11
Fotocredits: Campagneposter voor verdrag Oekraïne en EU, Brbbl

FlashD66 en VVD radicaal groen?

Oud-bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van de Wageningen Universiteit citeert instemmend de Amerikaanse ecomodernistische milieu-activist Michael Schellenberger. Schellenberger is een democraat (in de VS de keurige 'linkse' stroming) . Hij vindt dat een nieuwe politiek moet worden geboren omdat het bestaande groene denken vastloopt. Het dwingt mensen te minderen en dat willen ze niet. Uiteindelijk loopt zulk beleid daarom uit op dwang en repressie. Daarom moet er een nieuwe weg ingeslagen worden die innovatie en vooruitgang de natuur laat sparen zonder dat we welvaart op hoeven te geven. Het kan, betoogde zijn Nederlandse geestverwant Ralf Bodelier afgelopen week in de Volkskrant onder de titel Oneindige groei op een eindige planeet – het kan.

In Nederland willen we die innovatie niet meer. Die gedachte heeft zich in meerderheid genesteld in de politiek die onze wetten maakt. Minder is niet langer een groen en links ideaal, maar nadrukkelijk regeringsbeleid met bijbehorende maatregelen en wetten geworden. Wie het uitvoert zoals nu gebeurt in Nederland en de EU van de Green Deal (zonder kernenergie, maar wel met afkoppeling van gas), riskeert het uiteenvallen van de samenleving, vindt Schellenberger.

Dat uit zich met name in het Nederlandse stikstofbeleid, dat inmiddels is uitgemond in een maatschappelijke crisis die al drie jaar duurt en zich nog steeds verder opbouwt. Het is kabinetsbeleid geworden door een partij die juist begon als de nieuwe redelijkheid in 1966. Moeten we nu daadwerkelijk constateren dat D66 een radicale partij is en een gevaar voor de stabiliteit van ons land? Omdat het beleid fel wordt verdedigd door VVD-minister Van der Wal zou in dat geval tevens de VVD als een radicaal groene partij moeten gelden.

Of is het geloof dat oneindige groei in een eindigde wereld mogelijk is ook een vorm van radicalisme? En vinden wellicht beide extremen elkaar radicaal en kunnen ze daarom geen middenweg meer vinden tussen maat houden en technologische vernieuwing om nieuwe welvaart te creëren? Dat laatste zou zomaar kunnen.

De Telegraaf - Milieuactivist bezorgd: ?Pak stikstof aan, maar breek innovatiekracht niet af!?, 9 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Janneke Blijdorp
Janneke Blijdorp Food- en agri-economie
  • #1
  • 10 aug '22
  • 10:19

Technologische innovatie wordt niet afgeschreven, maar is als enige kijk- en oplossingsrichting niet toereikend.
Waarom sociale innovaties en regulering met wetgeving dwang noemen?

Toon van Eijk
Toon van Eijk ontwikkelingssamenwerking, plattelandsontwikkeling
  • #2
  • 10 aug '22
  • 12:11

Voor commentaar op het ecomodernisme, zie:
- Van Eijk, T. (2018), Kritische kanttekeningen bij een nieuwe, ecomodernistische beweging. Bespreking van: Marco Visscher en Ralf Bodelier (red.), Ecomodernisme. Het nieuwe denken over groen en groei. Nieuw Amsterdam, 2017. Civis Mundi Digitaal #61, juli 2018.
https://www.civismundi.nl/index.php?p=artikel&aid=4124

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #3
  • 10 aug '22
  • 19:07

Het grote gevaar van dit soort boute uitingen is dat ze volledig voorbij gaan aan samenleven of geven en nemen of gewoon solidariteit. Je kan toch niet met droge ogen beweren dat onze aarde niet verziekt wordt door uitbuiting van eindige natuurlijke bronnen, dieren en mensen.

Veel van de radicale economisch plannen waarin arbeid minder en gebruik van grondstoffen of vervuiling meer wordt belast zijn economisch zeer houdbaar. Het enige probleem is dat de huidige groot geldverdieners dit met man en macht tegen houden.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #4
  • 11 aug '22
  • 16:26

Waarom zeg je niet gewoon dat er teveel mensen zijn? Mensen gaan echt niet veel inleveren op hun welvaart en sinds dat ontwikkelingslanden ( die nu nog onder 1 ton co2 per inwoner zitten) ook naar ons niveau willen moet je niet jezelf voor de gek houden dat heel de wereld terug gaat in welvaart. Daar krijg je opstanden van. Wacht maar tot nieuwjaar als iedereen een nieuw contract gaat afsluiten, of probeert. Dan zie je vanzelf wat de mensheid wil inleveren of niet.

tom hage
tom hage an-architectuur, mosselvisser en export cardriver
  • #5
  • 12 aug '22
  • 11:06

Wat verstaan we onder welvaart, welzijn en geluk? Zoeken we dat niet veel te veel in materiele zaken waardoor we onszelf het zicht (laten) ontnemen op een vol en waardig leven met elkaar en met de natuur bijvoorbeeld? Is die welvaart die we zo roemen inmiddels niet verworden tot regelrechte armoede in een hersendode consumentenwoestijn van oppervlakkig zwelgen en vermaak?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.