Waar dat van gemaakt wordt? 'Pangafilet toch? Zou het niet weten eigenlijk.' De meeste klanten halen hun schouders op. Coby achter de viskraam hoort het aan en geeft resoluut antwoord. 'Pollak.' Sorry? Dan letter voor letter: 'P,o, dubbel ll, a, k. Pollak.' Nooit van gehoord. 'Komt uit Alaska. Soort kabeljauw.' Wacht eens, kabeljauw... Maakten ze daar niet ooit... 'Vroeger werd kibbeling van kabeljauw gemaakt. Maar ja, dan betaal je nu het dubbele.' Een klant die net een dampend portie kibbeling beet pakt, weet het nog wel. 'De goeie ouwe tijd.' Want die kibbeling vond hij zonder twijfel veel lekkerder.
'Op Urk maken ze het nog van kabeljauw', weet Coby. 'Die ligt voor achtenhalve euro per pond in de kraam.' Bij Coby heb je voor drie euro een volle bak.
Wekelijks stelt Sanny Visser een marktkoopman of -vrouw een vraag. Weet die wat er in zijn kraam te pas komt?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@sanny, Wat een goed idee deze rubriek. Volgens mij zijn van alle viskramen en winkels de lekkerbekjes en de kibbeling de hardlopers en maken die vers gebakken een substantieel gedeelte van de omzet uit. De vitrine ligt nog wel enigzins gevuld met wat moten zalm, haring en (genmarineerde) panga, maar dan houdt het in de 'provincie'vaak op. Volgens mij is een lekkerbekje van oudsher een gebakken/gefrituurde kabeljauwfilet en is kibbeling gemaakt van restjes kabeljauw, afvalsnijsel. De structuur van kabeljauw is wel heel anders als die van heek of panga, Pollack zou ook kunnen maar dan alleen in de kibbeling, zit ook in vissticks volgens mij. In Rotterdam heb je ook nog speciaaltjes, dat kan gebakken heekfilet zijn, of een andere voorhanden zijnde vis, wordt bij de Marokkaanse Mediterannee in R'dam vers gebakken verkocht als lekkerbek! 4 voor €5,-- geen geld en wel lekker.
Ik kan me herrinneren dat ik voor de eerste keer de Horecava bezocht in Amsterdam.
Na afloop werd ik getrakteerd op een portie kibbeling. Niet zomaar kibbeling. Er was nog geen tilapia te bekennen. Ik was nog jong en leergierig en wilde weten wat we voorgeschoteld kregen. Koolvis, kabeljauw, wijting en schelvis. In die tijd de goedkoopste vissoorten die verkrijgbaar waren. Wel in eigengemaakt beslag, met als geheim, een beetje bruin bier. En zelfgemaakte remouladesaus van zelfgemaakte mayonaise. Het was op een maandag, vet net verschoond dus lekkere knapperige kibbeling. Alle 4 voornoemde vissoorten hebben het moeilijk dus gebruiken we nu als alternatief tilapia, nijlbaarsfilet en meerval. Een goede saus maakt in ieder geval veel goed.
Fishes verkoopt kibbeling met MSC in krijt + het bijbehorende probleem van MSC.
Net als met het lekkerbekje kan je als visjuwelier rotzooien met kibbeling.Maar wel voor de prijs van kabeljauw natuurlijk..... Een enkeling levert waar voor z'n geld.
Kibbeling is ooit de naam geweest voor de wangetjes van de kabeljauw. Later stukjes kabeljauw en nu kan het van alles zijn. Tot panga godbetert ,zoetwater kweekvis uit Afrika, aan toe. Gronderige smaak , maar met flink kruiden en nog met nog meer saus werkt men het naar binnen.
Kibbeling koop ik nooit en bij een onbekende visjuwelier vraag ik eerst naar de soort vis die hij/zij als lekkerbekje aan de man brengt.Kabeljauw hoort het te zijn , als het panga is voor de prijs van kabeljauw dan groet ik de persoon en verlaat het pand of de kraam.Bij erge trek wil ik nog wel eens zwichten voor heek of wijting, schelvis kom ik zelden tegen.
Inderdaad Hans, wangetjes. Baskische specialiteit trouwens, kokotxas.
En pollak is een soort koolvis.