'De derogatie' is het hete hangijzer voor Nederlandse boeren. Omdat onze delta groeizaam is, mochten vooral melkveehouders meer stikstofmest op hun land brengen dan de Europese normen toestaan.

Van kabinet tot kabinet wisten bewindspersonen die uitzonderingspositie voor Nederlandse boeren te regelen bij de Europese Commissie. Landbouwminister Staghouwer lijkt het niet te gaan redden, meldt de NOS. Dat is een extra steun in de rug van het krimpbeleid voor de Nederlandse landbouw van zijn natuurcollega Van der Wal. Ook de individuele boer wordt geraakt omdat de regeling per erf is geformuleerd. Boeren moeten daarom meer mest afvoeren en halen minder kilo's van hun grond, zodat ze met hogere kosten en lagere opbrengsten komen te zitten. Eind vorige maand meldde het CBS dat de Nederlandse boeren in 2021 minder stikstof en fosfaat in hun mest hadden.

Op Foodlog gaf een voormalig mestinsider van boerenkoepel LTO Nederland enkele jaren geleden inzicht in de manier waarop de derogatie vanuit Nederland werd aangevraagd, terwijl eigenlijk een negatief advies geldt.

De EU-correspondent van de NOS geeft een verklaring voor de weigering van de Commissie. Nederland heeft de Commissie te vaak misleidt. Onder meer met pulsvisserij. Dat onder meer vis het mestbeleid bepaalt, klinkt een beetje raar maar de publieke nieuwszender zegt het echt: omdat Nederland steevast de randjes opzoekt, is het nu uit.
Het is geen geheim dat het inderdaad allemaal strenger gaat worden. Er is in Brussel nog maar weinig begrip voor Nederland, omdat niet aan de gestelde voorwaarden voor die uitzonderingspositie voldaan wordt. Het gaat niet alleen om mest. Op andere dossiers, zoals de uitzonderingspositie voor de pulsvisserij, bleek Nederland eerder Brussel zelfs misleid te hebben. Dat heeft de positie van ons land ook zeker geen goed gedaan.

De werkelijkheid over het pulsvis-dossier kun je hier lezen. Frankrijk had genoeg van de concurrentievoordelen die Nederland zijn vissers had verschaft, ook al waren die dier- en klimaatvriendelijk.
  • Deel
Druk af