3
Fotocredits: 'Rotterdam109', hmmmayor

FlashPoetin laat Oekraïens graan liefst rotten

Er varen schepen met Oekraïens veevoer naar onder meer Antwerpen en Rotterdam (om duurzaamheidsredenen). Dat biedt de Russische president de gelegenheid om de wereld te vertellen dat de westerse alliantie tegen zijn land het Oekraïense graan voor zichzelf houdt. Dat is niet waar, maar helpt hem om de wereld te verdelen en de sympathie te winnen van vooral Afrikaanse bevolkingen. In Egypte en de Hoorn van Afrika lijden arme mensen het meest onder de door Poetin begonnen oorlog om Oekraïne.

Daarom kondigde Poetin aan de deal die hij met Turkije en de VN sloot om Oekraïens graan via de Zwarte Zee havens te ontzetten weer ongedaan te willen maken. Gisteren liet hij weten waarom. De Russische graanoogst is zodanig ruim dat hij die graag wil exporteren. Het Oekraïense graan en veevoer laat hij liefst wegrotten want daar kan hij niets aan verdienen, terwijl zijn oorlogsmachine en de sancties van het westerse landen tegen Rusland hem veel geld kosten.

Business AM - Poetin dreigt graandeal met Oekraïne op te blazen: ?De Europese landen gedragen zich als koloniale machten en houden voedsel weg uit de armere regio?s?, 10 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Lourens Gengler
Lourens Gengler Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #3
  • 14 sep '22
  • 15:50

Laten we even een stapje terugkijkend naar eind februari toen Rusland (lees: treurige machtswellusteling Poetin), tot verbazing van vrijwel de gehele wereld, opdracht gaf aan zijn soldaten om Oekraïne binnen te trekken. Daardoor kwam razendsnel een einde aan scheepstransporten over de Zwarte Zee en als rechtstreeks gevolg van die blokkades vlogen de wereldprijzen van agrarische grondstoffen verder omhoog.
Met name voor de landen waar de bevolking afhankelijk is van gesubsidieerde graan-importen (meestal tarwe en soms mais), is dat een financiële aderlating. Daarnaast moet ook de Verenigde Naties een veel hogere prijs betalen voor de voedselhulp aan de hongerende bevolking in m.n Oostelijk Afrika.
Rusland heeft dit jaar een record grote tarweoogst met binnenlands dalende prijzen omdat hun export stagneert. Dat vinden de Russische grote akkerbouwers uiteraard 'niet prettig'.

Inmiddels moet ook binnen dat land duidelijk zijn dat de oorlog een zware tol eist, en volgens het Pentagon al 1 op de 2.000 Russen als soldaat is gewond of gesneuveld!?: ....this month, Pentagon officials estimated that 70,000 to 80,000 Russians had been killed or wounded; they put the number of deaths at 20,000. U.S. officials said their estimates were based on satellite imagery, communication intercepts, social media and on-the-ground media reports.

Poetin moest dus zorgen voor binnenlandse imagoverbetering. Ook Erdogan moet de binnenlandse bevolking positief stemmen in aanloop naar de verkiezingen.
In de havens van Oekraïne (en rond Zee van Azov/Krim?) lagen zelfs nog (deels al geladen) schepen te wachten sinds maart.
De krokodillentranen van Poetin kunnen we beter laten voor wat het is.

Frank Buurman
  • #2
  • 12 sep '22
  • 12:43

Ook 70% van het graan naar de EU (Turkije?) terwijl in Afrika de mensen letterlijk sterven vind ik een shockerend hoog aandeel.
Meende dat die deal bedoeld was om levens dáár te redden. Maar dat is misschien niet de intentie van Cargill & co met hun schepen.... waar de politiek geen vat op heeft (?... wat zijn de detail afspraken gemaakt over die verschepingen? vanuit welk perspectief?).
Putin blamen dat hij mensen liet verhongeren door die blokkade.... dat argument moeten we dan bij in de spiegel kijken!!!

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #1
  • 10 sep '22
  • 17:19

Wellicht ligt Poetin binnenkort zelf ergens te rotten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.