10
Fotocredits: Tessel, Pieter Omtzigt

Flash‘Tessel’ roept vrije stikstofrepubliek uit

Het eiland 'Tessel' riep afgelopen vrijdag ludiek de onafhankelijkheid uit. Tot minister-president van de republiek werd benoemd Han Lindeboom, emeritus hoogleraar mariene biologie en groot voorvechter van natuur in de Noordzee. Natuur- en klimaatongevoelige rechtserikken schamperden in het verleden vaak over hem. Inmiddels is de groene oud-professor geliefd onder de boeren en andere bewoners van Texel omdat hun eiland op de stikstofkaartjes ammoniak uit zee op zijn dak heeft gekregen. Daarom moeten de schapen en koeien die er onderdeel zijn van het landschap verdwijnen. Lindeboom verzet zich tegen fouten in de modellen van het RIVM en protesteerde daar al bij verschillende gelegenheden tegen. Hij promoveerde op een ammoniak-studie en stelde binnen D66 met collega-experts een rapport op met concrete voorstellen om met de stikstofcrisis in Nederland om te gaan. De partij stopte het rapport in de doofpot.

Opvallend: in de algemene landelijke pers bracht alleen de regionale pers verzameld rond het Algemeen Dagblad het nieuws. De NOS bracht een kort item maar hield het ludieke protest buiten het Journaal; Volkskrant, NRC en Trouw zwegen over de ludieke actie die niet past in het politiek correcte verhaal dat strenge stikstofmaatregelen de natuur moeten redden.

Minister-president Lindeboom gelooft in de maatregelen die hij met zijn 'kabinet' wil invoeren om het stikstofprobleem aan te pakken. "Veehouders moeten allereerst het voer van hun dieren aanpassen, maar er moet ook maatwerk zijn. Hier op Texel hebben we niet zoveel last van stikstofproblemen. Juist hier op het eiland groeien die bloemen en planten die niet tegen stikstof kunnen." De Vrije Republiek Tessel hoopt dat 'buurland' Nederland volgt in de oplossingen die problemen met stikstof tegen moeten gaan. Uiteraard zijn die gebaseerd op het weer uit de doofpot geviste rapport.

In het onderstaande filmpje legt Lindeboom uit dat Texel zelfs nog een paar extra koeien kan hebben.

nws.nl - 'Vrije Republiek Tessel' voert actie tegen stikstofbeleid: "Hier begint de oplossing!", 11 jul 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #1
  • 11 jul '22
  • 13:32

De eerste daad van de minister van verbinding: afscheiding en polarisatie.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 12 jul '22
  • 7:48

'Klimaatgek', waar het rapport van Lindeboom is in te zien, is een klimaatsceptische site. Ik heb inmiddels mijn bekomst van klimaatsceptici, nu met de tweede canicule hier in ZW-Frankrijk in de maak, dit jaar.

Anton van Lijssel
Anton van Lijssel Gepensioneerd, inwoner van Liessel (N-Brabant)
  • #3
  • 12 jul '22
  • 17:04

Welke wetenschappers op dat terrein onderschrijven het rapport?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 12 jul '22
  • 19:52

Anton, het is ondertekend door: Prof Dr Han Lindeboom, Prof Dr Johan Sanders, Drs Luit Buurma, Carla Soesbergen-Kuipers, Wouter Lenferink MSc. en Dr Tom Kuhlman.

Ik denk dat je bedoelt te zeggen 'dat zijn geen experts'. Als dat zo is, kun je dan uitleggen waarom zij dat niet zijn? Jij begrijpt ook mijn vervolgvraag: wie zijn de mensen die jij als experts beschouwt en waarom zijn ze dat volgens jou?

Anton van Lijssel
Anton van Lijssel Gepensioneerd, inwoner van Liessel (N-Brabant)
  • #5
  • 13 jul '22
  • 10:56

Dick, ik ben geen stikstofdeskundige en ik weet niet wie dat wel zijn. Daar ging mijn vraag ook niet over.
In een eerder artikel op Foodlog kwam ik tegen dat Tjeerd de Groot gevraagd heeft van Han Lindeboom om er eerst voor te zorgen dat het rapport peer-reviewed is door deskundigen. Dat is niet gebeurd.
Mijn vraag is daarom: zijn er wetenschappers op stikstofgebied die het rapport van Han Lindeboom onderschrijven?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.