Cashews Sea Salt zijn '100% Pure & Natural', beweert Duyvis. De klant die daarom denkt gewoon een nootje te kopen, zit er helemaal naast. Als Duyvis 100% puur zegt, bedoelen ze 'met maltodextrine, zout, suiker, gistextract, uipoeder, knoflookpoeder en toegevoegd aroma'. Dat zit van nature echt niet op een cashewnoot, constateert foodwatch.
"Het merk doet zich beter voor in vergelijking met andere snacks, maar is dat zeker niet", vindt Bart van Opzeeland van foodwatch "Het begint al bij het schap. Je grijpt naar een papieren zak, maar hij blijkt gewoon van plastic." De claim 'Pure & Natural' suggereert dat het product geen toevoegingen bevat. Het woordje 'Premium' pretendeert dat Duyvis-noten beter zijn dan andere noten en 'Sea Salt' is gewoon een verkooptruc. "Zeezout is niets meer dan zout, een verbinding van natrium (Na) met chloride (Cl). Het is ondanks de nog aanwezige spoorelementen niet gezonder te noemen dan gewoon keukenzout." stelt Van Opzeeland. “Het beetje extra mineralen krijg je namelijk al voldoende binnen via een gevarieerd voedingspatroon.”
Driedubbele dosis
De cashewnoten van Duyvis smaken vooral naar zout. 'Moeder Natuur', die al jaren met divagedrag de Duyvis-praatjes verkoopt, loopt een dikke kans op zowel hoge bloeddruk als hart- en vaatziekten. Net als Duyvis-klanten. Duyvis stopt namelijk 2,5 gram zout in iedere ons cashewnoten: ruim drie keer meer dan andere fabrikanten. Het toegevoegde middel maltodextrine, na cashewnoten en olie het rijkelijkst aanwezige ingrediënt in het zakje, zorgt dat het zout aan de noot plakt. Zo weet Duyvis tenminste zeker, dat iedereen de driedubbele dosis zout daadwerkelijk binnenkrijgt.
Bloeddruk
De meeste Nederlanders eten zonder deze snack al veel te veel zout: ongeveer 9 à 10 gram per dag, terwijl de maximale aanbevolen hoeveelheid 6 gram is. Zout verhoogt de bloeddruk, wat slecht is voor de bloedvaten en verhoogt daarbij het risico op hart- en vaatziekten. Hoewel dat bekend is bij fabrikanten als Duyvis, grijpen ze steeds vaker naar zout en smaakversterkers om smakeloos, industrieel bewerkt voedsel op te peppen.
Van nature lekker?
Bovenop de berg zout vond Duyvis het ook nog noodzakelijk om gistextract, een smaakversterker, aan de nootjes toe te voegen. Blijkbaar waren de cashews toch niet “van nature” lekker. Duyvis voegt bovendien een schep suiker toe aan zijn cashewnoten. Een ontwikkeling die bij steeds meer producten te zien is. "Niet 'natural' en helemaal niet goed voor consumenten", vindt Van Opzeeland. De maatschappelijke verantwoordelijkheid van de voedingsindustrie is nog ver te zoeken, terwijl onze gezondheidszorg langzaamaan overbelast raakt door aandoeningen die verband houden met een ongezond voedingspatroon.
Duyvis Cashew Sea Salt Pure & Natural is bij uitstek een product dat de term 'puur en natuurlijk' niet zou mogen voeren.
Bron van dit bericht: foodwatch.nl
Dit artikel afdrukken
Driedubbele dosis
De cashewnoten van Duyvis smaken vooral naar zout. 'Moeder Natuur', die al jaren met divagedrag de Duyvis-praatjes verkoopt, loopt een dikke kans op zowel hoge bloeddruk als hart- en vaatziekten. Net als Duyvis-klanten. Duyvis stopt namelijk 2,5 gram zout in iedere ons cashewnoten: ruim drie keer meer dan andere fabrikanten. Het toegevoegde middel maltodextrine, na cashewnoten en olie het rijkelijkst aanwezige ingrediënt in het zakje, zorgt dat het zout aan de noot plakt. Zo weet Duyvis tenminste zeker, dat iedereen de driedubbele dosis zout daadwerkelijk binnenkrijgt.
Bloeddruk
De meeste Nederlanders eten zonder deze snack al veel te veel zout: ongeveer 9 à 10 gram per dag, terwijl de maximale aanbevolen hoeveelheid 6 gram is. Zout verhoogt de bloeddruk, wat slecht is voor de bloedvaten en verhoogt daarbij het risico op hart- en vaatziekten. Hoewel dat bekend is bij fabrikanten als Duyvis, grijpen ze steeds vaker naar zout en smaakversterkers om smakeloos, industrieel bewerkt voedsel op te peppen.
Van nature lekker?
Bovenop de berg zout vond Duyvis het ook nog noodzakelijk om gistextract, een smaakversterker, aan de nootjes toe te voegen. Blijkbaar waren de cashews toch niet “van nature” lekker. Duyvis voegt bovendien een schep suiker toe aan zijn cashewnoten. Een ontwikkeling die bij steeds meer producten te zien is. "Niet 'natural' en helemaal niet goed voor consumenten", vindt Van Opzeeland. De maatschappelijke verantwoordelijkheid van de voedingsindustrie is nog ver te zoeken, terwijl onze gezondheidszorg langzaamaan overbelast raakt door aandoeningen die verband houden met een ongezond voedingspatroon.
Duyvis Cashew Sea Salt Pure & Natural is bij uitstek een product dat de term 'puur en natuurlijk' niet zou mogen voeren.
Bron van dit bericht: foodwatch.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
van Opzeeland moet gewoon uit zijn doppen kijken. Mag een plastic zak op papier lijken als dat beter verkoopt? Of is dat muggenzifterij? Bovendien zegt de verpakking niet dat het Cashews zijn. Het zijn Cashews Sea Salt. Dus waar slaat dat Pure en Natural nou op? Heeft Food Watch nou werkelijk niks beters te doen?
Trouwens dat zout en hoge bloeddruk is nog maar de vraag volgens de laatste wetenschappelijke berichten. Nogmaals, zaken die concurrent zijn, zijn derhalve niet noodzakelijker wijs causaal.
Dick, bedankt voor de extra informatie.
Ik krijg van verschillende draden zeer onregelmatig de nieuwe reacties in de mailbox. Kan dat eens bekeken worden door de technische raad?
Maar nu serieus. Twee leden van de Nederlandse Gezondheidsraad, beide hoogleraar, vertelden me kort geleden dat Bibbins & Domingo moeten worden gezien als de huidige stand van onze kennis over de invloed van zoutconsumptie op onze gezondheid.
Wat goed dat Vlamingen de Kath. Universiteit Leuven KUL noemen. In het Brabant van boven Brasschaat en Valkenswaard hebben ze er alle moeite voor gedaan de Kath. Universiteit Tilburg Brabants (KUB) en maar niet Tilburgs te laten worden.
Met de KUL is veelal niks mis. En dat ze het onderzoeken, vind ik zeer ok.
Unilever helpt zoutinname reduceren. Hun lijkt het toch menens. Terecht, want zo'n 70-75% van het zout dat we dagelijks innemen, krijgen we binnen via verwerkt voedsel.