Maar hoe moet dat spul nou heten? Meatless, vlees zonder. En waarom heeft het zin? Omdat je het kunt stoppen in producten die mensen nou eenmaal gewend zijn om te eten, zoals ballen gehakt. Dat zet snel meer zoden aan de dijk dan mensen bonen en lupine leren eten, zei Meatless' Jos Hugense hier gisteren.
En toen ging het mis. Wouter Klootwijk vindt dat je een bal gehakt geen gehakt moet noemen of laten uitzien als zo'n ding als het geen bal gehakt is. Dat is net als 'vers'. Het is wat het is en wat dat is weten we maar al te goed. Daar moet je niet mee kloten of toestaan dat het zichzelf niet meer is terwijl we dat wel denken. Niet omdat je een fiets geen fluitketel noemt of omdat Knorr Vie ook geen sinaasappelsap ging heten, maar omdat je mensen wilt leren dat ze wat zuiniger met vlees om moeten gaan. Dat is immers Jos' heilige duurzame doel.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik zal dan nog maar een poging wagen. Meatless is een handelsnaam voor het product, niet een consumentenmerk voor hybride. Al eens een gehaktbal gezien met het woord Meatless er op? Nee, want die zijn er niet. In het project in ZW Nederland heet dat bijvoorbeeld Meatlight. Ook in het stukje van Dick wordt weer geschreven dat mensen "bedot" worden. Wat is dat voor flauwekul? Het staat er met koeienletters op! Is een breezer mensen bedotten door ze minder alcohol te geven en meer frisdrank? Is filet americain met uien bedotten omdat er minder filet americain in zit? Je bedot mensen als je moedwillig mensen vals informeert of suggereert dat dingen anders zijn dan ze lijken. Meatless communiceert transparant over wat het product is en wat het doet, mensen kunnen op basis van die informatie een afgewogen keuze maken. Ik discussieer persoonlijk zelfs met jullie mee over deze materie, maar wordt keer op keer afgeschilderd als een halve bedrieger. Ieder zijn eigen opinie, maar er is geen sprake van een weloverwogen discussie hier. Opnieuw -en dat is de zoveelste keer dat ik het zeg- gaan we praten over iets wat jullie niet kennen, in veruit de meeste gevallen niet hebben geproefd, noch hebben gezien, waar jullie nauwelijks achtergrondinformatie over hebben anders dan van internet geplukt terwijl Dick en Co over vier weken in Goes op bezoek komen om zich voor de verandering nu eens wel gedegen te laten informeren. Voor opbouwende kritiek sta ik open, maar ik ga geen verdere tijd meer verspillen aan ongefundeerd gefoeter. Wie niets ziet in vernieuwing koopt gewoon traditionele producten, dat vind ik prima, maar val mensen die wel nieuwe dingen willen proberen niet lastig, en ga ze al helemaal niet de wet voorschrijven. Laat ze gewoon met rust.
Jos, nu lees je er toch echt heel erg naast.
Ik vind een gehaktbal nou juist uitermate geschikt om aan te sleutelen. Juist omdat onze oma's dat ook al deden. En ik snap dat Jos baalt van bovenstaand stukje, want toen oma er een boterham door deed kreeg de bakker ook niet "de schuld".
Kijk, ik zit er ook niet op te wachten, op die bal. Maar ik heb dan ook nog nooit een bal buitenshuis gegeten!!! Ik val gewoon niet in de doelgroep. Zoals de meesten hier. Beetje als mannen die zich druk maken over de laatste innovaties van een maandverbandje...
er naast Dick? Dit is toch geen Hebreeuws hoop ik?
"En anders? Nou, dan moet je er niet over praten en mensen gewoon bedotten door ze echt vlees te verkopen terwijl het dat niet is. But then again, don't f..k with people's minds"
Volkomen onstsporende discussie want we zijn het eens op wat details na. Vermindering van vleesconsumptie, verduurzaming van ons eten. Daar kunnen we allemaal harmonieus en in kerstsfeer over zwijmelen.
Meatless kan daaraan bijdragen.
Jos heeft dus volkomen gelijk. Als er maar netjes op de verpakking staat dat er lupine in zit zijn de meatless producten prachtig. Dan is het geen nep!
Ik begrijp de kritiek dan ook niet. Zoals in deze draden uit den treure uiteengezet, vuller in vleesproducten is van alle tijden. In Engeland moet je trouwens heel goed zoeken om een worst te vinden zonder zetmeelvuller. Dat zit daar ook in ambachtelijke "topworsten".
Disclaimer:
Ik ben een elitaire culisnob die geen meatless producten zal aanschaffen.