5
Fotocredits: 'Schaapskudde in de Lozère', FranceTVinfo

FlashFrankrijk mag 174 wolven schieten

Alle onrust over dode schapen ten spijt, geniet de wolf in Nederland nog volop van zijn (op Europees niveau) beschermde status. Schieten we er hier of in België eentje dood, dan wordt er een moordonderzoek opgezet.

In Frankrijk ligt dat anders. Daar zijn om te beginnen flink meer wolven dan in Nederland of België. Naar schatting lopen er zo'n 920 wolven rond. Volgens het wolvenplan van de Franse staat mag daar 19% van afgeschoten worden zonder dat de wolvenstand in gevaar komt. Dat veroordeelt 174 wolven tot de dood.

Dat betekent nou ook weer niet dat iedereen maar naar zijn of haar geweer grijpt en op jacht gaat. Ook in Frankrijk mogen alleen wolven die een bedreiging vormen voor schapen en ander vee afgeschoten worden. Dat waren er eind juli 'pas' 44. Tot chagrijn van de schapenhouders, die ondanks maatregelen als herdershonden, hekken en doorwaakte nachten, al tientallen schapen aan de wolf zijn verloren.

FranceTVinfo - Élevage : l'État autorise l'abattage de 174 loups pour faire face aux nombreuses brebis tuées, 6 okt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #1
  • 6 okt '22
  • 14:03

Die tientallen schapen betreft het departement Lozère dit jaar. Tot nu toe zijn daar 180 schapen gedood mogelijk door een wolf (60 zijn inmiddels officieel vastgesteld). Vorig jaar waren dat er 178 en in 2019 nog 70.
Voor heel Frankrijk loopt inmiddels het aantal op tot 10.000 – 12.000 gedode boerderijdieren (voornamelijk schapen) per jaar (in 2004 lag dat tussen de 2.000 en 4.000). Dit kost de staat jaarlijks circa 30 miljoen euro (vergoeding gedode dieren en aanschaf schaapshond of verbeteren afrastering).

In 2021 werd het aantal wolven in Frankrijk geschat op 624 wolven maar door een verbeterde meetmethode (oa dna-analyse) is dit aantal naar boven bijgesteld, naar 921. Sinds oktober 2020 is het afschot% verhoogd van 10% naar 19%, waarschijnlijk vanwege aanhoudende aanvallen.

In Frankrijk mag je inderdaad niet zomaar op wolvenjacht. Daaraan gaat een hele procedure vooraf. Wolven afschrikken mag iedereen (bv met geluid of rubberen kogels). Jezelf of je kudde (ter plekke) verdedigen met een geweer (met een echte kogel) mag ook mits je hebt voldaan aan maatregelen om de kudde te beschermen (bv afrastering met vier stroomdraden en 80 cm hoog, aanwezigheid van een herdershond, etc.), een jachtvergunning hebt en toestemming hebt van de prefet. Wanneer de wolvenaanvallen blijven aanhouden is een ‘tir de défense renforcée’ toegestaan. Deze verdediging kan uitgevoerd worden met meerdere jagers en de voorwaarde is dat de kudde moet zijn beschermd volgens de regels en de kudde meermalen is aangevallen.
Wanneer afschrikken en verdedigen niet werkt dan pas wordt overgegaan op gericht afschieten van de wolf (van de kudde vandaan) onder leiding van een speciale wolveneenheid.

Er bestaat discussie of het afschieten van wolven effectief is. In Zwitserland wordt onderzocht of het gebruik van uitwerpselen van een andere roedel effectief is om wolvenaanvallen te voorkomen.

Gert van der Hoek
  • #2
  • 8 okt '22
  • 12:24

De ervaringen tot nu toe in Nederland:
- een afrastering van 120 cm is te laag, zo,n sprong stelt niks voor.
- Ook nogal wat slachtoffers bij kalveren, koeien, ponnies en paarden.
- Geen hulp of vergoeding voor eigenaren van andere dieren dan schapen.
- De nodige dierenhouders, professioneel en hobby , gaan stoppen of zijn al gestopt.
- Mensen in bepaalde gebieden zijn bang om hun hond uit te laten, of hun kind buiten te laten spelen of fietsen.

De problemen lijken te worden onderschat of gebagatelliseerd. Geen eenvoudige oplossingen om wolven en mensen in hetzelfde gebied te laten wonen in Nederland.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #3
  • 8 okt '22
  • 21:59

Als ik bij mij een slachtoffer vind van de wolf, kiep ik hem voor het gemeentehuis.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #4
  • 12 okt '22
  • 15:05

Maar ook in Frankrijk malen de ambtelijke molens langzaam en soms tegen de richting in. De prefect van Lozère, Philippe Castanet, gaf op 26 september toestemming voor het afschieten van wolven in het gebied Margeride. Maar nu draait hij dat besluit terug. "De coördinerende prefect [Jean-Paul Celet] heeft me gevraagd om eerst de tussenfase, 'tir de défense territoriale', te doorlopen" (zie de uitleg van ellen-maureen colpa #1 ).

Wel belooft de prefect dat als er eind deze week geen enkele wolf is doodgeschoten, hij er bij de coördinerend prefect - een afspraak staat 14 oktober op de agenda - op zal aandringen toch afschieten toe te staan.

Het politieke verhaal wordt nog gecompliceerder: volgens de Jonge Landbouwers van Lozère zou de coördinerend prefect Celet wel zijn akkoord hebben gegeven voor het afschieten van de wolf, maar is hij op zijn beurt overruled door de prefect van de regio Auvergne-Rhône-Alpes en nationaal coördinator van het wolvenplan Pascal Mailhos. "De staat negeert en veracht ons", concludeerden de Jonge Landbouwers en liepen weg uit een vergadering van de Departementale Commissie voor Landbouworiëntatie (CDOA). Zolang de kwestie van de wolf niet centraal staat, praten zij niet verder.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #5
  • 12 okt '22
  • 18:14

Typisch Franse fratsen in het relaas van Cécile, helaas. Hoe langer er wordt gewacht met ingrijpen, hoe gefrustreerder en bozer de schapenhouders zullen worden.

Voor mij betekent niet dat elke wolf die in de buurt van de veehouderij komt maar moet worden afgeschoten. Niet alle wolven vallen immers landbouwhuisdieren aan en kunnen het vee zelfs beschermen door verzwakt en ziek wild rond het vee op te eten (en wellicht ook wilde zwijnen bij de cultuurgewassen vandaan houden). Wolven hebben een functie die te respecteren is. Aan de andere kant, als een wolf veel schade aanricht, moet er het recht bestaan hem te elimineren (dit deden en doen ook traditionele herdersvolken zoals bijvoorbeeld is te lezen in Wolf Totem van Jiang Rong). Niet uit wrok, wreedheid, of de wens om de wolvensoort te vernietigen, maar omdat het deel uitmaakt van het samenleven met de wolf.
Een wolf heeft recht om te leven, zich voort te planten. Net zoals dat boeren en herders ook het recht hebben om hun leven en hun dieren te verdedigen. Dan zal er geen haat tegen wolven ontstaan. Angst en wolvenhaat ontstaan wanneer mensen door de staat de mogelijkheid wordt ontnomen om zichzelf te verdedigen.

Voor de Franstaligen onder ons is er een mooie evenwichtige podcast over de zoektocht naar het samenleven met de wolf in Frankrijk: ''Le retour du Loup''
Er is ook een mooi boek over de geschiedenis van de terugkeer van de wolf sinds 1992: ''Des loups et des hommes'' door Caroline Audibert.
Voor wie wil begrijpen waarom de wolf ooit is verjaagd/uitgeroeid in Frankrijk is het boek ''L'homme contre le loup: Une guerre de deux mille ans'' geschreven door Jean-Marc Moriceau aan te bevelen.

Voor wat betreft Nederland vraag ik mij af of de wolf, die normaal gesproken leeft in uitgestrekte bossen met open velden, in Nederland met haar versnipperde natuur, wel zijn natuurlijke gedrag kan vertonen en niet overprikkeld wordt door fotograven, wandelaars, mountainbikers, snelwegen, etc.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.