14
Fotocredits: Droogte in Spanje, Peter-Erik Ywema

FlashImpact droogte op landbouwbeleid EU

We rapporteerden recent al over de gevolgen van de droogte in Zuid-Europa voor Italië. Ellen-Maureen Colpa vertaalde de gevolgen die een Franse analist maakte op basis van het Franse financiële blad Les Echos.

Het is iets om van te schrikken omdat een belangrijk deel van de productie kwetsbaar blijkt te zijn geworden voor klimaatverandering. Dat gebeurt net op een moment waarop Nederland zijn productie flink wil afschalen.

In 2019 schreef het Europese Milieuagentschap dat het verstandig zou zijn om na te denken over de effecten van de zomerse droogte en warmte die het hele Europese Middellandse Zeegebied binnen afzienbare tijd het klimaat gaat bezorgen waar de bijvoorbeeld Tunesië en Marokko de afgelopen decennia te maken hadden. Voor de zelfvoorzienendheid van Europa heeft dat immers consequenties want van watermeloenen alleen kun je niet eten en voor sinaasappelen en citroenen (belangrijke teelten voor Marokko) heb je onderaardse waterbonnen nodig. Ook die staan droog in zomers Zuid-Europa. Het zou onder meer betekenen dat Noord-Europa productie moet gaan overnemen van het zuiden. Op dit moment schaalt Noord-West Europa - met Nederland en zijn stikstofcrisis op kop - zijn productie juist af om natuur te sparen en de infrastructuur te kunnen herbergen die verdere verstedelijking vergt. Ook Duitsland neigt onder de rood-groene regering sterk naar afschaling.

Echos - La sécheresse historique met à genoux l'agriculture italienne, 1 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #14
  • 8 aug '22
  • 22:34

Olijvencatastrofe in de Franse media vandaag (Midi-Libre).

Geen water.
De zon heeft de grond uitgedroogd, waardoor de bomen niet konden groeien", staat in een bericht op France Info. Een producent uit de Ardèche zei dat hij zijn verlies op 80% schatte en dat hij niets kon doen om zijn 18 hectare biologische gewassen te redden omdat hij ze niet mocht besproeien.
Jean-Benoît Hugues, eigenaar van de Moulin Castelas, die eeuwenoude olijven teelt op 45 hectare in de vallei van Baux-de-Provence, zegt dat hij 70% van zijn productie zal verliezen (Les Echos)

De hoop op regen.
De olijventelers kunnen alleen maar hopen op regen om een deel van hun oogst te redden, anders vallen de verdroogde olijven op de grond en zijn onbruikbaar. De olijfboom verzekert bij hitte zijn voortbestaan door zijn vruchten af te stoten. "Na het aanhoudende gebrek aan water dat de bodem heeft doen barsten, droogt de hittegolf nu de atmosfeer uit. De boom droogt uit en beschermt zichzelf nog door zijn bladeren te sluiten. Het is gewoon achterover leunen," legt Hélène Lasserre, directeur van behoud en onderzoek bij France Olive uit in Les Echos.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #13
  • 8 aug '22
  • 22:11

Graanoogsten in de Franse media vandaag (Midi-Libre).

Volgens de prognoses van het ministerie zal de eindoogst van zachte tarwe, die voor meel wordt gebruikt, ten minste 4% lager zijn dan vorig jaar. Voor harde tarwe, die voor pasta wordt gebruikt, zou het verlies ongeveer 20% kunnen bedragen. De gerstoogst zou kunnen leiden tot een productiedaling van ongeveer 0,6%. De maïscrisis kan aanzienlijk zijn. De daling van de oogsten zou 18,5% kunnen bedragen voor korrelmaïs en 13,6% voor voedermaïs (bestemd voor dieren).
Maar plaatselijk is de daling van de opbrengsten nog groter. Dit is met name het geval in Occitanië, in de Haute-Garonne.
"De graanoogst zal dit seizoen catastrofaal zijn. Voor tarwe en koolzaad, die reeds zijn geoogst, is er een productievermindering van 50% als gevolg van de voorjaarsdroogte. Voor maïs, die eind augustus wordt geoogst voor geïrrigeerde maïs en medio september voor niet-geïrrigeerde maïs, is dat 30% minder. De zonnebloemen zullen met 75% dalen en er zal geen olie zijn door gebrek aan water", aldus Cristelle Carpentier, waterspecialiste bij de Kamer van Landbouw van het departement, geciteerd door La Depeche.

Het wonder Sorghum.
Sorghum zou wel eens een alternatief kunnen zijn voor lagere opbrengsten van tarwe, maïs en sojabonen als het kwik blijft stijgen. De productie van dit gras breidt zich echter uit in Europa, met name in Frankrijk, waar 85.000 hectare wordt gebruikt voor de teelt van graan-sorghum, de variëteit die geschikt is voor menselijke consumptie.
Dit aandeel is tussen 2019 en 2020 met 21% gestegen. De streek Occitanie vormt het hart van deze driekleurige productie. In vergelijking met rijst en maïs heeft sorghum veel minder water nodig om te groeien en is het beter bestand tegen hogere temperaturen.

Gerard Vriend
Gerard Vriend Logistiek
  • #12
  • 7 aug '22
  • 22:50

Nog iets over afschalen van de landbouw in Nederland, en Canada en waarschijnlijk ook Duitsland zoals wordt weergegeven.

Hoewel de inflatie volgens de ECB tijdelijk van aard was toen er 2% op de teller stond, en ik, maar denkelijk ook u dachten, Tijdelijk? echt niet, de ECB drukt geld bij alsof het water is.

Efin, afgelopen juli 11,7% inflatie, ongekend, althans, niet in de laatste 34 jaren.

Mijn voorspelling zou zijn dat dit snel oploopt als de onzekerheid omtrent de landbouw productie aanhoud.
Afgelopen week heb ik geschreven over het feit dat in Duitsland een bepaalde supermarkt echt lege schappen had. De reden daarvoor ken ik niet.
Vandaag melde mijn zoon mij dat een supermarkt hier in de omgeving ook lage schappen had.
IJs, fruit, vlees, alles op op bijna op.
Is dit een uitzondering? of gewoon lagere inkoop vanwege de zomer vakantie.

De inflatie zou zomaar naar 15 of 20 % kunnen als niet energie maar voedsel en water schaars worden.

Ik wens iedereen veel wijsheid.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #11
  • 6 aug '22
  • 23:54

Door de droogte in combinatie met maandenlang aanhoudende hittegolven en vaak sterke wind is het bosbrandgevaar zeer hoog, code rood in een aantal gebieden. Gisteren een waarschuwing in de Franse media voor Orages secs, onweer zonder regen. De regen verdampt in de zeer droge lucht en bereikt de bodem niet. Dit verschijnsel komt regelmatig voor in Amerika en Australië maar zelden of nooit in Europa. Nu echter wel, Geschat wordt dat 10% van de branden hierdoor wordt veroorzaakt.

Gerard Vriend
Gerard Vriend Logistiek
  • #10
  • 5 aug '22
  • 22:44

#8 Frank Lytton ligt aan het einde van de Thomson rivier waar deze in de Frazer stroomt.
Ik ben daar een aantal dagen gebleven maar het was mij iets te klein.
Ben ik de Thomson noordelijk gevolgd naar Kamloops. Daar is het wat groter en het gebied wat toegankelijker.
Binnenkort ben ik daar weer, er groeiden cactussen in overvloed. Laag bij de grond blijvende soorten, maar dan toch. Die steken aardig als je er in de nacht rondloopt bij een biertje en een kampvuur.

#7. Die droogte gaat waarschijnlijk in de jaren niet minder worden. Doet men daar aan wat men in Amerika. De bedekte aarde, noemt?
Zaaien terwijl gewasresten nog op de bodem liggen om vocht vast te houden?

Ploegen en diepe bewerking zijn dan uit den boze om de vochthuishouding niet te verstoren.
en het oude gewas dus op de plaats laten liggen. En onmiddellijk onderhoudsgewassen telen. Die dan weer versnippert worden om de grond bedekt te houden.
Het is een ontwikkeling die langzaam op gang komt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.