De Bond bedoelt gewoon: garnalen moet u niet eten. Zeg dan: eet ze alleen vers gevangen en meteen gekookt. Makkelijk gaat dat niet, dus vergeet het maar.
Uit de test die de Bond uitvoerde blijkt wat geks. Sinds een tijdje kunnen Hollandse garnalen ook in Nederland gepeld worden. In Marokko doen ze het vies. Ouderwets met de hand. Logisch dus, al die troep. En fantastisch dus dat het sinds kort ook met de machine kan. Dan kan het ook in Nederland uit. Dat heeft een groot voordeel, zo beloofde me vorig jaar al eens garnalenpeller Heijploeg uit Zoutkamp in Groningen. U raadt het al: Nederlandse garnalen die niet reizen hebben veel minder benzoëzuur nodig dan die razende reizende Marokko-gangers die je op Belgische, Franse en Spaanse snelwegen in vrachtwagens met garnalen op zijkant van de opleggers ziet voortrazen. Heen en weer. Blijverdjes, in Nederland, hebben minder verchemiseerde aardolie nodig. Eindelijk fijne garnalen.
Hoe kan dat nou?!?!? Ik belde Heijploeg. Ze begrijpen er echt geen barst van. Ze herkennen hun eigen cijfers wel, maar kunnen zich niet voorstellen dat die reizende garnalen het beter doen. Die handel kennen ze nl. zelf ook uit en te na. De Bond houdt vol dat ze goed gemeten hebben, al ontdekte ik al eens eerder dat ze nogal koppig zijn in het volhouden van fouten. Meten is weten en cijfertjes lijken echt. Ik voel aan m'n theewater dat hier iets scheef zit, maar krijg er de vingers nog niet achter.
Zijn hier voedingsmiddelentechnologen die al een beetje kunnen nadenken wat er mis is gegaan? Met Heijploeg gaan we komende week verder. Ook zij willen dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. Wordt vervolgd.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Grijze garnalen (Crangon crangon) koop je ongepeld. Wie dat niet doorheeft is het niet waard garnalen te eten.
De pelmachines staan al zeker vijftien jaar in Volendam e.d. Die dingen werken wel, maar minder goed dan Marokkaanse pubers. het pantser van elke garnaal wordt individueel open gezaagd en het vlees vervolgens machinaal uitgeknepen. Dat werkt niet perfect en het resultaat moet dus nog altijd door enkele meisjes worden 'gelezen'. vandaar dat de exploitatie van de Maghreb-meiden lucratiever blijft. Het teruggekeerde product smaakt vervolgens naar zurig nat karton. Mensen die dat lekker vinden, geven beter hun geld uit aan iets anders.
Met roze garnalen (Pandalus borealis) gaat het anders: hun pantser is veel slapper dan bij Grangon, en wordt er af "gedraaid", ongeveer zoals men de byssus van mosselen af draait tussen rollende staven. Roze garnalen zijn van nature smakeloos.
Ik ben gek op grijze crangon garnaal, maar zal er NOOIT gepelde kopen. Het is zijn geld niet waard.
Wanneer ik garnalen eet pel ik die uiteraard zelf, recht van de visboer die mij bezweert 'dat ze giseren nog zwommen.' Van de pantsertjes maak ik bouillon die ik dan invries. Wat me altijd weer opvalt: ook in een goede vriezer wordt die bouillon nooit werkelijk hard. Ik heb eens rondgesnuffeld en inderdaad: benzoëzuur. Op garnalen die in Nederland worden verkocht. Niemand kon me uitleggen waarom dat zo was, gewoonte misschien?
*knip*
Zelden heb ik zo verlekkerd zitten kijken naar de aflevering dat Wouter Klootwijk op bezoek ging bij een garnalenvisser op Texel http://www.waddenzeegarnaal.com/ Potverdrie, in Spanje doen ze niet moeilijk over verse vis, 600km uit de kust. Maar de afstand Brabant-Texel is onoverkomelijk. Jammer want bij mij dus geen garnalen op het menu.
Mooiste garnalen traditie. In Blankenberge. Je koopt een zakje met ongepelde garnalen bij een een goede visboer. Aan de overkant van de straat op de hoek loopt je het cafe binnen en aan de entree staat een tafel met bordjes. Je pakt gewoon een bordje en gaat zitten. Je bestelt er een Rodenbach bij. Terwijl je de garnaaltjes pelt.
Je mag het bordje nadien laten staan.
Maar uit beleefdheid drink je nog een Rodenbach.
Nick zal wel weten waar...