maar glasaal is zelf ook een delicatesse. Ondermeer in Spanje (angulas).
Op Schiphol werden palingsmokkelaars gepakt. Het ging om Maleisiërs die de vis naar Hongkong wilden smokkelen. Ze hadden piepkleine babypalinkjes van 0,3 gram in hun bagage. De in beslag genomen visjes zijn uitgezet in het Grevelingenmeer. Een onderzoeker van natuurbeschermingsorganisatie RAVON vertelt dat hij heeft gehoord dat in Hongkong opgekweekte paling voor twee- tot drieduizend euro per kilo wordt verkocht aan rijke consumenten. In Nederland kost een kilo paling zo'n €30 per kilo, gerookt en wel. Voor die prijs kun je ze best kant en klaar legaal op het vliegtuig zetten.
de Volkskrant - Palingoproer op Schiphol: smokkelaars betrapt met 300 duizend levende babypalingen in koffers, 15 apr 2022Het klopt niet. In werkelijkheid zit het zo:
In uw artikel op Foodlog over de palingsmokkel geeft u aan dat een onderzoeker van RAVON zegt dat een kilo opgekweekte paling voor € 3.000,- aan de eindconsument wordt verkocht.
Dit is niet juist. Ook de afbeelding van gerookte paling is niet juist.
Er wordt (illegaal) glasaal gesmokkeld voor ongeveer € 3.000,- per kg. In een kilo glasaal zitten ongeveer 3.500 stuks. Deze worden in Azië opgekweekt. Een kilo glasaal wordt uiteindelijk ongeveer 350 kg aan eindgewicht op gedurende de periode van opkweken. In Azie wordt er vervolgens een gerecht mee gemaakt van gegrilde palingfilet in sojasaus (kabayaki).
Dat laat NeVE-paling ons weten.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.