De komende feestdagen hebben een dikmakend effect; vooral bij kinderen. Zij eten met kerst zo’n vier keer zo veel calorieën als ze eigenlijk nodig hebben.
Daarvoor waarschuwen voedingsdeskundigen in Groot-Brittannië. Het kerstdiner, met vele gangen, desserts, zoete tussendoortjes en andere maaltijden zorgen ervoor dat het aantal calorieën kan oplopen tot 6000.Dat is vier keer zo veel als een meisje van vijf jaar mag eten, stellen zij. Het is verder drie keer zo veel als een volwassen vrouw mag eten en zelfs twee keer zo veel als een tienerjongen nodig heeft.
Lastig weer af
Wat er tijdens de feestdagen aan gewicht bijkomt, gaat er de daaropvolgende dagen, weken of zelfs nog langer, lastig weer af, geven deze voedingsdeskundigen aan.
Het gemiddelde (Britse) kerstdiner bevat 965 calorieën en 48 gram vet. Daarvoor eet een Brit 90
Verder wordt rekening gehouden met extraatjes als kersttaart, chocoladetaart, kaas, koekjes, pudding, bonbons en pastry. Het ontbijt en de avondmaaltijd zijn in deze cijfers nog niet eens meegerekend.
bron: evmi
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ailko, als je nu zorgt dat je voor de kerstdagen een paar kilo onder streef zit. Naast religieus vreten moet je ook vasten. Misschien kun je die worsten ook vervangen door wat minder vet vlees en niet die hele schaal kerstkransjes leegeten.
Verder: is het echt zo dat een incidentele overmatige schranspartij schadelijk is?
'Vroeger' had het vele eten met Kerst een aantal redenen: bewaarspullen raakten aan hun uvd (praktisch); het lichaam had meer brandstof nodig bij de koude temperaturen (nuttig); bij feest hoort meer eten want dat is luxe en smeekt voorspoed af voor het komende jaar (bijgeloof). Heb ik het nog even niet over gezellig enzo.
waar begint vroeger? Voor de zeventiger jaren en de opkomst van grotere supermarkten die vervolgens jaarrond alle mogelijk bedenkbare soorten groenten, fruit, vlees en exotische gerechten verkopen aten mensen nog producten die met het jaargetijde te maken hadden.
Veel mensen hadden meer lichamelijk werk en konden derhalve meer caloriën verstouwen.
Bijzondere gelegenheden als Kerst waren dan momenten om eens wat meer luxe te veroorloven.
Tegenwoordig eet men maaltijden die toen feestelijk waren doordeweeks.
Extraatjes, wat was dat vroeger?
'Vroeger' begint wat mij betreft ruim voor de jaren zeventig. Vóór de vrieskist, vóór de centrale verwarming, vóór warm- en koudstromend water. Ga ik zo door, dan kom ik ergens in de 19e eeuw uit. En alles daarvóór ;-).
Lizet, da's wel erg veel vroeger.