17
Fotocredits: Cartoon in de PZC, FL Media

FlashMOB wil stop op kunstmest YARA

Zonder kunstmest wordt het leven op aarde lastig. Dat komt omdat we sinds het einde van de 19e eeuw zoveel extra kunstmatig gemaakte mest hebben kunnen maken dat er heel veel extra mensen konden worden gevoed die er anders nooit waren gekomen.

Als we daarmee opeens stoppen, trekken we als het ware het kleed onder een paar miljard mensen weg. Toch wil MOB, de milieuclub die Nederland in de stikstofcrisis heeft gestort via de rechter, dat beslist voor elkaar krijgen.

Omdat het maken van kunstmest ook stikstof uitstoot en de wet daar heel streng over is, mag de Noorse kunstmestmaker YARA in ons Zeeuws-Vlaamse Sluiskil geen kunstmest meer maken in zijn nieuwste fabriek. Dat bepaalt de wet.

Is het ook verstandig? Dat vraagt zich de provincie Zeeland waar de fabriek staat zich af. Kunstmestmaker YARA zegt er zeker van te zijn dat het toch nog goed af zal lopen omdat de rede altijd wint. Of dat nog steeds zo is, wagen wij ons af te vragen.

Ned. Dagblad - Vergunning Yara vernietigd door stikstofwetgeving: 'Deel fabriek illegaal', 4 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jos Koning
Jos Koning socioloog en musicus
  • #1
  • 4 aug '22
  • 16:38

Yara is de tweede industriële stikstof-uitstoter van ons land. De stikstof moet in de kunstmest, niet in de uitstoot! En MOB laat zien dat men niet alleen de boeren aanpakt maar ook alle grote stikstof-uitstotende industrieën.

Gerlant Zielman
Gerlant Zielman Land- en tuinbouw
  • #2
  • 4 aug '22
  • 18:56

Voordat de rede gaat winnen moet de zooi nog veel groter worden en dat is wat MOB doet. De PAS melders aanpakken, niet alleen de boeren en daarmee de politiek uiteindelijk, via de stembus, te dwingen te doen waarvoor ze er zitten.

Keuzes maken, regeren en goede wetgeving maken zonder geitenpaadjes. In dat proces voor zie ik nog veel meer rechtzaken, niet alleen door MOB maar ook allerlei (maak)industriebedrijven, individuele boeren maar ook evenementen, verenigingen etc. tegen de staat en overheidsinstellingen onderling.

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #3
  • 5 aug '22
  • 12:32

"Toch wil MOB, de milieuclub die Nederland in de stikstofcrisis heeft gestort via de rechter, dat beslist voor elkaar krijgen."

Wie heeft Nederland in de stikstofcrisis gestort? De boeren? De wetgever? De politiek (en daarmee de kiezers)? De ambtenaren? De rechter? De Europese Unie? Beetje flauw en framend om (alleen) de MOB de schuld te geven.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #4
  • 5 aug '22
  • 12:56

De MOB is helemaal niet zo geweldig. De PAS zaak waarmee de Raad van State naar het Europese Hof ging illustreerde de incompetentie van de Raad. De Hof hoefde alleen een open deur in te trappen: je kunt bij een vermoeden van significant negatieve effecten geenvoorschot nemen op toekomstige ontwikkelingen waarvan de uitkomst niet zeker is. Dat de Raad dat niet snapte is een betreurenswaardig gebrek aan kennis van de Habitatrichtlijn. Vervolgens hield de Raad vast aan haar absurditische definitie van significantie die met liefde door de MOB wordt omanrmd (1400 mol/ha achtergrond depositie is OK, maar 1400,06 mol sluit significant negatieve effecten niet uit). Nooit op het idee gekomen eens rond te kijken bij de buren, we leven immers NIET in de EU, waar drempelwaarden tot 7 mol/ha volledig worden geaccepteerd. Doe dat hier ook en de PAS rotzooi is opgelost.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 5 aug '22
  • 13:12

René #3, er bouwt zich een discours op dat de wereld zonder kunstmest kan.* Ik zou er bijna enorme frames die niet kloppen door willen accepteren. Het gaat alleen tegen mijn ethiek in.

* dat konden we als mensen er nooit aan begonnen waren. Als we er vanaf willen zal het leiden tot de voortijdige dood van miljarden mensen. Dat is geen boude stelling. Bio-fysisch tenminste. Over meningen heb ik het niet, want daar zei ik al wat over.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.