Op de Franse veehouderijbeurs Sommet de L'élevage die deze week in Clermont-Ferrand plaatsvindt, lopen enkele tientallen vertegenwoordigers van regering en bedrijfsleven uit Mongolië rond. Ze zijn er op uitnodiging van de Fransen omdat het land een 'voedselrevolutie' heeft aangekondigd en graag zaken wil doen met Europese landen, Frankrijk en Nederland voorop. Naast zaken doen wil Mongolië ook de landbouwkennis in het land vergroten. Dat dat wel eens broodnodig kan zijn, liet het Mongoolse avontuur van Henk Bleker in 2014 zien. Van zijn plannen om een Mongoolse zuivelketen op te zetten, is echter sindsdien niets meer vernomen.
Mongolië ligt ingeklemd tussen Rusland en China. Het land kenmerkt zich door grote aantallen dieren: op een populatie van 3,4 miljoen inwoners lopen er 4,3 miljoen paarden, 5 miljoen koeien, 454.000 kamelen, 31 miljoen schapen en 26,5 miljoen geiten rond.

Toch is Mongolië lang niet zelfvoorzienend op het gebied van voedsel: het land importeert ongeveer de helft van zijn voedsel; zelfs van de zuivel wordt 40% geïmporteerd. Daar wil het land verandering in brengen en dus kondigde de Mongoolse regering een 'voedselrevolutie' aan.

Met het oog daarop kwam de Mongoolse landbouwminister Khayangaa Bolorchuluun naar Frankrijk om zijn Franse collega Marc Fesneau te ontmoeten. De ministers ondertekenden een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. De Sommet de L'élevage, volgens de organisatie de grootste veehouderijbeurs van Europa, biedt Bolorchuluun een mooie manier om "Mongolië te introduceren aan de wereld", zei hij tijdens een persconferentie. Tijdens de beurs zal hij nog een aantal overheidsvertegenwoordigers van diverse Europese landen en vertegenwoordigers van landbouw, veehouderij in het bijzonder, ontmoeten.

Waar het Mongolië om gaat, is het professionaliseren van de landbouw. Vijf jaar geleden lag er al een plan om 5.000 melkkoeien uit Wit-Rusland te importeren. Dat plan kwam nooit goed van de grond en door de oorlog in Oekraïne komt er momenteel helemaal niets meer van. Dus richt het land de blik op Europa. Er wordt gesproken over het importeren van maar liefst 50.000 koeien. De afgelopen paar jaar werden er uit Frankrijk al 450 drachtige koeien van het Montbéliarde-ras geïmporteerd, en voor 2022/2023 zullen er nog eens 320 drachtige koeien naar Mongolië vertrekken. "Montbéliarde is een dubbeldoelras dat het ook in Mongolië goed doet en past bij de gebruiken van het land. Ook kennis van fokkerij wordt binnengehaald," schrijft Nieuwe Oogst.

Dat laatste was ook de bedoeling van Henk Bleker, die in 2014 een tiental middelgrote melkveebedrijven wilde gaan opzetten in de buurt van de zuivelverwerkingfabrieken. Dat moest "vooral een Mongools project worden, waarbij de Nederlandse kennis en kunde wordt benut." Bleker, nog altijd 'mede-eigenaar van een melkveehouderij in Mongolië', zag een stelsel voor zich van 'leerbedrijven' en Mongoolse studenten die in Nederland opgeleid zouden worden. Ook nu zien, naar verluidt, de Mongolen Nederland als een belangrijke partner. Maar dat geldt ook voor andere Europese landen.