We zijn integraal onderdeel van de natuur en van de grote processen die het leven voeden en vormgeven. De loop van de rivieren en de zeestromen als de bloedsomloop van de aarde. De planten en bomen die de zuurstof van ‘dieren’ zoals de mens verzorgen. De miljarden bacteriën die in en met ons leven. Het is allemaal ondeelbaar met elkaar verbonden.

Von Humboldt en Goethe
Natuurbescherming begint bij het bewustzijn dat we onderdeel en volledig afhankelijk zijn van de natuur. We denken ons te kunnen ‘ontbinden’ maar dat is een illusie.
Alexander von Humbolt en Wolfgang Goethe zijn voor mij de grote namen achter de ‘ontdekking van de natuur’ en vooral van de fenomenen in de natuur. Goethe stelde dat voor elke stap die de mens neemt om verder het leven op DNA-niveau te kunnen beïnvloeden, ook een morele ontwikkelingsstap nodig is over hoe hier verantwoord mee om te gaan. Het reductionisme heeft veel gebracht voor de mensheid, maar als deze kennis niet wordt getoetst op z’n effecten op ecosystemen, kan het desastreus uitpakken.

Vanuit onze specialismen zoomen we steeds vaker in zonder uit te zoomen. We bestrijden symptomen zonder naar systeemoplossingen te kijken. Elk kind zou op de basisschool onderwezen moeten worden over de natuur, over hoe bijen en mieren samenwerken, over hoe de kleinste levensvormen essentieel zijn voor de grootste levensvormen en dat de aarde geen gebruik- en verbruiksterrein is voor ‘vermaak’ , maar onze habitat die we moeten koesteren. En iedere volwassene zou zich moeten herbezinnen op de vraag of hij of zij de toekomst van kinderen nog serieus neemt.

Bewustzijn en liefde
De huidige toestand van de aarde is een vertaling van onze innerlijke toestand. We zijn verslaafd geraakt aan consumeren en de aarde heeft inmiddels vreselijke koorts gekregen. Natuurbescherming begint bij bewustzijn van en liefde voor het leven(de) en daarna verantwoordelijkheid nemen.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dat doen lees je in De ontdekking van de ander.
Dit artikel afdrukken