1
Fotocredits: 'Uier melkkoe', Hippo Px

FlashDierenwelzijn moet niet goed maar positief zijn

De Raad voor Dieraangelegenheden introduceerde eind vorig jaar een nieuw begrip: positief dierenwelzijn. En nu bestaat het opeens.

Het oude dierenwelzijn was gebaseerd op de vijf vrijheidsprincipes van de Britse professor Roger Brambell. Een dier moest vrij zijn van honger en dorst, van vervelende huisvesting, van pijn, verwonding en ziekte en vrij zijn om soorteigen gedrag te kunnen vertonen en niet in angst en stress te leven. Dan was het goed. Maar dat moet beter.

Positief dierenwelzijn is "de capaciteit van het dier om adequaat om te gaan met zijn omgeving om zo een emotionele toestand te bereiken die het dier zelf als positief ervaart". Haagse beleidsmakers vinden dat goed klinken en dat boeren daar voor moeten gaan zorgen.

Onderwijl vragen boeren zich af hoe je weet wat het dier vindt en hoe je dat kunt meten, want dat gaat iemand willen die kwaad wil omdat zelfs positief dieren houden niet genoeg is. Lisanne Stadig, senior beleidsmedewerker veehouderij van de Dierenbescherming, definieert positief welzijn daarom als "de balans tussen negatieve en positieve ervaringen. Als die balans positief is, is er sprake van een positief dierwelzijn.” Volgens de RDA moet het wel een beetje concreet blijven en hoort er bijvoorbeeld bij dat je een dier niet al te ver moet doorfokken, bijvoorbeeld om extreem veel melk te geven (zoals een 10.000 liter koe) of heel snel te groeien (zoals een plofkip).

Maar hoe weet je nou waar je moet stoppen voor het dier het maar niks vindt? Is dat bij 7.250 liter, bij 7.750 per jaar of al bij 6.666 of toch die ouderwetse 2.000-2.500 liter zoals in India? Daar kun je nog altijd menig juridisch gevecht over beginnen.

Boerderij - Volgende uitdaging: positief dierenwelzijn - Boerderij, 2 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #1
  • 3 aug '22
  • 7:39

De zoveelste "interplanetaire conversatie". Gezwam in de ruimte.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.