9
Fotocredits: 'Pheasant', Pikrepo

FlashLood risico voor fazanteters

Opgepast als je wel eens fazant eet! Behalve een verdwaald hagelkogeltje - een bekend risico waar wildeters doorgaans op bedacht zijn - blijken er nog veel meer minuscule looddeeltjes verspreid door de hele fazant te zitten. Zo klein, dat je ze niet ziet en dus ook niet kunt wegsnijden. Dat blijkt uit een onderzoek door Britse wetenschappers. Zij ontdekten zo veel lood in de door hen onderzochte fazantenkarkassen (3,5 kogeltje en 39 fragmenten), dat bij regelmatig fazant eten er sprake kan zijn van een gezondheidsrisico. Voor lood in fazanten is geen gezondheidslimiet bepaald, in tegenstelling tot veel andere levensmiddelen.

Moeten we ons zorgen maken en acuut de fazant van het menu schrappen? Gemiddeld eten we in Europa 5 miljoen keer per week een wildmaaltijd. Op 510 miljoen Europeanen en Britten valt de totale wildconsumptie dan nogal mee. Britten blijken per jaar goed voor 11 miljoen kilo vederwild (meest fazant). Dat is per Brit 183 gram.

ScienceDaily - Pheasant meat sold for food found to contain many tiny shards of toxic lead, 24 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jopie Duijnhouwer
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #2
  • 25 aug '22
  • 8:42

Waar komen die fragmenten vandaan? Van het eigenlijke doodsschot of van missers? Als het dat laatste is, zal de frequentie afhangen van hoe vaak de vogel beschoten was. En ik denk zo dat er in Engeland heel wat meer gejaagd zal worden dan hier?

Astrid Spijkers
  • #3
  • 25 aug '22
  • 12:37

Dat wou ik net zeggen Jopie, is al langere tijd verboden. En het schijnt zelfs zo te zijn dat dergelijke vogels ook gefokt worden en er na de slacht even op geschoten wordt alsof het wild gevangen is, dta heb ik ook aleens horen zeggen. In hoeverre dat waar is laat ik in het midden, daar heb ik geen weet van.

Jos Koning
Jos Koning socioloog en musicus
  • #4
  • 25 aug '22
  • 13:57

Loodvergiftiging is toch wellicht een terechte straf

Mike Sermo
  • #5
  • 25 aug '22
  • 14:52

Geachte Foodlog,

In beschaafde landen is het schieten met loodhagel/loodkogels al jaren verboden en terecht!
Zoals #1 Jopie Duijnhouwer al zei.

Lood is o.a. een zeer hardnekkig en venijnig neurotoxisch gif en 'stapelt' zich heel makkelijk op in de natuur, in een dierlijk of menselijk lichaam, en lood breekt nooit af.

Het lood komt wel weer 'vrij' in de natuur als het loodvergiftigings-slachtoffers sterft, en daarna kan het lood weer opnieuw slachtoffers maken.

Lood heeft geen veilige ondergrens, ook qua consumptie niet, en zorgt voor o.a. massale sterfte onder roofvogels waar jagers, (nog steeds hardnekkig en oerdom) schieten met loodhagel.

Zie o.a. deze link:

Gieren en loodvergiftiging

Meer over loodvergiftiging:

Loodvergiftiging

Lead poisoning

Trouwens, er zijn tegenwoordig, (betere) alternatieve voor loodhagel/loodkogels, die zelfs veel beter én accurater schieten, en die niet giftig zijn.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.