De Franse regering waarschuwde gisteren, woensdag 3 augustus, dat bedrijven deze winter mogelijk hun energieverbruik zullen moeten verminderen omdat Rusland zijn gasexport naar Europa blijft verminderen. Het land heeft de beschikking over zoveel kernenergie dat het in normale jaren elektra exporteert.

"De belangrijkste spelers, overheidsinstellingen en bedrijven, moeten hun verbruik verminderen" van zowel gas als elektriciteit, omdat "de twee systemen met elkaar verbonden zijn," zei de Franse minister van Energie Agnes Pannier-Runacher niettemin.

Moskou heeft zijn export naar Europa teruggeschroefd in reactie op de strenge Westerse sancties na de invasie van de Russische troepen in Oekraïne, waardoor landen op zoek moeten naar alternatieven.

De Franse strategische gasreserves zitten op dit moment op 80% van hun capaciteit. Het doel om 100% voor 1 november te realiseren is volgens Pannier-Runacher geen probleem. Toch denkt ze dat komende winter de stroom af en toe kan uitvallen, ook al heeft Frankrijk de beschikking over kerncentrales. Een flink aantal daarvan is in onderhoud.

Nederland tobt, volgens BNR. De nieuwszender citeert een expert die zegt: "Het is aan de lidstaten zelf om strenger te zijn dan het beleid dat de EU voorschrijft." Duitsland wil zijn reserves volledig vullen. Nederland heeft die ambitie niet. "De gasreserves voor 75% vullen zou genoeg kunnen zijn. Maar hoe koud de winter wordt, is moeilijk te voorspellen. Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn en nu de hoge prijzen betalen. Omdat we mogelijk dichtbij een economische recessie staan."

De laatste zin drukt uit dat niet ondenkbaar is dat bedrijven die nog wel energie hebben ook hun productie stilleggen omdat er geen kopers zijn voor hun producten als gevolg van te hoge prijzen. Daardoor loopt Nederland het risico dat de economie in staking gaat als die niet gesubsidieerd in de benen wordt gehouden.
  • Deel
Druk af