11
Fotocredits: Campagneposter voor verdrag Oekraïne en EU, Brbbl

FlashD66 en VVD radicaal groen?

Oud-bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van de Wageningen Universiteit citeert instemmend de Amerikaanse ecomodernistische milieu-activist Michael Schellenberger. Schellenberger is een democraat (in de VS de keurige 'linkse' stroming) . Hij vindt dat een nieuwe politiek moet worden geboren omdat het bestaande groene denken vastloopt. Het dwingt mensen te minderen en dat willen ze niet. Uiteindelijk loopt zulk beleid daarom uit op dwang en repressie. Daarom moet er een nieuwe weg ingeslagen worden die innovatie en vooruitgang de natuur laat sparen zonder dat we welvaart op hoeven te geven. Het kan, betoogde zijn Nederlandse geestverwant Ralf Bodelier afgelopen week in de Volkskrant onder de titel Oneindige groei op een eindige planeet – het kan.

In Nederland willen we die innovatie niet meer. Die gedachte heeft zich in meerderheid genesteld in de politiek die onze wetten maakt. Minder is niet langer een groen en links ideaal, maar nadrukkelijk regeringsbeleid met bijbehorende maatregelen en wetten geworden. Wie het uitvoert zoals nu gebeurt in Nederland en de EU van de Green Deal (zonder kernenergie, maar wel met afkoppeling van gas), riskeert het uiteenvallen van de samenleving, vindt Schellenberger.

Dat uit zich met name in het Nederlandse stikstofbeleid, dat inmiddels is uitgemond in een maatschappelijke crisis die al drie jaar duurt en zich nog steeds verder opbouwt. Het is kabinetsbeleid geworden door een partij die juist begon als de nieuwe redelijkheid in 1966. Moeten we nu daadwerkelijk constateren dat D66 een radicale partij is en een gevaar voor de stabiliteit van ons land? Omdat het beleid fel wordt verdedigd door VVD-minister Van der Wal zou in dat geval tevens de VVD als een radicaal groene partij moeten gelden.

Of is het geloof dat oneindige groei in een eindigde wereld mogelijk is ook een vorm van radicalisme? En vinden wellicht beide extremen elkaar radicaal en kunnen ze daarom geen middenweg meer vinden tussen maat houden en technologische vernieuwing om nieuwe welvaart te creëren? Dat laatste zou zomaar kunnen.

De Telegraaf - Milieuactivist bezorgd: ?Pak stikstof aan, maar breek innovatiekracht niet af!?, 9 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #11
  • 22 aug '22
  • 9:26

Aanvulling op Toon #10: mijn Swati vrouw en haar broers en zussen hebben met z'n achten ook precies 17 kinderen, mooi op het vervangingsgemiddelde! Ja, urbanisatie doet het wel. Over heel Afrika nu al net onder de 50%!

Toon van Eijk
Toon van Eijk ontwikkelingssamenwerking, plattelandsontwikkeling
  • #10
  • 12 aug '22
  • 14:29

M.b.t overbevolking in Afrika, wat anekdotisch 'bewijs':
Van mijn 14 Tanzaniaanse (half)schoonbroers en -zusters (sinds ruim 30 jaar) heeft niemand meer dan 3 kinderen en de meesten slechts 1 of 2.
Dat heeft veel te maken met urbanisatie (in de stad kun je echt geen 6-7 kinderen onderhouden) en niemand wou het ouderlijke (prachtige) boerenbedrijf overnemen, omdat dat veel handenarbeid vraagt tegen lage financiële vergoedingen.
De groei van de bevolkingscijfers is al geregeld naar beneden bijgesteld en ik denk dat dat nog vaker zal gebeuren.
Toevallig las ik gisteren in een oud boekje van Louise Fresco over de vraag ‘Hoeveel mensen kan de aarde voeden’ het volgende: “De schattingen variëren meestal tussen de 10 en 15 miljard, met als uitschieter de Wageningse berekeningen, die uitkomen op 50 miljard” (p.138/9).
Fresco Louise O. (2006) Nieuwe spijswetten. Over voedsel en verantwoordelijkheid. Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #9
  • 12 aug '22
  • 13:32

En dat veelvoud, Janneke, is alleen maar meer veelvoudig geworden. Het is buitengewoon irritant dat zelfs hier op het redelijke Foodlog best een aantal mensen zijn die overbevolking steeds ter sprake brengen. Ze vergeten dat we 100 jaar geleden zelf nog gemiddeld 7 kinderen per gezin hadden. En nu onze levensstijl bedreigd wordt, gaan we anderen erop aanspreken. Gotspe.

Janneke Blijdorp
Janneke Blijdorp Food- en agri-economie
  • #8
  • 12 aug '22
  • 13:05

#Willem, zo’n 30 jaar geleden mocht ik de schaduw conferentie van de UN conferentie voor duurzame ontwikkeling in RIO de Janeiro mee maken ( Brundtland) .
Één van de vele workshops ging over bevolkingsvraagstuk. Een blanke, Angelo Saksische man liet allerlei grafieken zien van de bevolkingsgroei in Afrika. Idem productiviteitsontwikkeling landbouw, economie ea. Zijn conclusie was dat zonder stringente geboorte beperking het niet goed zou komen met De beoogde Duurzaamheidsdoelen.
Er stond een Afrikaanse vrouw op die geïrriteerd met luide stem antwoordde:
“Zolang jullie kinderen in jullie samenlevingen een veelvoud aan energie, grondstoffen ea verbruiken dan onze kinderen, wens ik niet met jou een gesprek aan te gaan over geboorte beperking in Afrika”.
Het was een indrukwekkend treffen.

Mensen gaan echt niet inleveren zo stel jij. Dat is een overtuiging. Gemakkelijk zal het ook niet zijn, nee.
Herverdeling van de collectieve footprint ruimte zal naar mijn idee linksom of rechtsom nodig zijn.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #7
  • 12 aug '22
  • 12:58

Ecomodernisme is een suboplossing die al snel voor een groter nieuw probleem zal zorgen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.