8
Fotocredits: 'Hond en varken', Pxhere

FlashKinderwens: gelijkheid voor mens en dier

Onderzoekers van de universiteit van Exeter vroegen kinderen tussen de 9 en 11 jaar naar hun ideeën over de positie en behandeling van mensen, huis- en boerderijdieren. In tegenstelling tot volwassenen, vinden kinderen van deze leeftijd dat huis- en boerderijdieren dezelfde status en behandeling verdienen als mensen. Het eten van dieren vinden zij veel minder moreel verantwoord dan volwassenen dat vinden. De onderzoekers denken dan ook dat speciesism - een morele hiërarchie die een verschillende waarde toekent aan verschillende soorten dieren - pas in de adolescentie wordt aangeleerd.

ScienceDaily - Children think farm animals deserve same treatment as pets, 13 apr 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 13 apr '22
  • 13:17

En ondertussen zitten ze aan tafel heerlijke te schransen van hun hamburgertjes, speklapjes, karbonades enz zonder enig idee te hebben waar dat nou vandaan komt.........veel kinderen associeren het eten van dieren niet met de lapjes vlees die je op je bord krijgt.

Bert van Ruitenbeek
Bert van Ruitenbeek Adviseur duurzame landbouw en voeding
  • #2
  • 13 apr '22
  • 13:38

Vreemde reactie Astrid. Als supermarkten er alles aan doen om de link tussen het dier en de hamburger door te snijden en ouders je er niet in opvoeden dan is dat logisch. Verder raar om te zeggen dat het verschil tussen mens en dier in de adolescentie wordt 'aangeleerd' . Het 'verschil' zo sterk benadrukken en aanleren is juist de kern van ons probleem. Ofwel kinderen leren dan juist iets af van wat ze intuïtief goed aanvoelen. We zijn losgekoppeld van de natuur en voelen ons ten onrechte superieur.....en kijk wat we er van maken......

Astrid Spijkers
  • #3
  • 13 apr '22
  • 14:22

Vraag eens aan een flink aantal willekeurige kinderen in de leeftijd van iig 8-10 jaar eens waar hamburgers vandaan komen, of melk, of kaas enz. Nog jonger beseffen het nog veel minder dat wij levende dieren slachten voor ons vlees. Heel veel zullen supermarkt zeggen, in het geval van hamburgers en patat de McDonalds en ga zo maar door.
Pas als je ze laat zien hoe het eruit ziet als het nog leeft gaan ze beseffen waar het vandaan komt. Dat is waar mijn reactie op slaat.

Hoeveel volwassenen weten zelfs nog waar hun eten vandaan komt?????

Ik weet niet wat voor ouders ik heb gehad, maar ik wist van jongs af aan al waar het vandaan kwam en ik smulde er altijd heerlijk van. Zelfs als mijn vader 'auw' zei als ik ergens in beet beet ik nog harder. En toch heb ik geen neigingen om het veld in te lopen en links en rechts heerlijk dieren af te maken voor mijn vlees.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #4
  • 14 apr '22
  • 17:50

Kan iemand duidelijk maken wat speciesism nu precies is?
In de kop wordt de indruk gewekt dat met speciesism wordt bedoeld dat mens en dier gelijk zijn.
Het onderzoek in The ScienceDaily "Children think farm animals deserve same treatment as pets" onderzocht niet het morele onderscheid tussen mens en dier maar de kijk van kinderen op verschillende diersoorten onderling.
Verder denk ik dat hoe je je als mens tot een dier verhoudt en hoe je dieren onderling ziet inderdaad heeft te maken met de omgeving waar je opgroeit. Onze zoon is van jongs af aan opgegegroeid met verschillende diersoorten en het bijbehorende leven en de dood op en om de boerderij. Hij ziet reigers kikkers doorslikken, roofvogels duikvluchten maken op veldmuizen, weet via het uitpluizen van uileballen wat het menu van uilen is, etc.
Ook had hij een lievelingskoe die een aantal jaren geleden helaas geslacht moest worden. Nadat wij hadden uitgelegd wat er met haar ging gebeuren (naar slachter en vervolgens tot gehakt verwerkt), wilde hij de weken erop niets anders meer dan gehakt eten. Bij navraag bleek hij zo te hopen op een stukje vlees van zijn lievelingskoe die hij dan voor altijd in zich zou dragen.
Het lijkt vaak alsof het debat moet gaan over wel (moreel fout) of geen vlees eten (moreel goed) maar niet over een zoektocht of er een morele middenweg is van verantwoord vlees eten.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #5
  • 14 apr '22
  • 21:01

Dan wordt het de hoogste tijd om gericht beleid te ontwikkelen om dit soort wereldvreemde denkbeelden tegen te gaan, de mensen die dat niet zien zitten zijn het bewijs dat dit probleem al langer speelt dan gezond is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.