Uit sympathie voor Huijbers ging ik dus niet naar één die 20 andere festivals die Nederland allemaal in 1 week schijnt te willen houden (welke malloot subsidieert dat eigenlijk allemaal tegelijk?), maar naar Den Bosch. Daar proefde ik van alles. Maar ik viel voor een worstje waar ik van hou maar wat je nergens meer kunt krijgen. Omdat het echt vers - 's ochtend uit de rook gehaald - moet zijn om echt top te wezen. Zo'n Brabants metworstje trof ik nota bene in de stand van het door foodlog.nl vroeger weleens geplaagde Gijs.
Bravo. Dat zei ik met m'n naïeve kop tegen slager Henk Knippels uit Waalwijk. Die worst wil ik kunnen kopen in Utrecht bij de PLUSSEN waar Gijs ligt. Maar het bleek nou juist niet te kunnen. Uitgerekend dat worstje bleek Gijs niet te willen doen. Kent u het niet? Geen wonder. Er zijn veel te weinig slagers die zelf nog wat maken. Zonde, want die worstjes zijn zalig zo weergaloos zacht en subtiel gerookt.
Het lukte ook met perziken. Ik voorspel u daarom binnenkort bij de PLUS te krijgen: vers gerookt Eicht Eééten, Brabantse Metworst van Henk Knippels in heel Nederland. Alleen op woensdag, want het moet wel bijzonder blijven.
Henk, dat wordt roken op dinsdagavond. En doen Gijs en de PLUS het niet, dan weet een andere super nou toch zeker wel hoe simpel het is?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ha, Waalwijk, dat is hier niet ver vandaan, daar zit een uitstekende slager dus, ik denk zelfs dat ik weet waar-ie zit en dat ik er vroeger al kwam toen ik regelmatig in het archief in Waalwijk werkte. Mooie slagerij!
Dick: je trapt in een eigen val. Dan is er eens een topproduct te krijgen, je weet waar en het loont de moeite, maar tóch ga je meteen eisen dat het overal verkrijgbaar is in de supermarkt (godbetert). Als je graag die worst eet, rij dan nu en dan om naar Waalwijk, maar maak er weer geen dertien-in-een-dozijn massaproduct van.
Waarom wil je tegen de gehaktdag opboksen?
@Nick Trachet
Waarom zou het een dertien uit een dozijn worstje worden als het in de supermarkt verkrijgbaar zou zijn? Kunt u dat eens uitleggen?
Nick, dat ben ik best met je eens. Als we diversiteit willen dan moeten we niet gaan verbulken. Laat iedere stad en streek zijn eigen verwerkers en eigen primaire producten krijgen. Laat er handel tussen steden en streken ontstaan ten aanzien van de meest geslaagde producten. Dat maakt het eetleven spannend en kan het politiek correcte geklets-zonder-end - 'er moet meer aandacht voor eten komen' - eindelijk overbodig maken. Verschillen maken zoeken en dus aandacht weer relevant.
Maar nou dit worstje: het is gewoon een heel goed gerookt vers worstje. De supers hebben die hele categorie uitgebannen omdat zo vers niet meer zo kunnen. Tuurlijk kan het wel. Woensdag (verse) worstdag! De eerste die het doet heeft maandenlang een opstootje voor de deur.
Daarna kunnen 100 lokale rokers weer aan de slag in al hun diversiteit. Dan verzinnen wij weer wat nieuws voor die super en wordt het toch nog leuk.