Radio Free Europe meldt dat Russische en Syrische schepen bezig zijn vele honderdduizenden tonnen Oekraïens graan naar bondgenoot Syrië te exporteren. Ze publiceerden gisteren beelden die dit aantonen. De Volkskrant rapporteert over het onderzoek van Radio Free Europe naar deze grote graanroof.
Rusland blokkeert de gebruikelijke export van dit Oekraïense graan via hun vloot in de Zwarte Zee. Daarentegen gebruiken de Russen bezette Oekraïense havens om het graan naar hun bondgenoten te brengen. 'De prijs die ze daarvoor krijgen is ook nog eens anderhalf keer zo hoog als voor de oorlog, dankzij de door henzelf gecreëerde schaarste,' aldus de Volkskrant.

De Russen en Syriërs proberen uit het zicht van de radar te blijven. Zo gaven ze havens in Turkije en Libanon op als eindbestemming en zetten ze in mei hun zender uit op cruciale momenten, in de hoop onzichtbaar te zijn. Maar satellietfoto's tonen aan dat de schepen vervolgens aanmeerden in Latakia, Noord-Syrië. Dat land kan het graan goed gebruiken; volgens de VN lijdt 60% van de bevolking honger. Maar Afrika, waar het graan eigenlijk voor bestemd was, heeft het graan ook hard nodig. Hiermee, schrijft de Volkskrant, lijkt de oorlog in Oekraïne niet alleen een bron van schaarste, maar ook van herverdeling te worden.

Josep Borrell, EU-buitenlandchef, noemde de blokkade van de Oekraïense havens en de honger die daarvan het gevolg is maandag een ‘oorlogsmisdaad’. Oekraïne doet weliswaar zijn best om zijn graan over land te exporteren, maar dat lukt niet in grote hoeveelheden. Zo’n 20 miljoen ton ligt nog in silo’s te wachten. 'Als dat niet op tijd weg is, kan ook de oogst van komende zomer nergens heen.'