Een schijnbaar onnozel berichtje in het Agrarisch Dagblad van vanmorgen:
'De varkensmester geeft vooral minder geld uit aan de aankoop en het transport van biggen, huisvesting en arbeid. De arbeidskosten per afgeleverd varken liggen bijna 30 procent lager dan drie jaar geleden.
Ook de vermeerderaar bespaart op de kosten voor arbeid en huisvesting. Maar de biggenproducent geeft wel meer geld uit aan voer, diergezondheid en energie in vergelijking met juli 2003'.
Dat kan maar één ding betekenen. De prijzen van energie zijn gestegen. Logisch dus dat die omhoog gaan. Met diervoeders kan minder gerommeld worden. De consument wil bovendien vlees dat minder met allerlei ziektevoorkomers (anti-biotica) is behandeld. Dus: de kosten van voeders en gezondheidszorg gaan omhoog. Maar verder is varkensteelt dus een steeds industriëler proces aan het worden waar bijna geen mensenhanden meer aan te pas komen.
Moet je dat nou willen? Varkensvlees kost al bijna niets meer, maar het heeft dan ook geen smaak meer en geeft geen voldoening. De boer heeft zich bovendien rot moeten piekeren om varkensvlees voor bijna niets te produceren en verdient net genoeg om de pijp niet aan Maarten te geven.
Voor vlees van een oud ras met veel vet dat gemest is door een 'scharrelidioot' betaal je de hoofdprijs, maar dan heb je ook wat, heeft het varken een leuk leven gehad én verdient de boer tenminste ook wat. Zo kun je je driedubbel lekker voelen!
Met een beetje goede wil, hoeven we helemaal geen varkens meer te mesten en maken we dat vlees gewoon in de fabriek, hetzij van vleesvervangers hetzij van 'kweekvlees'. Ik vind het eerlijk te gek worden dat als we de smaak van onze voeding al met zo weinig respect bejegenen, nog van levende wezens durven te verlangen dat ze voor ons een rotleven moeten leiden. Zet dan de stap gewoon verder en werk zo hard als je kunt aan effciënte en kwalitatieve productieprocessen voor écht industrieel vlees. Dat maakt dan ook meteen het verschil duidelijk.
De klagers die 'echt' willen maar de prijs niet willen betalen, hebben pech: dat komt er nou van!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ja, dat komt er inderdaad van. Vreselijk ! Ik betrek mijn varkensvlees (want ik ben heel toevallig erg dol op goed varkensvlees) via vrienden van een scharrelvarkenkweker in Limburg. Ideaal!
En .... onlangs werd aangetoond dat varkensvees minder vet is dan kip! Of dat ook voor jouw LIVAR-varken geldt weet ik niet ;-)
Maar wat ik wel weet is dat dat vet helemaal geen kwaad kan. Alles waar je teveel neemt is immers slecht. Zelfs water!
Die laatste zin vind ik zo'n onzin kreet. (Dat had ik niet verwacht van jou Dick), maar dat terzijde.
Te vaak varkensvlees eten is nooit goed omdat je lichaam op langere termijn het vlees niet meer als lichaamsvreemd ziet en het dus op een andere manier verwerkt wordt door het lichaam. Dat kan veel klachten geven.
Maar Brigitte: ook jij gebruikt daar precies het woordje waar het om gaat 'te'.
Maar daarnaast: ik vind dat het varken te lang gestigmatiseerd is, inderdaad.
Toch nog even een nabrander, want je opmerking is gemeend. De mijne ook. Eten is geen kwestie van 'goed' en 'fout'. Ieder product heeft ook negatieve kanten. Het gaat erom een balans te vinden. Die zit niet in de producten, maar in wat je als combinatie tot je neemt én wat je verbrandt en hoe je dat doet.
Hetzelfde denken zit achter mijn kritiek op - nu weer rood/groen - die gezondheidslabels. Het zijn niet de producten die slecht zijn (afgezien van heel andere vraagstukken, die te maken hebben met hun onnatuurlijkheid) maar het is de keuze van combinaties die mensen maken. Daar gaat het fout - en daar gaan ook die logo's fout. Het probleem wordt op productniveau gezocht, maar daar zit het niet. De oplossing dus ook niet. Dat is voor mij zelfs reden Unilever groot gelijk te geven dat ze uit het systeem stappen.