Klimaatminister Rob Jetten vindt het zorgelijk dat Rusland onder meer Duitsland flink knijpt met gasleveranties. Nederland heeft een leveringsplicht naar onze grote buurman die voor een belangrijk deel draait op Russisch gas. Poetin wil het land flink raken en wij als kleine buur willen hem op zijn minst een beetje de voet dwars kunnen zetten. Dan kan snel als we de Groningse gasvelden weer openen. Maar dat willen de Groningers niet uit angst voor aardbevingen en hun verzakkende en instortende huizen.

Tegen die achtergrond zegt Jetten alvast voor de zomer dat hij mogelijk "maatregelen moet nemen om die leveringszekerheid te garanderen die iets meer CO2 uitstoten". Dat is een eufemisme voor "dan stoken we de elektriciteitscentrales weer op kolen". Kolen hebben we immers ruim voldoende in de EU. Het vervelende is alleen dat het de meest vervuilende bron van fossiele energie is.

De gedachte aan kolenstook is politiek incorrect, maar begint onder deskundigen en nu ook in de Tweede Kamer weer te leven. Onze moderne kolencentrales (met een relatief lage uitstoot) zijn deels gesloten vanwege klimaatmaatregelen en kunnen gemakkelijk worden heropend. Het gas dat we importeren zou nu beter kunnen worden ingezet om onze gasbergingen voor komende winter te vullen. Nederlandse heeft zijn gasopslagen voor slecht 47% gevuld en loopt daarmee achter op andere landen.

Niet zo rooskleurig
Volgens Jetten is de situatie in Nederland op dit moment relatief goed door energiebesparingen en de extra import van vloeibaar gas (LNG). Omdat echter buurlanden een beroep kunnen doen op Nederland als hun leveringszekerheid in het geding komt, is de situatie wat minder rooskleurig.

Jetten zegt "bijna dag en nacht" druk te zijn om de leveringszekerheid te regelen teneinde niemand dit najaar in de kou te laten zitten. Hij heeft op zijn ministerie een crisisteam ingesteld dat scenario’s maakt en daarom weet wat te doen als de gasleveranties verder wegvallen. Jetten belooft extra CO2-uitstoot geen probleem is omdat Nederland "voor de komende jaren aanvullende maatregelen" zal nemen "om de CO2-uitstoot te beperken" en om "in 2030 de beloofde 60% reductie toch voor elkaar krijgen.”

Volgens Jetten moet het kabinet energie voor het publiek beschik- en betaalbaar houden. Of dat kan binnen de klimaatdoelstellingen is de vraag. Kennisinstituut TNO liet eind mei al weten sceptisch te zijn over woorden zonder daden. Gaspexpert René Peters van TNO gaf toen te kennen dat het kabinet de zaak als een crisissituatie moet behandelen: "Het kabinet moet nu gascentrales sluiten en kolencentrales harder laten draaien en vergunningen voor gaswinning op de Noordzee sneller afgeven", zei hij in het Financieele Dagblad.

Zorg maar voor een extra warme trui en dikke sokken voor komende winter, dan zit je altijd goed.
  • Deel
Druk af