De schrijver berekent dat het voorkomen van dit uvd-afval ongeveer neer komt op een kwart minder auto’s op de weg, waar het klimaatbelasting betreft. Want al dat gedumpte voedsel ligt te ruften op afvalhopen en methaan te produceren.
Te goedkoop eten betekent al snel teveel kopen
Waarom koopt de mens teveel eten? Het is goedkoop, het ligt voor het grijpen en we plannen de maaltijden niet echt. In Engeland ging in de jaren vijftig van de vorige eeuw een kwart van het gezinsbudget op aan voedsel, nu is dat nog maar tien procent. Met de economische crisis gaan de prijzen van het voedsel weer omhoog, zodat er een gezonde impuls is om beter in te kopen en geen kliekjes weg te gooien en geen overbodige producten in huis te halen.
Dat is iets wat ook wij ons aan kunnen trekken. En inspiratie te putten bij de prachtige website Love Food Hate Waste. Daar krijg je tips hoe je je afvalberg kunt verminderen, bijvoorbeeld door van één ingrediënt twee maaltijden te koken, recepten voor restjes en kliekjes en informatie hoe je voedsel het beste kunt bewaren voor gebruik op langere termijn. Een goed voornemen voor 2010. www.lovefoodhatewaste.com).
Alvast een tip die ik van een oude buurvrouw uit het dorp kreeg: Koop een hele bloemkool met blad en stronk. Eet de bloemkool en maak van de stronk, het blad en de restjes een heerlijke soep. Ja, de bladeren zijn ook eetbaar en gekookt en gepureerd een uitstekende basis voor de soep.Het hele artikel in the Times vind je hier: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article6954189.ece
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In de horeca worden de stelen en bladeren veelal gebruikt om soep van te maken, zoals in je tip over de bloemkool. Als minder voedsel afval aangepakt wordt zul je de aanleiding tot het afvalprobleem moeten kennen. In het artikel wordt de prijs van een product genoemd, er zijn er meer lijkt me.
Is daar onderzoek over?
Aanleidingen die ik zo kan bedenken:
* voorverpakte vlees en groenten
denk aan een verpakking met 4 karbonades voor een gezin van 3, de 4e karbonade wordt half opgegeten de rest niet bewaard
* steeds minder productkennis
veel mensen weten niet (meer) hoe ze producten kunnen gebruiken, mijn oma kon van alle resten nog een lekker menu koken. Al kost een kip 100 euro (zie ander artikel) dan nog weten mensen niet wat ze met een nek of orgaan moeten doen.
* kant-en-klaar maaltijden
Deze maaltijden zijn al 2x gekookt/gebakken dus restjes bewaren en nog een keer opwarmen is niet lekker.
Ron, dat zijn goede redenen, ik zal in Wageningen eens vragen of daar onderzoek naar is.
Iets van over is van een speciaal gerecht krijgt hier nog wel een tweede kans maar normaal gesproken worden bij ons de schapen, honden of/en katten blij gemaakt met de kliekjes: http://vimeo.com/8483596
Waarom wordt er zoveel weggegooid in de UK, zal het aan de kwaliteit liggen? Zijn het de gewoontes van het land? Als ik hier om de hoek de super in loop (centrum Londen) dan wordt ik niet echt blij van de kwaliteit die er ligt. Tomaten zonder smaak, verlepte sla, noem maar op.
Meestal zijn de export groente van slechte kwaliteit. Daartegen over kan je wel veel volle grond producten krijgen uit de UK.
Maar het kan ook liggen aan het eetpatroon van de Engelsman, een echte planning heb ik niet kunnen ontdekken, een sandwich kan voor avondeten en een ontbijt kan dezelfde calorieën bevatten als een stevig diner.
Het onderzoek zou ook in moeten gaan op die belasting van deze besparing, in theorie kan het milieu vriendelijker zijn op een appel weg te gooien in plaats van ze altijd in de koelkast te bewaren. Bovendien is er geen rekening gehouden met de culturele verschillen en in England bestaat geen recycling voor GFT afval.
Het is zeker een goed initiatief om beter in te kopen, en daardoor afval te verminderen maar het alternatief om alles maar in de koelkast/vriezer te stoppen vind ik te makkelijk.
Het verbieden van actie prijzen en 2 voor 1 zou waarschijnlijk al een stuk helpen, zodra het impuls om meer te kopen dan nodig weg is zal er waarschijnlijk een afname van afval zijn.
De meeste mensen hebben ook geen huisvarken, konijnen of cavia's meer, die de resten opeten. En dat de kennis ontbreekt, denk ik ook.
Dat je van zoveel dingen soep kunt maken, aspergeschillen, kipkarkassen, mosselsap, vissenkoppen enzovoorts is misschien wel bekend, alleen ken ik heel weinig mensen die nog soep eten, laat staan het zelf maken. Weggooien is dan makkelijker.