. In de zomerperiode werden gehalten gevonden die resp. 30% en 23% hoger waren dan in gangbare melk. Bovendien zou de verhouding Omega-3/Omega-6 vetzuren gunstiger zijn in biolgische melk.