Een paar jaar geleden leidde hun fanatieke lobby tot een verbod op pulsvissen - vissen met elektrische stroomstootjes. De zee zou 'leeggeëlektrocuteerd' worden. Nou waren de Nederlanders in het pulsdossier ook niet helemaal zonder blaam, maar toch werd met het verbod een einde gemaakt aan een ecologisch verantwoorde en milieuvriendelijke manier van vissen.

Nu richten de kustvissers hun pijlen op de volgende vernieuwende vistechniek: de (MSC-goedgekeurde) flyshootmethode. Daarbij sleept een bij daglicht langzaam varende vissersboot 2 kilometer lange lijnen (zegentouwen) een 150 meter breed net door het water. De lijnen raken en rollen over de bodem waardoor stofwolkjes ontstaan en de vissen opschrikken. De methode werkt het best op zanderige bodems zoals die in het Kanaal.

Monstrueus groot zijn die netten, vinden de Franse vissers. Zij wisten 120 Kamerleden, senatoren en Europarlementariërs van links en rechts te mobiliseren die een open brief in Le Monde schreven. Van hen moet president Macron aan de bak tijdens de aankomende 'triloog' (overleg tussen Europees Parlement, Europese Commissie en Raad) in Brussel, om de "Franse vissers te redden van de vernietigende praktijken van Nederland." Volgens de briefschrijvers vissen 5 grote Nederlandse vissersschepen met hun 'mega-netten' (sennes démersales) in één dag tijd een gebied zo groot als Parijs leeg.

Kleine vissers, familiebedrijven, hun kennis en kunde, de Franse economie, de biodiversiteit en het klimaat "kunnen zo'n aanval van die industriële vissers niet overleven", citeert de NOS. Aan innovatie hebben de Franse kustvissers geen boodschap. Ze hebben er ook het geld niet voor.

De Nederlandse vissers zijn er niet gerust op. "Wij zijn bang dat dit net zo'n drama wordt als met de pulsvisserij", zegt Geert Meun, directeur van VisNed. Er zijn 24 Nederlandse flyshoot-vergunningen en die vloot zet jaarlijks 'enkele tientallen miljoenen' om.

Dit artikel afdrukken