Het landelijke watertekort is voorbij, schrijft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een Kamerbrief. Landelijk is de vraag niet meer groter dan het aanbod van zoet water en door de regen van de afgelopen tijd hoort 2022 niet meer bij de 5% droogste jaren. Van niveau 2 (feitelijk watertekort) schalen we af naar niveau 1, 'dreigend watertekort'. Het Managementteam Watertekorten (MTW) zal niet meer bijeenkomen. Sommige van de maatregelen die de afgelopen tijd genomen zijn om de wateraanvoer te verbeteren, meer water vast te houden en schade te voorkomen zijn al afgebouwd. De komende tijd zullen nog meer maatregelen opgeheven worden. Alle betrokken partners - Rijkswaterstaat, waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies en betrokken ministeries (LNV, EZ & K, I&W) gaan de 'droogtecrisis' evalueren. Vóór de start van het nieuwe groeiseizoen, 1 april 2023, willen ze het eindrapport klaar hebben.
Het neerslagtekort is gedaald tot 249 mm en daarmee hoort 2022 niet meer bij 5% droogste jaren Nederland. Op 5 september piekte het neerslagtekort met 318 mm gemiddeld in het land.

Opgelucht ademhalen dus? Nou nee. Het is namelijk nog altijd aanmerkelijk droger dan normaal. Gemiddeld ligt het neerslagtekort in deze tijd van het jaar rond de 90 mm. Er zijn grote regionale verschillen. Zo is onder meer in het westen van Zeeland, de Kop van Noord-Holland, Noord-Limburg, de Achterhoek en de zuidoostelijke helft van Overijssel het neerslagtekort nog meer dan 300 mm. In het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant, de Betuwe, grote delen van Friesland en Groningen en Terschelling en Ameland is het neerslagtekort zo'n 200 mm. Het kleinst is het neerslagtekort op dit moment in het oosten van Groningen, grofweg tussen Delfzijl en Winschoten, waar het plaatselijk onder de 150 mm ligt.

Dat het zo droog is, zie je niet. Grasvelden en bermen die er 2 weken geleden nog verdord bijlagen, zijn inmiddels weer groen. Maar dat betekent niet dat de natuur weer hersteld is of de grondwaterstanden op peil, waarschuwt de Droogtemonitor. De situatie verergert alleen niet nog verder.

Voor alle gebieden die meer dan een paar meter boven zeeniveau liggen, dus van de Friese Wouden tot aan Limburg, in duingebieden en van de Utrechtse Heuvelrug via de Veluwe tot aan de Duitse grens, zijn de grondwaterstanden bijzonder laag. Een paar weken met buien is bij lange na niet genoeg om het grondwaterpeil aan te vullen. Wil het groeiseizoen van 2023 van start gaan met normale grondwaterstanden, dan is "een bovengemiddeld natte periode van nu tot en met februari nodig," aldus Weeronline.