2
Fotocredits: 'Stinkwants', r Alpsdake, Wikimedia Commons

FlashExotische stinkwants vreet fruit aan

Het beestje heeft zijn naam al niet mee, de stinkwants. Als gevolg van de klimaatverandering zal deze van oorsprong Aziatische exoot ook bij ons niet buiten de deur te houden zijn. Sinds 4 jaar is de Halyomorpha halys ook in Nederland gesignaleerd. En dat is slecht nieuws voor de agrarische sector. De bruingemarmerde schildwants vreet namelijk de vruchten aan bij fruitbedrijven.

De stinkwants, zo genoemd omdat het insect bij bedreiging of doodslaan een smerige geur afgeeft, reist waarschijnlijk met toeristen en via vervoer van landbouwproducten mee naar gematigde klimaten, waar ze zich steeds beter thuis voelen. Het insect is een 'generalistische herbivoor' en zuigt het vocht uit bladeren en vruchten van zo'n 170 gewassen (appels, peren, bramen, frambozen, kersen, maar ook tomaten, aubergines en paprika's) en sierplanten. Alleen in gebieden die lange vorstperioden kennen, overleven ze niet. Er is nog geen kruid gewassen tegen de stinkwants, wel zijn er veelbelovende experimenten met biologische bestrijders zoals de Japanse sluipwesp en andere roofinsecten.

Scientias - Smerige en schadelijke stinkwants breidt leefgebied uit door vakantiegangers en klimaatverandering, 28 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 30 sep '22
  • 11:42

De afgelopen decennia zijn er veel van dit soort 'punaises', zoals ze in Frankrijk worden genoemd, bij gekomen. Op ieder stukje grond, natuur of akkerland, kom je ze tegen in diverse kleuren en maten, vooral in de wat zuidelijkere gebieden. Soms erg veel en moet je moeite doen om ze buitenshuis te houden. Ze hebben allemaal een voorkeur voor blad, fruit of andere insecten. Er zijn al veel natuurlijke predatoren die het vooral op de eitjes gemunt hebben zoals wespen maar ook lieveheersbeestjes. Vogels weten inmiddels dat ze niet te eten zijn, evenals mijn zus die samen met een framboos zo'n punaise in haar mond kreeg: 'nog nooit zoiets bitters geproefd', nu bekijkt ze iedere framboos voordat ze hem opeet. Niet alleen deze wantsen, maar ook andere ongewenste exoten krijgen na verloop van tijd met vijanden te maken, zo ook de larven van de buxusmot die zowel in de grond als daarboven niet meer veilig zijn, tenminste als er nog voldoende ondergrondse jagers (roofinsecten, kleine zoogdieren) en wespen en meesjes zijn. Ik zie de zwart-gerande motten nog wel, maar de afgelopen jaren blijft het bij een enkeling.

Ook bij deze nieuwe wants zou ik zeggen: geen roofinsecten introduceren, maar gewoon op z'n beloop laten en accepteren dat ze hier en daar met het fruit mee snoepen.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #1
  • 29 sep '22
  • 12:58

Vertrouwen hebben in een exoot om een exoot te verdrijven moet met de nodige voorzichtigheid worden aangepakt. Die Japanse sluipwesp kan uiteraard ook dominant worden zonder natuurlijke vijanden. En voor je het weet worden we geconfronteerd met invasieven uit de koker van Xi.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.