Hoe krijg je een vegetarische of vegan worst met een overtuigend mondgevoel? Door vanuit natuurkundige principes te denken en die toe te passen. Betrek daarom fundamentele wetenschappers op het gebied van polymeren (lees: plastics) en vraag hen hun inzichten en kennis om te zetten in toepassingen voor levensmiddelen.
Neem 3 worsten van dezelfde fabrikant (eentje met vlees, een vegetarische met toegevoegd ei-eiwit en een puur plantaardige) en onderwerp die aan een 'stresstest' die de fysische krachten in de mond nabootst. Dat betekent rustig in de mond, samendrukken, uittrekken en wrijving door kauwen. Vleesworst blijkt makkelijker te glijden en elastischer te zijn dan vegaworst. Dat komt doordat de vetten en de eiwitten in vlees op moleculair niveau 'vrijer' beschikbaar zijn dan die in plantaardige eiwitstructuren van vervangers.
Die achterstand valt op te lossen door méér vaste plantaardige vetten voor betere wrijvingseigenschappen en meer zonnebloemeiwitten, want die zijn relatief het meest elastisch onder de plantaardige eiwitten. Toen ze hun advies formuleerden wisten de onderzoekers (nog) niet dat de oorlog in Oekraïne de beschikbaarheid van zonnebloemproteïnen zou beperken. Ook hielden ze geen rekening met de toenemende afkeer van ultra processed foods.
Neem 3 worsten van dezelfde fabrikant (eentje met vlees, een vegetarische met toegevoegd ei-eiwit en een puur plantaardige) en onderwerp die aan een 'stresstest' die de fysische krachten in de mond nabootst. Dat betekent rustig in de mond, samendrukken, uittrekken en wrijving door kauwen. Vleesworst blijkt makkelijker te glijden en elastischer te zijn dan vegaworst. Dat komt doordat de vetten en de eiwitten in vlees op moleculair niveau 'vrijer' beschikbaar zijn dan die in plantaardige eiwitstructuren van vervangers.
Die achterstand valt op te lossen door méér vaste plantaardige vetten voor betere wrijvingseigenschappen en meer zonnebloemeiwitten, want die zijn relatief het meest elastisch onder de plantaardige eiwitten. Toen ze hun advies formuleerden wisten de onderzoekers (nog) niet dat de oorlog in Oekraïne de beschikbaarheid van zonnebloemproteïnen zou beperken. Ook hielden ze geen rekening met de toenemende afkeer van ultra processed foods.
Zonder enige aanpassing zomaar pure plantaardige olie in de tank gooien is oerstom en vragen om moeilijkheden. Vanwege de hogere viscositeit dienen de brandstofpomp, het leidingwerk, de bougies en verstuivers te worden aangepast en een brandstofverwarmer is ook geen overbodige luxe. Met puur plantaardig is de ouwe trouwe diesel nog eerder aan zijn eind en ook is het slechter voor Het Klimaat door de veel hogere stikstof uitstoot dan dieselolie.
Met een permanente oliebollen-stank in je kielzog trek je vroeg of laat ook de aandacht der wet. Honderden €€€ boete voor ontduiken der BTW, heffingen en accijnzen en ook ruim geschatte naheffingen hiervan zijn het gevolg. Door dit misdrijf wordt Jantje lacht Jantje huilt.
#8 Het lijkt mij sterk dat daar zonnebloemolie voor gebruikt wordt. De 85% is bioethanol, wat door vergisting en destillatie is verkregen en de rest loodvrije benzine.
Het wordt wel in biodiesel gebruikt. Een wat oudere diesel kan zelfs zonder enige aanpassing op 100% plantaardige olie lopen.
Zonnebloemolie verdwijnt in Frankrijk voornamelijk in de auto (E85 voor 0,70 euro/liter), na aanpassing van de motor, waar een ware run op is.
Prijzen: Prix des Carburants (dagelijkse updates verzorgt door het Ministerie van Economie)
Met calcium chloride en natriumalginaat kun je als crea vega een leuk worstvelletje maken. En zelfs zonder technieken uit de moleculaire gastronomie kun je decent looking BBQ worsten maken.
Maar, zoals #2 zegt, waarom zou je nou per se worst willen eten als vegan. Ik heb ooit de Unox vegan rookworst geproefd, toen die was afgeprijsd. Ik heb 'm uitgespuugd zo vies, veronderstelde "korting want uit assortiment want mislukt experiment". De Unox vegan rookworst is nog steeds te koop... Laat gaan, laat gaan.
Jaja, zo lust ik ze wel