In 23.500 Franse gemeenten is geen levensmiddelenwinkel (meer) aanwezig. Geen bakker, geen slager, laat staan de traditionele épicerie of alimentation générale.

Dat komt doordat Frankrijk zich ontwikkeld heeft tot een land van supermarkten en hypermarchés. Ze liggen aan de rand van steden en stadjes, met ruime parkeerplaatsen en vaak ook nog een goedkope benzinepomp. Boodschappen bestellen via internet doen de Fransen ook, al komt in tegenstelling tot bij ons de supermarkt niet thuis bezorgen. Fransen moeten zelf langs een pick-up point, op weg naar huis.

Geen probleem als je een auto hebt en toch je dagelijkse kilometers maakt. Maar wel een probleem als de brandstof peperduur is of je niet over een auto beschikt. De Franse start-up API komt daarom met een hypermoderne oplossing: een volautomatische, eco-ontworpen en gestandaardiseerde minisupermarkt, aldus Le Parisien.

Op een oppervlak van 40 m2 komen 700 producten. De 'superettes' zijn dankzij moderne technologieën 24 uur per dag open, uitgerust met camera's, zelfscankassa's en QR-codes. Meer dan een stukje terrein, elektriciteit en internet is er niet nodig. Zoiets als de overal te plaatsen 'grab-and-go'-winkel waar AH al een paar jaar geleden mee experimenteerde dus. Voor de klanten die met al die moderne technologie niet uit de voeten kunnen, komt er eenmaal daags op een vast moment ook een medewerker om ze te helpen. Die moet toch langskomen nodig om de winkel te bevoorraden; haar, zijn of hets komst verhoogt de kosten dus niet.

De eerste 3 superettes komen dit najaar in de Charente. Binnen 3 jaar wil API naar 500 winkels uitgroeien. Vanaf 750 inwoners zou een superette economisch bestaansrecht hebben.
  • Deel
Druk af