India, de derde grote tarwe-producent in de wereld, stopte op 14 mei de export van tarwe omdat de prijzen voor de binnenlandse bevolking de pan uit rezen. Het land stopt nu ook de export van suiker. Ook om de prijzen te drukken. Volgt rijst?
India is 's werelds grootste rijstexporteur. In de hele wereld bevinden zich belangrijke afnemers voor basmati en andere rijstsoorten. Terwijl de prijs van tarwe in de wereld sterk is gestegen door het door de markt gevoelde, maar niet echte, tekort, geldt dat nog niet voor rijst. Toch kan rijst tarwe vervangen als mensen in plaats van brood een kommetje rijst gaan eten. Bijvoorbeeld als de prijs van brood zo hoog wordt dat een kommetje rijst een aantrekkelijk alternatief is. Dan stijgt de vraag naar rijst. Die kans bestaat omdat de prijs van rijst stabiel is gebleven.

Op dit moment vraagt de markt nog niet naar rijst als brood- of tarwemeelvervanger. Zodra dat echter wel gebeurt, kan India die vraag alleen maar aan door voor de thuismarkt bedoelde productie te exporteren. Dat zou in India zelf leiden tot forse inflatie, precies de reden waarom het land de export van tarwe en suiker aan banden heeft gelegd. De regering van premier Modi zal extra rijstexport vermoedelijk niet toestaan. Modi zal eerder een rem zetten op de export als internationaal de prijs van rijst gaat stijgen met als gevolg dat die dan nog harder zal stijgen.

Daarom stelt de South China Morning Post de vraag of India ook de rijstexport aan banden gaat leggen.

Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is rijst het belangrijkste basisvoedsel. Indonesiërs zijn de grootste rijsteters, met zo'n 139 kilo per persoon per jaar. Wij Nederlanders blijven jaarlijks steken op circa 4,5 kilo per persoon. Het Europese gemiddelde ligt op 5,5 kilo. Wij zullen er dus weinig last van ondervinden, maar de helft van de wereld voor wie het stapelvoedsel grotendeels uit rijst bestaat, zal wel geraakt worden.

India kreeg al de nodige kritiek van de G7-landen toen het land de tarwe-export beperkte, nadat het nog maar kort tevoren had gezegd dat het misschien de tekorten in de wereld wel zou kunnen aanvullen. Achter die wispelturigheid gaan volgens Al Jazeera slechte voorraadstatistieken en oogstvoorspellingen schuil.