Twee grote observationele studies koppelen de consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen en dranken aan slechte gezondheidsresultaten, schrijft vakblad BMJ. Het blad vindt er ook iets van.
Ultra-bewerkte voedingsmiddelen (UPF’s) hebben de markt en onze smaak veroverd. Fastfood, voorbewerkte kant-en-klaar, gesuikerde melkproducten, gezoete ontbijtgranen, gebak, koekjes, verpakte snacks, commerciële broden en frisdranken bieden gemak, zijn goedkoop, lekker én overal te koop. Maar dit soort voedingsmiddelen, die vaak veel suiker, vet en zout en weinig of geen vitaminen, mineralen en vezels bevatten, komen uit statistisch onderzoek als schadelijk voor onze gezondheid naar voren.
Nieuw Amerikaans onderzoek schat op basis van 25 jaar data van 200.000 zorgmedewerkers dat mannen die ongezond eten (veel UPF's), een 29% hogere kans hebben op het ontwikkelen van dikkedarmkanker in vergelijking met de gezondst etende mannen uit de studie.
De hoogste correlatie tussen dikkedarmkanker en ultrabewerkte voedingsmiddelen vonden de onderzoekers bij kant-en-klaar producten op basis van vlees, gevogelte of vis. Denk hierbij aan producten met worst, spek, ham en viskoekjes. Ook met suiker gezoete dranken komen slecht uit het onderzoek.
Vrouwen uitzondering
Verrassend genoeg gold het verhoogde risico niet voor vrouwen die veel fabrieksvoedsel eten. De wetenschappers zoeken de verklaring in een verschil in de samenstelling van wat mannen en vrouwen in hun mond stoppen en het gevonden omgekeerde verband tussen ultrabewerkte zuivelproducten en het risico op dikkedarmkanker bij vrouwen. Niet al het fabrieksvoedsel is namelijk even slecht. “Voedsel zoals yoghurt kan mogelijk de schadelijke effecten van andere soorten ultrabewerkt voedsel bij vrouwen tegengaan”, aldus onderzoeker Fang Fang Zhang.
Geen oorzakelijkheid
De twee onderzoeken zijn observationeel. Ze kunnen geen oorzaak vaststellen en er kunnen verstorende factoren zijn, ook al lijkt de statistiek op een verband te duiden.
Voor de onderzoekers is het niettemin reden om weer eens bij overheden aan de bel te trekken. Ze zien er aanvullend bewijs in om de inname van ultrabewerkte voedingsmiddelen te beperken en dat via beleid te regelen.
Dat moet onder meer gebeuren door de consumptie van onbewerkte verse voeding te stimuleren, schrijft de BMJ. In een redactioneel commentaar schrijven Carlos Monteiro en Geoffrey Cannon geen heil te zien in de aanpassing van ultra bewerkte voedingsmiddelen. “Geen verstandig mens wil voedingsmiddelen die ons ziek maken", aldus de Braziliaanse onderzoekers. "Minimaal bewerkte voedingsmiddelen voeden gezinnen, de samenleving, economieën en het milieu."
Goed eten, zeggen ze, betekent het beschikbaar, aantrekkelijk en betaalbaar maken van verse en minimaal bewerkte voedingsmiddelen.
Dit artikel afdrukken
Nieuw Amerikaans onderzoek schat op basis van 25 jaar data van 200.000 zorgmedewerkers dat mannen die ongezond eten (veel UPF's), een 29% hogere kans hebben op het ontwikkelen van dikkedarmkanker in vergelijking met de gezondst etende mannen uit de studie.
De hoogste correlatie tussen dikkedarmkanker en ultrabewerkte voedingsmiddelen vonden de onderzoekers bij kant-en-klaar producten op basis van vlees, gevogelte of vis. Denk hierbij aan producten met worst, spek, ham en viskoekjes. Ook met suiker gezoete dranken komen slecht uit het onderzoek.
Vrouwen uitzondering
Verrassend genoeg gold het verhoogde risico niet voor vrouwen die veel fabrieksvoedsel eten. De wetenschappers zoeken de verklaring in een verschil in de samenstelling van wat mannen en vrouwen in hun mond stoppen en het gevonden omgekeerde verband tussen ultrabewerkte zuivelproducten en het risico op dikkedarmkanker bij vrouwen. Niet al het fabrieksvoedsel is namelijk even slecht. “Voedsel zoals yoghurt kan mogelijk de schadelijke effecten van andere soorten ultrabewerkt voedsel bij vrouwen tegengaan”, aldus onderzoeker Fang Fang Zhang.
De statistiek lijkt op een verband te duidenEen andere studie keek naar de scores van bijna 23.000 Italianen. De groep met de laagste kwaliteit voeding was geassocieerd met een 19% hoger risico op overlijden door welke oorzaak dan ook in vergelijking met degenen die het gezondst aten. Het risico op overlijden door hartaandoeningen lag 32% hoger. Een hogere mate van voedselbewerking vertoont een aanzienlijke statische samenhang met extra sterfterisico en de inname van als slecht bekend staande voeding. Wie ultrabewerkt voedsel at, bleek nog een nog groter risico te lopen.
Geen oorzakelijkheid
De twee onderzoeken zijn observationeel. Ze kunnen geen oorzaak vaststellen en er kunnen verstorende factoren zijn, ook al lijkt de statistiek op een verband te duiden.
Voor de onderzoekers is het niettemin reden om weer eens bij overheden aan de bel te trekken. Ze zien er aanvullend bewijs in om de inname van ultrabewerkte voedingsmiddelen te beperken en dat via beleid te regelen.
Dat moet onder meer gebeuren door de consumptie van onbewerkte verse voeding te stimuleren, schrijft de BMJ. In een redactioneel commentaar schrijven Carlos Monteiro en Geoffrey Cannon geen heil te zien in de aanpassing van ultra bewerkte voedingsmiddelen. “Geen verstandig mens wil voedingsmiddelen die ons ziek maken", aldus de Braziliaanse onderzoekers. "Minimaal bewerkte voedingsmiddelen voeden gezinnen, de samenleving, economieën en het milieu."
Goed eten, zeggen ze, betekent het beschikbaar, aantrekkelijk en betaalbaar maken van verse en minimaal bewerkte voedingsmiddelen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
excuus, ik had mijn reactie bij het verkeerde bericht geplaatst
De woorden ultra bewerkt voedsel stellen alle UPF voedingsmiddelen gelijk. Toch denk ik dat er een onderscheid mogelijk is tussen voedingsmiddelen die bewust “lekker verslavend” gemaakt zijn zoals vrijwel elk Kellogg product en producten die gemaakt worden om hoogwaardige op planten gebaseerde voeding te maken zonder gevaarlijke ingrediënten.
Probleem is daarbij wel wie bepaalt wat gevaarlijke ingrediënten zijn en in welke concentratie ze gevaarlijke zijn.
Dan toch maar alleen onbewerkt?
Sterk bewerkt, ik gruw er van en mijd het als de pest, maar is te kort door de bocht.
Tussen 1992 en 1998 werd een groot Europees onderzoek gedaan naar kanker en voeding (EPIC). De mensen die deelnamen aan het onderzoek zijn 4 tot 11 jaar gevolgd.
Onderzoekers keken specifiek naar een groep mensen die darmkanker kregen en de vitamine D-concentraties in hun lichaam.
Er bleek dat mensen met veel vitamine D bijna 40 % minder kans hadden om later darmkanker te krijgen dan mensen met te weinig vitamine D.
Toegevoegde suikers, conserveer middelen, een heikel issue.
En waar is de grens? De worst die we van onze Mennonite slager krijgen mag bijna zeker niet UPF genoemd worden. De worst (pepperoni) die op de pizza gaat is denk ik een ander verhaal. Maar zelfs daar heb ik zo mijn twijfels. Niet alle conserveer middelen zijn toxisch. En weer geldt het, hoe vaak, hoe veel.
Een keer in de week onderuit op de bank voor een voetbal wedstrijd met een zak chips?
En wee de overheid die daar regels voor gaat opstellen. Sommige mensen roken hun hele leven en worden 90plus, anderen sterven in de bloem van hun leven aan long kanker.
En zoals Theo al stelt, het maakt een groot verschil welke supplementen je gebruikt en hoe je levensstijl is. Niks is eenvoudig.
Geachte Annika de Jong,
Hartelijk dank voor het delen van dit belangrijke artikel!
Uit vele (voorlopige) wetenschappelijke en empirische onderzoeken, blijkt dat hoogstwaarschijnlijk 80% procent van de vele kankersoorten, wordt veroorzaakt door (een ongezonde) levensstijl.
Denk ook aan "gezellig" alcohol drinken, ook af en toe 1 glaasje...
Citaat:
“Voedsel zoals yoghurt kan mogelijk de schadelijke effecten van andere soorten ultrabewerkt voedsel bij vrouwen tegengaan.”
Dit zou mogelijk kunnen, doordat de calcium in de yoghurt schadelijke stoffen bindt aan de calcium in de yoghurt.
Helaas bevatten melkproducten, zoals yoghurt ook groeihormonen.
Vele Aziatische Landen, waar men lactose intolerant is, komen veel melkproducten gerelateerde kankergevallen niet of nauwelijks voor, denk aan borstkanker.
Landen die de hoogste zuivelconsumptie hebben, hebben meestal ook de meeste borstkanker gevallen...