13
Fotocredits: 'dutch cows', bertknot

FlashD66-lid Ter Veer zegt op: partij snapt niets van landbouw

Veertien jaar zat oud-Kamerlid Pieter ter Veer (1944) in de Tweede Kamer, van 1981 tot 2002, als landbouwwoordvoerder van D66. Maar de maat is vol. Hij schortte zijn lidmaatschap voor het leven op. Waarom? Omdat er "zoveel gebrek aan feitenkennis is, dat je er radeloos van wordt." Niemand weet nog dat koeien een 'opruimfunctie' hebben: als zij geen bierbostel eten - het restproduct uit het brouwproces - ligt Heineken na 3 dagen stil. Hoe kun je nou iets hebben tegen koeien, dieren die voor mensen onverteerbare plantendelen omzetten in hoogwaardige voedingsstoffen?

Dat D66 zich omringt met 'de kringloopkampioenen bij uitstek', zonder dat veel mensen kunnen vertellen wat daarmee bedoeld wordt of de nadelen ervan kunnen benoemen, steekt Ter Veer. Maar "de volstrekte minachting die met name D66 aan de dag legt in de hooghartige bejegening van boeren die zich terecht zorgen maken en bovendien in grote onzekerheid verkeren," doet hem oprecht pijn. Vijftig of zelfs 60% minder koeien, dat is niet uit te leggen. Zo kent hij zijn partij niet en daar wil hij niet meer bij horen. Een lidmaatschap voor het leven kun je niet opzeggen. Dus schortte hij het op. Zijn contributie hoeft hij niet terug.

Boerderij - Pieter ter Veer schort lidmaatschap D66 op: ?Zoveel gebrek aan feitenkennis? - Boerderij, 29 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
  • #1
  • 29 sep '22
  • 13:02

U bedoelt die partij met leden haast totaal uit de Staatsruif betaalde werknemers, van ambtenaren via onderwijs naar NGO's ?
Ne, die hebben totaal geen notie wat "werken met de voeten in de klei" betekent, laat staan "in de stront".

Lourens Gengler
Lourens Gengler Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #2
  • 29 sep '22
  • 15:35

Zeer goed van Pieter ter Veer. En hij is al de zoveelste (voormalig) politicus die het huidige beleid onderuit schoffelt.
In het originele artikel in Boerderij krijgt hij zelf overigens terechte repliek over zijn opmerkingen inzake intensieve veehouderij.

Anton van Lijssel
Anton van Lijssel Gepensioneerd, inwoner van Liessel (N-Brabant)
  • #3
  • 1 okt '22
  • 11:57

Dit is een typisch geval van koeien en varkens optellen, om over kippen nog maar niet te spreken. Tjeerd de Groot heeft het over een halvering van de veestapel d.w.z. van de koeien, varkens en kippen samen. Het is logisch dat er een veel groter aantal varkens en kippen zal verdwijnen.
Maar ook het aantal koeien zal afnemen bij kringlooplandbouw, wanneer het aantal koeien wordt aangepast aan wat Nederland zelf aan veevoer produceert aangevuld met de afvalproducten van de levensmiddelenindustrie (waaronder bierbostel). De enorme import van goed mensenvoedsel uit Zuid-Amerika om er hier mest en melk van te maken verdwijnt dan immers.

John van Kessel
John van Kessel Land- en tuinbouw
  • #4
  • 4 okt '22
  • 10:10

Het doel is de intensieve veehouderij te raken maar die kan je niets maken met chemische luhbtwassers die 95% ammoniak reduceren. De aantallen blijven. Het randeffect is dat de hele landbouw met een extra berg regels opgezadeld wordt.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #5
  • 6 okt '22
  • 16:50

#1 Welke politieke partijen worden niet vanuit de Staatsruif betaald?


#3 Ik vind het wat moeilijk om jouw reactie te duiden, maar het lijkt erop dat jij bedoelt, dat wanneer de grootschalige import van veevoer niet meer nodig is, Nederland zelfverzorgend wordt op dat gebied?

#4 Nee het doel is dat de uitstoot van stikstof en methaan sterk vermindert. Dat dit dan waarschijnlijk het meeste gevolg heeft voor de intensieve veehouderij is logisch en dit was ook al een aantal decennia bekend. Dat de boeren zich hebben laten leiden door de (RABO)bank, vakbladen, WUG en de voerindustrie baronnen is tragisch, maar nog steeds de eigen keus van zelfstandige ondernemers. Ik ken verschillende veeboeren die zich de kop niet gek hebben laten maken en nu ook weinig te vrezen hebben. Wanneer je vlakbij een Natura2000 gebied zit is wel vooral pech hebben, dat is echt iets van de laatste tijd en was niet te voorzien.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.