14
Fotocredits: Droogte in Spanje, Peter-Erik Ywema

FlashImpact droogte op landbouwbeleid EU

We rapporteerden recent al over de gevolgen van de droogte in Zuid-Europa voor Italië. Ellen-Maureen Colpa vertaalde de gevolgen die een Franse analist maakte op basis van het Franse financiële blad Les Echos.

Het is iets om van te schrikken omdat een belangrijk deel van de productie kwetsbaar blijkt te zijn geworden voor klimaatverandering. Dat gebeurt net op een moment waarop Nederland zijn productie flink wil afschalen.

In 2019 schreef het Europese Milieuagentschap dat het verstandig zou zijn om na te denken over de effecten van de zomerse droogte en warmte die het hele Europese Middellandse Zeegebied binnen afzienbare tijd het klimaat gaat bezorgen waar de bijvoorbeeld Tunesië en Marokko de afgelopen decennia te maken hadden. Voor de zelfvoorzienendheid van Europa heeft dat immers consequenties want van watermeloenen alleen kun je niet eten en voor sinaasappelen en citroenen (belangrijke teelten voor Marokko) heb je onderaardse waterbonnen nodig. Ook die staan droog in zomers Zuid-Europa. Het zou onder meer betekenen dat Noord-Europa productie moet gaan overnemen van het zuiden. Op dit moment schaalt Noord-West Europa - met Nederland en zijn stikstofcrisis op kop - zijn productie juist af om natuur te sparen en de infrastructuur te kunnen herbergen die verdere verstedelijking vergt. Ook Duitsland neigt onder de rood-groene regering sterk naar afschaling.

Echos - La sécheresse historique met à genoux l'agriculture italienne, 1 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Gerard Vriend
Gerard Vriend Logistiek
  • #1
  • 1 aug '22
  • 12:20

Gelukkig hebben de Europese landen beleid, Bijvoorbeeld om de voedselvoorziening veilig te stellen vanuit de graanschuur van Europa. Oekraïne is een land in opkomst en de grond is er enorm goed. Er valt 'nog' genoeg water en er zijn geen milieu beperkingen.

Dus hebben we hen voldoende middelen gestuurd om hun land veilig binnen de grenzen van de NAVO tot bloei te kunnen laten komen.

Geweldig gedaan van de EU, een vooruitziende blik kan men hen niet ontzeggen.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 2 aug '22
  • 6:51

Zuid Europa? Het lijkt erop dat het in Frankrijk ook die kant op kan gaan, nu zowat àlle departementen in meerdere of mindere mate onder waterrestricties vallen, zie propluvia . Frankrijk staat er goed gebruind op, zelfs met rode brandplekken. Een record, wat zich al een tijdje aandiende, want de afgelopen winter was mooi zonnig en droog. Een aantal communes, zoals in de Var, moet met een tankwagen bevoorraad worden voor drinkwater; water uit de kraan is niet meer vanzelfsprekend.
Noord Italie is een high-tech landbouwgebied, met irrigatiesystemen; daar heb je dan niks meer aan als er geen water meer is.
Met dit soort hittegolven is het echter zo, dat het 'aan de andere kant' beter toeven is, in Rusland, en ook Oekraine: daar valt genoeg regen: link .
West Europa lijkt ook sneller op te warmen dan andere delen van de wereld: komt dat door het Azorenhogedruk?
Toen het het afgelopen jaar in Lytton, West Canada, bijna 50°C werd, op de hoogte van Londen, dacht ik, 'waarom niet hier'? In Londen werd het 'slechts' 40°C afgelopen juli. We'll see.

Gerard Vriend
Gerard Vriend Logistiek
  • #3
  • 2 aug '22
  • 10:10

#2 Frank Eric. Het lijkt misschien vreemd maar bent u wel eens in Lytton Canada geweest?
Er stromen twee bekende rivieren samen. er is een treinstation en er waren een groot aantal houten huizen en een ziekenhuis wat buiten werking was.

Ondanks die rivieren die smeltwater vervoeren uit het achterland, kwam het tot die enorme hoge temperaturen.
Lytton ligt echter wel in een gebied wat kan worden geduid als woestijn.
Er valt weinig regen en de grens voor woestijn ligt volgens mij op 400 mm /jaar.
Er zijn ook relatief weinig bomen maar wel wat struiken op de rivier oevers.

Ik zal het gebied binnenkort bezoeken. Er groeien cactussen daar waar ik mijn tentje opzet.

Het risico dat zuid Europa ook richting woestijn gaat is natuurlijk groot. Maar gelukkig gaat Timmermans dat voorkomen door meer in te zetten op biobrandstoffen en Jetten helpt hem met het verbranden van Russische kolen in Nederland.
Overigens denk ik nog steeds dat het buiten werking stellen van de Hemweg centrale een domme zet was. Waar is ons boerenverstand?

Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #4
  • 2 aug '22
  • 11:36

"Toen het het afgelopen jaar in Lytton, West Canada, bijna 50°C werd, op de hoogte van Londen, dacht ik, 'waarom niet hier'? In Londen werd het 'slechts' 40°C afgelopen juli. We'll see."

De thermohaline circulation vertraagt! Zie daarover Stefan Rahmstorf.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #5
  • 4 aug '22
  • 11:58

Code rood in delen van Frankrijk, zo ook in de Gard.

Alle watergebruik is verboden, behalve voor : drinkwater, het drenken van dieren, sanitair gebruik van water.
- Geen zwembaden vullen
- Geen landbouwgewassen beregenen
- Geen sportvelden en tuintjes besproeien
- Moestuintjes alleen met de gieter na 8.00 uur 's avonds

Wie zich niet aan de beperkingen houdt, kan een boete krijgen zoals bepaald in artikel R.216-9 van de milieuwet, d.w.z. een overtreding van de vijfde categorie met een maximumboete van 1.500 euro.

Zwemmen in de overgebleven poelen van de droge rivier is verboden, door personeelsgebrek kan de waterkwaliteit niet meer worden gecontroleerd.

Zo langzamerhand komen er meer plaatsen bij waar geen water meer uit de kraan komt. De burgemeester mag de toevoer afsluiten om nog wat reserve te hebben voor noodgevallen zoals brand. Tankwagens komen water van elders brengen. In sommige gevallen kunnen flessen drinkwater bij de bekende distributiepunten (gemeentehuis, brandweer) worden opgehaald.

Al 2 gemeentes in de Var sinds half juli (FranceInfo)
Les nappes phréatiques ont atteint un niveau critique le 2 juillet et, depuis, elles sont remplies par camion citerne. "C'est une eau qui est propre mais très chlorée à cause du transport", explique la mairie. Elle peut donc servir pour la douche et les besoins sanitaires mais pas pour la consommation humaine. Les habitants doivent venir chercher des packs d'eau offerts par la commune.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.