Al meer dan 100 steden hebben maatregelen genomen om het waterverbruik terug te dringen. Fonteinen spuiten niet, auto's wassen en tuinen sproeien is verboden, fruitbomen moeten het zonder irrigatie stellen en drinkwater mag alleen voor koken en persoonlijke verzorging gebruikt worden. Zelfs de kappers van Castenaso mogen het haar van hun klanten maar één keer wassen. Toch gaat dat maar een druppel op een gloeiende plaat schelen. In de EU maakt het particuliere waterverbruik namelijk slechts 9% van het totale verbruik uit, aldus Deutsche Welle, en gaat ongeveer 60% naar de landbouw.

Maar als dan de belangrijkste leverancier van water, zoals de ruim 650 kilometer lange levensader Po in Noord-Italië, na een (te) zachte winter en te weinig regenval in het voorjaar in combinatie met vroege hittegolven, letterlijk droog valt, is dat een groot probleem.

Dertig procent van de landbouwproductie dreigt verloren te gaan. Dat betekent een fikse klap voor de toch al kwakkelende Italiaanse economie, want de Povlakte is niet alleen een volumeproducent, maar tevens een leverancier van dure producten die overal geliefd zijn. Denk aan de risotto-rijst - Italië is de grootste rijstproducent van Europa - maar ook aan de Parmezaanse kaas en Parmaham. De koeien die de melk leveren voor de kaas, eten lokaal geproduceerd voer. Nu al geven de koeien, door de hitte, minder melk. Ook de varkens die de Parmaham leveren moeten gevoerd worden met lokaal verbouwd voer, maar wat als dat er niet is?

De Italiaanse minister van landbouw waarschuwde dat ook de oogsten van fruit (abrikozen, perziken, peren), groente en tomaten door de droogte flink lager uit zullen vallen. Net als de olijfoogst. "Aan sommige olijfbomen hangen helemaal geen olijven", zegt olijfolieanalist Kyle Holland in The Guardian. "Dat gebeurt alleen als de bodemvochtigheid kritiek lage waarden bereikt". Dat betekent ook 20 tot 30% minder olijfolie.

Net als Nederland
In vergelijking met Zuid-Italië is het noorden niet gewend aan droogte. De noordelijke regio's hebben dan ook nauwelijks irrigatiesystemen zoals die elders in het land worden gebruikt bij warm en droog weer. Bovendien gaat ruim een derde (36%!) van het water verloren door slecht onderhouden leidingen. De nu vrijgemaakte €36 miljoen om de ergste problemen aan te pakken, zullen met voorrang aangewend moeten worden om de wateropslagcapaciteit te vergroten en de waterverspilling tegen te gaan, aldus Coldiretti.

Net als in Nederland, ging het er ook in de Povlakte tot nu toe om het water zo snel mogelijk af te voeren. Maar dat is, met het oog op de voorspelde klimaatverandering en meer droogteperiodes, niet langer een houdbare strategie.

Dit artikel afdrukken