Dit weekend schreef Martijn Katan, de andere M, een column over zuivelvet en -belangen in de NRC. Medische charlatans vinden het tegenwoordig goed en dus wordt het goed, zegt hij. De zuivelindustrie maakt er misbruik van. 'Hoe melkvet gezond wordt', noemt Katan het terwijl hij rustig maar kokend zijn autoriteit bevestigt en verwijst naar de literatuur op www.mkatan.nl. Volgens anderen, o.m. onze Nederlandse professor Frits Muskiet, is vet niet het probleem, maar de koolhydraten. Een kwestie van een volmaakt verkeerd accent.
foto: martijn katan, ref. dagblad
Hoe zit het nou? Zijn artsen als Uffe Ravnskov, Malcolm Kendrick, Michel de Lorgeril, theoretische medici als Frits Muskiet en journalisten als Gary Taubes en onze eigen Meijer dan knettergek? Ik stuurde de Nederlanders in dit gezelschap een mail. Het zou flauw zijn als ze hier niet op elkaar zouden willen reageren. Heren, hoe zit het? Het moet eens uit zijn met die poppenkast. Het volk moet weten hoe het zit. Melchior of Frits, willen jullie starten met een commentaar op de tekst van Martijn in de NRC? Het is tijd om het vetdebat eens finaal te voeren.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
NRC?
Jazeker, het was de NRC en niet de Volkskrant. Dat krijg je met al die papieren kranten op de redactietafel. Het wordt tijd voor een Ipad.
"Gentlemen, make my day!"
Ik ben uiterst benieuwd.
Laat ik dan maar beginnen met te zeggen dat zo'n ongenuanceerde stellingname over 'goede' en 'slechte' vetten en de vele suggesties inzake de integriteit van onze collega?s en het niveau van de NL journalistiek beneden de waardigheid zouden moeten zijn van Prof. Katan, die een wereldnaam heeft als onderzoeker van onze voeding en als zodanig ook impact heeft bij het publiek en wetenschappers. Dat de huidige heroverwegingen inzake verzadigd vet niet voortkomen uit nieuw onderzoek, zegt meer iets over het feit dat de zwakke gegevens van destijds nimmer tot zo'n opgewonden stellingname hadden mogen leiden over hoe slecht deze vetten dan wel niet zijn. We moeten daar dus vooral van leren wat we vooral niet moeten doen en niet het spelletje gaan spelen over wie nu eigenlijk het hardst kan schreeuwen. Voedingsonderzoekers moeten maar eens beslissen met elkaar wat nu eigenlijk een bewijs mag heten in hun vak en zich daar dan ook consequent aan houden, dan wel verschillende niveau's van bewijs hanteren en wat minder hard roepen. Bijvoorbeeld: niet roepen dat we toch echt niet meer dan 50 ug vitamine D moeten nemen per dag maar wel campagnes starten als 'Let op vet', verzadigd vet ongenuanceerd in de ban doen en de ene disbalans in onze voeding gaan repareren door een nieuwe disbalans te introduceren. Met dat laatste bedoel ik de linolzuur aanbevelingen. Wij in de gezondheidszorg zien de uitwassen van een volksgezondheidsbeleid dat een aanbeveling zoals over vitamine D of foliumzuurverrijking teweegbrengt. Aan de ene kant wordt met het voorbehoudprincipe in de hand van alles tegengehouden vanwege gebrek aan ?
'evidence based medicine' (overigens origineel bedoeld voor geneesmiddelen), terwijl datzelfde gebrek aan evidence in andere onderwerpen zoals cholesterol en verzadigd vet met een kracht naar voren worden gebracht die vele vraagtekens oproept. Daarbij geeft het wat mij betreft geen pas om de sceptici op de manier te benaderen zoals dat nu gebeurt. Sommigen, en ik zeg dus niet allen, en zeker het publiek, zijn/is met recht bezorgd over wat er met onze voeding gebeurt.
Als simpele consument die vooral van lekkere dingen houd (en toevallig zijn veel van de gerechten die ik lekker vind bereid in echte boter) snap ik er niets meer van.
<b>Aan de ene kant zijn er doktoren die echte boter levensgevaarlijk vinden:
</b>
Boter bedreigt de volksgezondheid, zo stelt de Britse chirurg Shyam Kolvekar. Duizenden mensen krijgen hartziekten door het overbodige vet.
Meer: http://www.spitsnieuws.nl/archives/tech/2010/01/boter_moet_verboden_worden.html
<b>en aan de andere kant zijn er websites waar de heilzame werking van boter wordt belicht:</b>
Boter heeft op allerlei vlakken een heilzame invloed op ons lichaam en dat is te danken aan de werking van meerdere componenten: boterzuur, geconjugeerde linolzuren (ALC) en in vet oplosbare vitamines.
Meer: http://www.balade.be/index.cfm?Content_ID=484392533
Ik ben er ondertussen overtuigd van geraakt dat vooral een veelzijdig en vers voedselpakket pas echt gezond voor je is. Dus niet TE veel echte boter maar ook niet TE weinig. Dus als je af en toe iets eet wat heel ongezond blijkt te zijn dan is er nog niets aan de hand voor je gezondheid..