Frankrijk? Dat is het land waar France Telecom, de Franse KPN, je rustig twee weken laat zitten, zonder telefoon en zonder Internet. Waar medewerkers van de telefoondienst je weigeren te vertellen wat je mag verwachten en je adviseren maar gewoon af te wachten of ze er technisch ooit nog iets van zullen bakken. En het land waar meestal niet al te langdurig bruikbare Moulinexen en SEB's werden uitgevonden (bestaan ze nog?).
En uitgerekend in zo'n land is de technische toekomst al realiteit als het op de kwaliteit van fruit aankomt.
Voor €3,00 met z'n 2-tjes in een doosje trof ik bij de zuidelijke verssuper Provenc'Halles twee Charentais meloenen - je-weet-wel, die lekkere oranje die bij ons vaak toch weer tegenvallen - aan. Tekst (zie foto):
Deze heerlijke en karakteristiek geurende meloenen zijn volledig rijp voor uw geoogst. en dan komt het: Hun suikergehalte en hun vruchtinhoud zijn door een electronisch inkijk-systeem gecontroleerd. Daardoor kunnen we hun kwaliteit garanderen.
Weet u nog hoe je een 'goeie meloen' herkent? Vast niet. En als u het wel kunt, valt het soms nog tegen. Eindelijk is dat afgelopen, want als het zelfs kan in een land dat zijn burgers geen telefoon kan garanderen, dan moet het toch ook razendsnel in Nederland kunnen.
Wouter en Olaf, hoeveel meloenen verdwijnen er in deze vandaag al gerealiseerde toekomst nou automatisch van de inpaklijn en waar gaan die naar toe? Klopt het dat we de varkens er blij mee kunnen maken of blijven ze gewoon naar de buursuper gaan die denkt dat wij gek zijn?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een goede meloen geurt, en wanneer je hem bij zijn navel indrukt moet-ie zachtjes mee-veren. Maar doet-u mijn maar zo'n doosje charentais.
Enne... mijn moulinex doet het al ruim 25 jaar zonder mankeren.... Plastic bak begint wat af te brokkelen na al dat intensieve gebruik.
Het elektronische inkijk systeem is vermoedelijk een NIR systeem (google maar even) Daarmee kan inderdaad de brix (correleert beperkt met suiker) worden bepaald. Dezelfde techniek wordt toegepast om mango's te sorteren (in Belgie).
Ja, dat is waarschijnlijk NIR. We hebben daar al een paar keer mogen experimenteren met de portable versie. Je kunt verscheidene interne kwaliteitsaspecten meten zoals rijpheid, suiker, internal breakdown (dat wil je echt niet, en dat kan bij bijna rijpe Charentais meloenen uitgesorteerd worden met de SACMI machine, zoals die heet). Een aantal meloenentelers in Italie, Frankrijk, Brasil heeft zo'n ding. In de praktijk staan ze het grootste deel van de tijd stil vertelden insiders me. Het feit dat je zo'n ding hebt is al een marketinginstrument op zichzelf. Er zijn helaas (nog...?) maar weinig klanten die extra betalen voor het extra sorteerwerk.
Inderdaad Lizet, een rijpe Cherantais is gevoelig rond het bloemlitteken. De klassieke Charentais heeft dan ook een afscheurende stengelaanzet (steeltje), maar de moderne mid- en longlife rassen hebben dit steeds minder. Als-ie echt rijp is snel opeten, want dan houd je hem nog maar een dag of twee goed. O, wat zijn die dingen lekker. Kapje eraf, zaad eruit scheppen en volgieten met Champagne of port en uitlepelen. Niet voor de bob...
Ik heb gisteren bij de Plus in Culemborg heerlijk rijpe Cantaloupe meloenen gekocht. Dezelfde die mijn schoonmoeder in Frankrijk altijd serveert. Het kan dus wel in Nederland. Volgens mij is charentais een bepaald ras van de Cantaloupe
Maren, ik vermoedde al dat er nieuwe varieteiten in de markt zijn. Mijn truc werkt nl. niet meer. Ik leerde ooit van een Frans-Marokkaanse meloenboer uit de Aude dat je moet kijken naar het ingedroogd zijn van de stengelaanzet. Maar ook dat werkt dus - begrijp ik van je - al niet meer. Da's nieuws dat nu eindelijk bevestigd wordt.
Maar, Wouter en Maren, hoe is het mogelijk dat zulke duur gesorteerde meloenen bij een discounter liggen? Dat is Provenc'Halles namelijk.
Joost, je was met vakantie toen ik me hier te buiten ging aan PLUS. Inderdaad, het kan wel. Het kwam me afgelopen week op een artikel in FoodPersonality te staan waar ik om moest lachen omdat FP er helemaal beduusd van leek. Veerman die een super roemt.