39

Flash‘Sjakie’ gaat praten met Remkes

Boeren blokkeren de wegen en wekken woede. Hun leiders willen niet aan tafel met gespreksleider Johan Remkes om het toch over de stikstofcrisis te hebben en die samen op te lossen. Zonder serieuze toezeggingen dat alles bespreekbaar is en belangrijke zaken van tafel kunnen, komen we niet. Dat zeiden ze en spraken ze samen af tijdens het grote protest in Stroe.

Toch doorbrak op donderdagmiddag de oude boerenkoepel LTO Nederland de blokkade. Na een telefoontje van premier Rutte om toch aan tafel te komen, geeft voorzitter Sjaak van der Tak het in Stroe gesloten verbond met zijn boerencollega's op. Hij gaat praten met Remkes. Daarmee zou hij de afspraken in Stroe niet schenden. Hij heeft immers iets binnengehaald: een gesprek zonder taboes. Onzin, zegt actieboerenbaas Mark van de Oever van de Farmers Defence Force. 'Sjakie' - zoals hij Van der Tak noemt - heeft niks binnengehaald. Iets bespreken is leuk, maar het gaat om beleid van tafel krijgen. Volgens Van den Oever wil Van der Tak op het pluche wat er van de boerenzaak rest verdelen en verraadt hij daarmee zijn leden. LTO-leden moeten nu zelf maar bepalen wat ze met hun baas willen, zegt hij in een nauwelijks verholen oproep om de koepel van binnenuit op te blazen.

Rutte heeft nu één boerenbaas aan tafel die meteen wordt geëxcommuniceerd door de echte protestkern. De harde actieboeren zullen niet volgen en staan inmiddels internationaal in de belangstelling van de anti-WEF en rechts-populistisch beweging; dat podium zullen ze verder gebruiken. Inmiddels is de BBB van Caroline van der Plas het nieuwe politieke midden van een aan alle kanten geradicaliseerd Nederland.

Hoe dit verder gaat? De scheuring in boerenland is definitief, zodat Den Haag niet kan zeggen dat Remkes via Van der Tak met 'de boeren' of zelfs maar met 'boeren' aan tafel zit.

Zo bekeken, moet de vraag gesteld worden waarom de regering nog zo graag met boeren wil praten om het polderend eens te worden. Dat gaat immers niet meer lukken. Er moet een wijs Haags politiek besluit worden genomen. Rutte heeft de laatste flinter boereneenheid stuk geschoten en daarmee het poldergesprek met 'de boeren' verder zinloos gemaakt. Remkes klus zit er nu al op. Rutte kan het regeringsbeleid doordrukken en zal daar duidelijk over moeten zijn. Het leger kan vervolgens de orde handhaven en uiteindelijk zal Nederland overgaan tot de orde van de dag in de Tweede Kamer waar over eventuele aanpassingen van falend beleid politiek besloten moet worden door de wetgevers - dat wil zeggen de leden van de Tweede en Eerste Kamer.


AD - LTO na telefoontje Rutte toch om de tafel met bemiddelaar Remkes: ?Toezegging dat er geen taboes zijn?, 28 jul 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Coen Hubers
Coen Hubers Food- en agri-economie
  • #1
  • 28 jul '22
  • 20:14

“Vandaag heeft …. mij opgebeld …. mij toegezegd.”

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 28 jul '22
  • 20:22

En wat bedoel je daarmee Coen?

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #3
  • 28 jul '22
  • 20:26

Het is verkenning. Niks meer of minder.

De zgn. groenboeren, dat irrelevante clubje van 2500, waar ik ook bij hoor via de Transitiecoalitie Voedsel, waarbij vooral het kader van niet-representatieve boeren met hun niet-boeren-bestuurskader zullen in gretigheid aanhaken en zich als nuttige idioten van de macht laten gebruiken als stakingbreker. De macht in de Vesting Holland zal doen alsof er goede boeren zijn en slecht boeren, zoals er witte en mensen van kleur zijn. (Het is de Vesting Holland die de koloniale macht is over welke periferie dan ook).

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 28 jul '22
  • 20:58

Piet, verkenning van wat? Minister Van der Wal heeft aangegeven geen nanomol te zullen wijken. Gaat het dan over haar val? Zo wreed is Rutte toch niet?

Wat is het plan van LTO en wat heeft Rutte geboden? Dat is de vraag. Verder moet hij het overlaten aan Remkes als die de formatie over mag doen met de maatschappelijke partijen. Dat is immers de indruk die Rutte IV wekt: geen nieuwe verkiezingen, maar gelijm via de brandweermeester.

Maw: dit is een wonderlijk en ondemocratisch proces.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #5
  • 28 jul '22
  • 21:14

#4 Dick. Er klappen auto's op blokkades met afval. Er gebeurt van alles strafbaars en Mark van den Oever vergoelijkt dat in AD etc... Tijdens de blokkade 15 juli A28 viel er al een dode. Nam iemand verantwoordelijkheid? Tijdens Stroe was er een trekker met chauffeur, beide in de kreukels, waarvan we niet weten hoe dat afloopt met die man en bedrijf. Is er nazorg vanuit de actieleiders met de grootste bek? Betalen zij uit eigen zak? Trekkers op de openbare weg, zeker snelweg, voor niet-landbouwdoeleinden, mag geeneens. Bovendien ben je bij niet melden aan de verzekering onverzekerd. Vandaag en andere dagen buitelen de bedreigingen en intimidaties over elkaar heen, met vandaag Caroline vd Plas. Juist de vrijage van Mark van den Oever (FDF) met FvD en Alt-Right leidt tot dit verloop vandaag. Effe afkoelen dus. Mark van den Oever maakt meer kapot dan hij doorheeft. (Sieta dus ook).

Ik heb dus geen hoop een goede afloop van die verkenning, omdat Rutte cs (eigenlijk al eerdere kabinetten eigenlijk vanaf de Val van de Muur al is men vergeten echt te besturen) daar niet toe in staat zijn, zie toeslagenaffaire, Klimaatvonnis, scheuren in de muren Groningen. Vd Wal, Staghouwer het is en wordt niks.... Sjaak mag dus ook niet afgaan, ondanks dat hij nu risee lijkt.

Laat dan de Vesting Holland maar trillen op zijn moerasgrondvesten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.