De boer wordt een beetje beter beloond voor zijn extra kosten. Paul gaf hier al verschillende keren aan daar blij mee te zijn. Niet omdat Dinie en hij hun extra kosten terugkrijgen, maar omdat er niet zomaar andere varkens met die ene ster - de Good Farming Star noemt VION het in onvervalst Brabants - de Nederlandse grenzen over zullen komen. Varkenshouders zoals zij hebben dus minder last van prijsconcurrentie, omdat het aanbod zal worden afgestemd op de ca. 1 miljoen varkens die Albert Heijn zijn klanten jaarlijks in de vorm van karbonaden, speklapjes en gehakt verkoopt.
Eén miljoen dieren gaat leven zoals op het film hieronder. Niet buiten, maar binnen. Op foodlog.nl wordt nogal eens beweerd dat dieren beter binnen kunnen blijven.
- zo kun je de uitstoot van hun mest opvangen en die weer nuttig gebruiken; de vrije uitloop varkenshouderij is om die reden niet zo milieuvriendelijk
- zo kunnen mensen en dieren niet ziek van elkaar worden
Het is dus eigenlijk een ideale oplossing. Beesten binnen en toch gelukkig. Maar veel mensen geloven daar niet in.
Paul en Dinie zijn trots op hun nieuw ingerichte stallen en willen graag weten hoe wij vinden dat hun dieren erbij lopen.
Daarom maakten ze een film van bijna 25 minuten. Er zijn geen voice-overs. Je kijkt naar de dieren alsof je in de stal bent en ze aan je aanwezigheid gewend zijn. Tegen het einde vertelt voerspecialist Wim Krajenbrink waar het voer van de dieren vandaan komt. Dat werd gedaan om het eens te hebben al de soja die speciaal voor de varkens helemaal uit verre landen naar hier zou worden getransporteerd. Ze eten de peulenschillen die overblijven nadat wij er de olie voor ons eigen gebruik uit hebben geperst.
Vertel wat u vindt, voelt, ziet en wat zou u nog meer willen weten na deze kijk in de stallen.
Biggen from dickfoodlognl on Vimeo.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Paul & Dinie, fantastisch. Het ziet er goed uit. Interessant ook. Dat dit vlees bij AH standaard wordt, voelt voor mij als een enorme opluchting.
Dus een pluim voor Albert Heijn dit keer, moge deze vooral zo door gaan. En moge dit een doorbraak zijn op heel veel (andere) gebieden.
Paul en Dinie, jullie hebben een mooie stal. Jullie varkens zien er gezond en tevreden uit. Welke aanpassingen hebben jullie gedaan om voor 1 ster in aanmerking te komen?
Als varkenshouder heb ik een vraag. Ik zie op het filmpje een plank en daartussen een ligplek.Dat is de strooiselbak, denk ik. Lukt het je om het mestgedrag goed te sturen, zodat de varkens niet net achter die plank gaan mesten?
Ik ben heel benieuwd hier op foodlog te horen wat de niet-varkenshouders vinden van deze stal.
Hallo Diny en Paul, ziet er allemaal goed uit, succes "verzekerd" (toegewenst)
Ja, en die soja-resten als varkensvoer, wat van ver wordt aangevoerd en voor een deel genetisch gemanipuleerd is, vind ik wat minder.
Sowieso krijgen we direct en indirect zo langzamerhand veel soja ons lijf binnen.
Ik weet niet of dat wenselijk is.
@Dick, ik ben kwijt of hier op Foodlog wel eens over soja e.d. gediscussieerd is, anders zal ik misschien wat materiaal moeten opzoeken. Persoonlijk haal ik niet meer elk soja-product zo maar mijn huis binnen.
Dit zijn blije varkens, die zich gedragen als een nest hondjes. Zijn die blikjes met ketting speelgoed? Het lijkt wel zo te werken in ieder geval. Hoop het een megasucces wordt. Wat betreft de verre soja zouden de mensen eens moeten nadenken over de eigen consumptie - al dan niet zichtbaar. Dat de resten gebruikt worden op deze manier is natuurlijk prima.