In Nederland mag rauwe melk alleen direct bij de boer gekocht worden. Hij moet het los verkopen - niet in een fles of pak dus - en zijn koper duidelijk maken dat de melk thuis verhit moet worden. Uit onderzoek blijkt dat maar een derde van rauwe melkkopers daar gehoor aan geeft. Die andere tweederde zouden weleens bewust ongehoorzame burgers kunnen zijn, lieden die zweren bij rauwe melk.
Rauwe melk smaakt intenser dan gepasteuriseerde. Of iedereen van ‘meer melksmaak’ houdt valt te betwijfelen, maar vaststaat dat rauwe melk een hogere voedingswaarde heeft dan gepasteuriseerde. Niet alles wat beweerd wordt, is waar. Door verhitting zouden hittegevoelige vitamines zoals C en E kapot gaan. Onderzoek toont dit echter niet eenduidig aan.
Naast vitamines bevat melk ook zogenaamde bioactieve eiwitten, zoals lysozyme, lactoperoxidase, lactoferrine, transferrines en immunoglobulines. Die stofjes versterken het immuunsysteem en hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen. Door pasteurisatie gaat een groot deel van de activiteit van deze eiwitten verloren. Uit studies blijkt dat kinderen die rauwe melk drinken minder last hebben van astma, eczeem en allergieën zoals hooikoorts. Of rauwe melk dan ook beschermt tegen aderverkalking, botontkalking en kanker, zoals sommigen graag beweren? Nee, daarvoor laat de onderzoeksliteratuur geen bewijzen zien.
Rauwe melk bevat kwalijke bacteriën, zoals Escherichia coli, bacillus cereus, Listeria monocytogenes en Staphylococcus aureus. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor met name mensen met een verlaagde weerstand zoals ouderen, zieken, zwangere vrouwen en jonge kinderen. Tegelijk lijkt het drinken van rauwe melk juist positief voor onze gezondheid te zijn.
Rauwe melk heeft twee gezichten, een mooi en een lelijk. Valt daar één gezicht van te maken?
Om rauwe melk veilig te maken en de goede eigenschappen intact te laten kunnen milde conserveringsmethodes gebruikt worden. Een voorbeeld van een milde wijze om rauwe melk te conserveren is door pascalisatie (hoge druk behandeling). Een andere methode is Pure Pulse, ook wel PEF 2.0 genoemd. Hierbij worden korte elektrische pulsen gebruikt om micro-organismen onschadelijk te maken, terwijl de temperatuur onder de 40 °C blijft. Beide methodes zijn koude pasteurisatiemethodes – pasteurisatie verhit tot 72 °C of zelfs 138 °C - en hebben als voordeel dat de karakteristieke smaak, vitamines en bioactieve eiwitten behouden blijven.
Rauwe melk is goed èn veilig te maken. Dat opent nieuwe markten en perspectieven voor Nederland, één van de grootste melkboeren van Europa.
Vraag: zou u die nieuwe rauwe melk gaan drinken of u kinderen voorzetten?
Ze deed onlangs een literatuurstudie naar de gezondheidsaspecten van rauwe melk.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Grote fan van rauwe melk, dus JA!Maar wel met een kanttekening: de koeien moeten zoveel mogelijk gras/hooi in hun voeding gehad hebben (komt de smaak van melk ten goede)
Toen we nog aan de rand van ons stadje woonden, en de kinderen nog klein waren, haalde ik de melk zo bij de met de hand melkende boer die achter huis op zijn melkkrukje zat. Lauw, en heerlijk. Nooit geen probleem gehad.
De inhoud van deze bijdrage vertelt niets nieuws, lijkt me.
Maar met de huidige stand van zaken, ik verwijs maar weer eens naar Muskiet, lijkt me het drinken van melk, in welke vorm dan ook, niet aan te bevelen. Oei, boze gezichten in Foodlogland. Maar ja, die genen van ons, die zijn dus niet gebouwd op/gevormd om melk drinken.
En inderdaad, wil je wel melk drinken, dan in ieder geval van koeien die buiten verblijven en gras eten. Dat i.v.m. de melkvetsamenstelling.
Waarom zit iedereen in het zuivelwereldje nog te pasteuriseren als er zoiets als pascalisatie en Pure Pulse bestaat? Technieken die met 'veel minder' input van energie hetzelfde resultaat bereiken én door hun lage opwarmtemperaturen (<40° C) toch de vitamines, bioactieve eiwitten en vooral de 'enzymen'intact laten. Ging de zuivelsector niet verduurzamen? Waarop wachten ze dan ? Door toepassing van die nieuwe technieken zouden we ook eindelijk van die oeverloze discussies tussen rauwmelkse en pasteurisatie believers afgeraken.
is dat zo, veel minder input van energie?
@Josie, ja gemiddeld 4 tot 8x minder energie per liter dan hitte pasteurisatie. Echter wel een stukje duurder :-(
@Willem, de wetenschappelijk literatuurstudie wordt eerdaags ook gepubliceerd. Toch allemaal minder evident dan je zou denken hoor.