Dat vermoeden onderzoekers van de Columbia University (VS) op basis van experimenten met muizen. Ze publiceerden hun bevindingen in Cell; ze lanceren de gedachte dat voeding belangrijk is, maar dat een optimaal leven in onze darmen - het microbioom - minstens zo belangrijk is. Gezond eten zou draaien om goede voeding waar onze darmen ook goed mee om kunnen gaan.

Het vet- en suikerrijke Westerse dieet kan leiden tot obesitas, metabool syndroom en diabetes. De onderzoekers probeerden in kaart te brengen welke ongezonde veranderingen zo'n eetpatroon in het lichaam op gang brengt en ontdekten dat de suiker uit het dieet het microbioom van muizen veranderde. Hierdoor kwam een reeks gebeurtenissen op gang - waaronder een daling van Th17-immuuncellen - die leiden tot stofwisselingsziekten, pre-diabetes en gewichtstoename.

Microbiota zijn belangrijk, onderstreept hoogleraar Ivalyo Ivanov, “maar de echte bescherming komt van de Th-17-cellen die door de bacteriën worden gevormd. De immuuncellen produceren moleculen die de opname van ‘slechte’ vetten uit de darmen vertragen en ze verminderen darmontstekingen. Hoewel mensen niet hetzelfde type draadvormige bacteriën hebben als muizen, denken de onderzoekers dat vergelijkbare bacteriën bij mensen dezelfde beschermende effecten kunnen hebben.

Suikereliminatie verbeterde het microtoom van niet alle muizen. De aanwezigheid van bepaalde bacteriële populaties speelt een rol. "Dit suggereert dat sommige populaire voedingsinterventies, zoals het minimaliseren van suikers, mogelijk alleen werken bij mensen met bepaalde bacteriële populaties in hun microbiota", aldus Ivanov. De onderzoekers benadrukken dat een ingewikkelde relatie tussen voeding, darmbacteriën en immuuncellen het lichaam beschermt tegen obesitas en andere stofwisselingsziekten.
Dit artikel afdrukken