Vers wordt elders gebruikt. Een nieuwe film heet vers. Zelfs in het nieuws wordt 'vers van de pers' gebruikt als aanduiding van nieuw nieuws.
Vele betekenissen
Voor mij is het grootste poëzieboek de Bijbel. Die is onderverdeeld in Bijbelboeken, hoofdstukken en verzen. De berijmde Psalmen die we zongen, bestaan ook uit verschillende verzen. Ook in de dichtkunst wordt het woord vers gebruikt om een indeling aan te geven.
Vers is een woord met zoveel verschillende betekenissen. In allerlei contexten wordt het op heel veel verschillende manieren gebruikt. Vaak op een manier die de gebruiker zelf de meeste waarde geeft.
Natuurlijk hebben consumenten recht om te weten wat ze kopen. Daar hebben wij als producenten een heel grote verantwoordelijkheid. Als producent van groenten en fruit hebben we de taak het voedsel zo goed mogelijk te telen. En we moeten zorgen dat groenten en fruit altijd lekker zijn. Daar hoort natuurlijk ook een korte keten tussen producent en consument bij. Dat zal consumenten verleiden om meer groenten en fruit te eten.
Weg met vers
De consument moet wel weten wat ze moeten kopen. Als producent moeten we daarom merken rond producten bouwen. Dat dwingt de producent er voor te zorgen dat het product altijd aan de verwachtingen van de consument voldoet. En biedt de consument door herkenning te weten wat zij zou moeten kopen.
Laten we daarom stoppen met gebruiken van het woord vers in verband met voedsel. Weg met vers.
Laten we het woord gebruiken waar het hoort. In de poëzie.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een lijn in deze serie komt duidelijk naar voren. Vers is een suggestief begrip dat bedrieglijk gebruikt wordt. Specifiek gemaakt - bijvoorbeeld door een merk en daarbij behorende consistent waargemaakte belofte - is vers wel concreet te maken. Alleen niet door het woord, maar door concreet te maken wat ‘vers’ in dat specifieke geval betekent.
Ik ben benieuwd of bijvoorbeeld Albert Schulp en Simone Hertzberger die korte samenvatting tot nu toe herkennen.
Net zoals ambachtelijk, natuurlijk, oorspronkelijk, van oorsprong, lokaal, handgemaakt, authentiek. Ze hebben allemaal positieve connotaties en die blijken geld waard te zijn. En als je de begrippen wat oprekt, levert het nog meer op.
De 'rijpingsgraad' aan de plant zou me van veel nut zijn... ik heb vaak tomaten die van buiten mooi rood zijn maar van binnen onrijp uiterlijk en smakeloos, droog.... (misschien ook wel eerst fors gekoeld bewaard?)
#2: het échte ambacht contrasterend onder de aandacht blijven brengen. Nu regelmatig kritische uitzendingen over dit soort praktijken. De positieve kant meer aandacht geven heel belangrijk. (zoals de beste boerenkazen van NL verkiezingen) (of de lekkerste trostomaten... een ambacht op zich!)
ps en het gaat lang niet altijd over 'vers'... al is een dagelijkse salade heel belangrijk zijn er vele natuurlijke producten die niet 'vers' zijn maar perfect passen binnen een gezonde levensstijl (zoals die olijven, fèta - is 6 maanden oude gefermenteerde kaas 'vers'?... 2,5 jaar oude brokkelkaas? - in die salade)
pps er is ook een verschil tussen vers - hitte bereidingen daarvan!!! - en rauw/ fermenteren dus. Dat punt wordt zwaar onderbelicht in deze discussies over 'vers' (al doet hitte bereiding tomaten bepaald geen kwaad, integendeel).
Boerenkool (superfood) vind ik alleen vers heerlijk, maar kook ik wel. Waarmee het enzym myrosinase kapot gemaakt wordt dat voor uiterst waardevolle omzettingsprocessen zorgt, en bijv. - vaker aangetoond - effectief tegen darmkanker/poliepen (hetzelfde verhaal bij spruitjes en broccoli). Makkelijk te compenseren met een forse lik mosterd (en past er ook bij ;).
Net als blauwe/paarse/ zwarte AGF zo belangrijk is. Vers of gedroogd (een vijg is paars... de gefermenteerde vorm daarvan bruin maar minstens zo gezond).
Fermenteren een veel te lang gezond - en lekker - verhaal om hier te kunnen presenteren.
Dat soort diepgang, kennis verbinden, is nodig! En die mis ik hier.. met telkens one item zonder verbanden leggen (die al veel eerder aangekaart zijn op FL door deskundigen maar schijnbaar uit het oog verloren).
Dick Veerman ?