5
Fotocredits: Geoogste bomen, De Sysselt, Veluwe, Foodlog Media

Flash‘Timmermans verbrandt liever hout dan Russisch gas’

Grootschalige houtverbranding voor energie is voor eurocommissaris Frans Timmermans een aanvaardbare optie om definitief af te kicken van Russische fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een gelekt Brussels conceptvoorstel met maatregelen om de gaskraan van president Vladimir Poetin zo snel mogelijk dicht te draaien.

Dat schrijft De Telegraaf, die beweert bewijs in handen te hebben. Van hout maken Europese landen graag elektra in voormalige kolencentrales. Ze zien het als een duurzame brandstof omdat het in de zogeheten korte cyclus zou zitten: verbranding van hout wordt weer hout (groeiende planten nemen koolstof uit de lucht op) en veroorzaakt geen nieuwe gasvormige koolstof in de atmosfeer. Toch is een boom in de accu van je Tesla geen goed idee. De accu verbrandt bomen sneller dan ze kunnen groeien, zodat een kale aarde achterblijft. Die warmt ook op en verliest biodiversiteit.

De Telegraaf - Timmermans: biomassa om Russisch gas te vervangen, 13 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #5
  • 16 mei '22
  • 10:05

Dat is wat de Telegraaf beweert. Die krant moet je met een korrel zout lezen. Die 'heeft iets tegen Timmermans', (oude witte mannen als lezers), dus zet ie iets neer, zonder de nuance, zodat het weer fijn gelezen wordt?
Kortom, waar kan ik zonder betaalmuur lezen wat Timmermans echt geschreven heeft?

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #4
  • 16 mei '22
  • 8:23

Inderdaad. Ook Rusland krijgt steeds meer voet aan de grond in Afrika. Toen de Wagnergroep arriveerde in Mali, vlogen ook al snel mijnbouwingenieurs binnen.
De Franse troepen, destijds met gejuich binnengehaald toen de jihadisten oprukten, waren niet meer welkom. In de Centraal Afrikaanse Republiek en andere Afrikaanse landen doen de Russen zelfs aan propaganda gericht op kinderen. Dat zijn lange-termijninvesteringen, niet los te zien van de ratrace om schaarser wordende essentiële grondstoffen.

En dat tegen de achtergrond van de koloniale geschiedenis. Rusland verspreidt al sinds de Koude Oorlog met succes het narratief dat ze tegen kolonialisme zijn, in tegenstelling tot de imperialistische Fransen en Engelsen. Grote onzin. Het verschil is alleen dat ze geen landen overzee, maar buurlanden hebben gekoloniseerd. En dat proberen ze nu opnieuw in Oekraïne.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 16 mei '22
  • 7:44

Otto, vlak Afrika niet uit op het gebied van aardmetalen én wat onze relatie met Afrika zou kunnen zijn. We geven China er vrij spel terwijl we er een belangrijke rol op het gebied van hun eigen voedselzekerheid en het opzetten van voedselketens kunnen spelen.

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #2
  • 15 mei '22
  • 22:11

Over puntje 2 van Wouter #1 een artikel in de Volkskrant over groene energie: We bevrijden onszelf uit de klauwen van de Russische beer door regelrecht in de vlerken van de Chinese draak te rennen.

"‘Het is alsof we cocaïne verruilen voor heroïne – we wisselen de ene verslaving in voor de andere. We realiseren ons niet dat het mooie ideaal van een koolstofarme economie zeer veel grondstoffen vergt. We zien alleen het eindproduct – de windmolens, Tesla’s – zoals een Albert Heijn-klant alleen de kant-en-klaarmaaltijd ziet, zonder te weten waar de ingrediënten vandaan komen.’

Voor een elektrische auto zijn zes keer meer lithium, mangaan, neodymium en andere mineralen nodig dan voor een gewone auto, voor een windcentrale tot wel negen keer meer dan voor een gascentrale, tonen cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Voor veel van die metalen heeft Europa de Chinezen nog harder nodig dan de Russen voor gas."

Dus idd zoveel mogelijk recyclen en kijken wat we zelf ook zo schoon mogelijk uit onze eigen gronden kunnen halen, anders zitten we over een paar jaar weer klem.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 14 mei '22
  • 10:09

Ik snap dat geopolitiek nu even voor gaat, maar bomen verstoken is geen structurele oplossing:

1. zoals het artikel al zegt: bomen groeien niet snel genoeg om de CO2 uit houtverbranding te compenseren;
2. elektriciteit kunnen we ook meer halen uit wind, zon en waterkracht. Maar dan wel van meet af aan werken aan recycling van de materialen, want die gaan schaars worden;
3. versnelling van de warmtebesparing is pas echt een structurele maatregel, zowel geopolitiek als voor het klimaat;
4. waarom niet per direct perverse luxe afschaffen, zoals de hoge maximumsnelheid (vooral in Duitsland), doorgeschoten airconditioning (daar wil Italië wat aan gaan doen) en terrasverwarming? Mag de burger behalve hogere prijzen echt helemaal niets merken van de energietransitie? Hou toch op met die illusie.

Overigens is er naast een geopolitiek ook een klimaatargument om afscheid te nemen van olie en gas uit Rusland: in de leidingen zitten relatief veel lekken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.