41
Fotocredits: Sleufkouterbemesting, Rasbak/Wikimedia

FlashNederlandse boeren verliezen recht op extra mest

Omdat het Nederlandse klimaat zo groeizaam is, mochten Nederlandse boeren tot op heden meer mest uitrijden dan de Europese wetgeving eigenlijk toestaat. Die wetgeving is er om het milieu niet te belasten met overbemesting, een gevaar voor de waterkwaliteit en biodiversiteit. Ierland en Noord-Ierland, Nederland, Vlaanderen en Denemarken maken ook gebruik van de uitzonderingsregel. Eerder deden ook Italië, Oostenrijk en Duitsland dat.

Vanwege het mestoverschot in Nederland zijn boeren gespitst op de zogeheten derogatie. Al enkele jaren op rij is het spannend of het uitzonderingsrecht weer wordt verleend. De Europese Commissie heeft laten weten geen verlenging te willen toekennen na 2022, nadat de huidige verlenging maar 2 jaar geldig was. Normaal gesproken wordt de mestderogatie voor 4 jaar toegekend.

Volgens minister Staghouwer heeft hij een goede deal uitonderhandeld met Bussel. De Europese Commissie wilde een koude stop aan het einde van dit jaar omdat Nederland geen betere waterkwaliteit laat zien. In plaats daarvan is de Commissie bereid tot een afbouwperiode tot 2026 waarin steeds minder extra kilo's mest per hectare mogen worden uitgereden. Vanaf 2026 geldt het maximum van 170 kilo per hectare dat ook voor andere landen in de Europese Unie geldt. Het definitieve besluit over het afbouwvoorstel wordt over 10 dagen genomen door het Nitraatcomité in Brussel.

Naast het stikstofbeleid dat boeren sterk beperkt in hun huidige functioneren is het verdwijnen van de derogatie een extra en harde klap. Hun mestafzetkosten zullen stijgen. Het ministerie reserveert €130 miljoen euro om boeren tijdens de transitieperiode financieel tegemoet te kunnen komen.

Nieuwe Oogst - Staghouwer: 'Einde derogatie grote klap op boerenerf', 5 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 5 sep '22
  • 15:05

Een groot deel van nederland mag al geen mest meer uitrijden (zand- en lossgrond). Daarvoor komt deze mededeling te laat, tenzij de boer gegokt heeft.

Dit is de conceptderogatiebeschikking van de EC, waar op 15 september pas gestemd wordt, het kan dus nog veranderen, kamerbrief

De stikstofnormen voor dierlijke mest gaan voor derogatiebedrijven stapsgewijs omlaag (voorwaarden blijven gelijk):
2022: 250 kg
2023 240 kg
2024 230 kg
2025 200 kg.
Voor het zuidoostelijk zandgebied geldt
2022: 230 kg
2023 220 kg
2024 210 kg
2025 190 kg
2026: geen derogatie meer.

Er komt een transitievergoeding van 130 miljoen, wat neer komt op bijna 8000 euro per bedrijf over de 3 transitiejaren om extra kosten op te vangen en grasland te behouden (indien staatssteuntoets/parlement akkoord is)

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #2
  • 5 sep '22
  • 15:35

LTO reageert in haar blad Nieuwe Oogst met de woorden 'geschokt, boos en teleurgesteld'. De minister moet naar Brussel,want dit is onrecht. Ierland derogeert immers gewoon door. Toch maar eens nagaan waarom zij wel en wij niet. Lijkt me leerzaam, er valt nog meer te verliezen.

Wiebren van Stralen
Wiebren van Stralen Land- en tuinbouw
  • #3
  • 5 sep '22
  • 17:55

Langverwacht en toch gekomen.
Twee opmerkelijke dingen:
- het argument dat de waterkwaliteit onder derogatiebedrijven beter is blijkt nu omgedraaid te worden door de Europese Commissie. Als dat inderdaad zo is, dan moeten bedrijven ook zonder derogatie genoeg grasland blijven houden. Dat wordt verkocht als een transitie (er komt zelfs een transitietegemoetkomingsregeling), maar is het tegenovergestelde, want;
- er komt een wettelijke verplichting voor een aandeel permanent grasland in het kader van grondgebonden melkveehouderij

Dus derogatiebedrijven moeten het net zo goed blijven doen zonder derogatie. Ben benieuwd wat alle bedrijven die tot nu toe geen derogatie hadden of hoefden nog meer moeten gaan doen straks. Dat lijkt me niet mals.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #4
  • 5 sep '22
  • 20:57

Bij het verlies van de derogatie moeten boeren meer mest afvoeren en dure kunstmest. Kunstmest spoelt sneller uit en met name op droogte gevoelige zandgronden. Dus kort gezegd de waterkwaliteit is er niet bij gebaat. Het zal mij niet verbazen dat het werkelijke doel is om de veehouderij nog verder te saneren, want mensen moeten van de EU meer plantaardig eten. Of de kunstmestindustrie heeft met succes wetenschappers en politici omgekocht, zoals de suikerindustrie dat deed en de wereld met succes voor de gek kon houden dat vet het probleem was.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #5
  • 5 sep '22
  • 22:08

Wiebren #3, ik volg je niet helemaal. Graag iets meer toelichting.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.