Na alle drukte over poes Floortje, ben ik wel benieuwd hoe onze voedselveiligheidsexperts hierover denken. Wat als Nederlandse stadsmensen massaal eetbare huisdieren zouden gaan houden in hun bovenwoningen en andere appartementjes? Geen varkensflat maar een mensenflat met varkentjes. Ideaal om je GFT om te zetten in lekker vlees, daar zijn ze immers al eeuwen voor gebruikt. Zo diervriendelijk als je zelf wilt, met een educatiewaarde waar je u tegen zegt en met verwaarloosbare food miles. Marianne Thieme zou ervoor moeten vechten: iedereen in Nederland een huisvarkentje. En natuurlijk voor eerherstel van de huisslachter, want snel en vriendelijk doden en goed uitsnijden is niet voor iedereen zomaar even weggelegd. Dat moet je leren.
Als je ‘micro livestock’ intikt op google, krijg je 3 miljoen resultaten, dus heel erg nieuw is de gedachte niet. Maar het merendeel van deze pagina’s gaat over wat men in de derde wereld eet of zou kunnen eten. Behalve de microvarkentjes komen er ook
Vreemd eigenlijk, bijna al mijn vrienden buiten de stad hebben wel iets van eigen vee (meestal kippen), maar in de stad willen mensen kennelijk alleen nog maar knuffelen met de dieren. Lizet Kruyff kan ons vast van alles vertellen over hoe (anders) het vroeger was.
Veel interessanter is het misschien om na te denken hoe het in de toekomst kan zijn. Stel je voor, dat Wageningen erin slaagt om een écht klein varkentje te creëren, dat niet groter wordt dan een konijn en prima op het balkon of in een kooitje kan. En lekkere insecten, die ook dol zijn op onze aardappelschillen en etensresten. Sociaal gezien zie ik dat de komende 25 jaar (minstens) nog niet gebeuren, maar afgezien daarvan - zou het een gevaar voor de volksgezondheid vormen? Of kunnen we die huisdieren sowieso maar beter afschaffen? Vanwege de Q-koorts enzo.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Was het in Moskou niet een rage om een gewoon varken op het balkon te houden? Voor het afval en de slacht? Er bestaan trouwens gewone kleine varkensrassen, je hoeft er niet voor te gaan fokken, want waarom afmeting konijn, wanneer mensen ook Deense doggen eropna houden, en vergelijkbare afmetingen hond? Konijnen en duiven mogen op het balkon of dakterras gehouden worden. Waarom zou een balkonvarken dan niet mogen? Kan toch ingeënt worden?
Allemaal waaroms. Boeiender is de gruwelijke waarheid die Ewout hier benoemt: vleesvoorziening zou heel anders, zonder foodmiles en met vermindering van onze afvalberg kunnen. Je hoort er alleen zelden iemand over, al is het alles wat we tegenwoordig zeggen te willen: duurzaam, diervriendelijk en gezond. Dat laatste omdat dit mensen veel respect bij brengt voor het vlees dat ze eten en het wel uit hun bolle hoofd zullen laten nog achtelos even wat weg te kauwen omdat ze 'nog ff trek hebben'.
Dick, die waarheid accepteerde ik toch? Mijn waaroms sloegen op hoe het te organiseren en de onzin van een minivarken. Afmeting varken zou kunnen/moeten passen bij afvalproductie.
Annie M.G. Schmidt legde in Otje duidelijk een grens. Wanneer eet je je eigen huisdier nog op? Zodra een dier een naam heeft dan lukt slachten niet meer.
Dat wordt lachen. Mensen van westerse afkomst houden minivarkentjes, nigerianen hebben een minileeuw of een beetje uit de kluiten gewassen kat, onze vrienden van de islam hebben minigeiten, allemaal niet gedekt uiteraardt, en de club van Thieme en Hertsenberg doet jaarrond haar uiterste best om de kool te sparen.
Voor zover bevolkingsgroepen nu al niet samenklonteren gaat dat nu wel gebeuren, tot zover de multiculti mens en dier samenleving.