Hoeveel ijzer zit er ongemerkt en 'verbeterend' in ons eten? Laten we toch maar eens een onderzoekje starten. In je keukenkastjes, je koelkast en als je boodschappen gaat doen.
Als we het samen uitpluizen komen we er vast achter. Laat hier een reactie achter waarin je aangeeft:
- de naam van het product waarin je toegevoegd ijzer vond (op de verpakking dus)
- hoeveel ijzer er per 100 gram in zit
Eentje deed de redactie alvast. In LU crackers - populair in bewust etende huishoudens - zit 9,4 mg. Per crackertje komt dat neer op 0,68 mg.
De ingredientendeclaratie zegt hoe het zit. Op het plaatje zie je 'luchtige meergranentoasts met toegevoegde vitamines B1, B2, B3, B5 en B6 en IJzer.'
We maken er een dossier van in de rechterkantlijn van de site: het Dossier IJzer.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nog even: toegevoegd ijzer of ijzer vanzelf, redactie?
En metallisch ijzer of ijzer-ion?
Wouter de Heij weet dat een consument niet kan weten welk ijzer er is toegevoegd. IJzerzouten en 'echt' ijzer heten op het pakje alletwee 'ijzer'. Dat wordt bellen met de fabrikant en wat dat op dit moment oplevert, hebben we net meegemaakt. Dus let daar maar niet op.
En Wouter Klootwijk weet het ook: ijzer vanzelf en ijzer erbij in de onderverdeling van pietje precies (terecht!) De Heij gaan allemaal - meestal - mee in hetzelfde percentage.
De redactie van foodlog dacht slim te zijn. Vraag lezers te speuren op verpakkingen waarop op de voorkant of op de ingredientendeclaratie staat 'toegevoegd ijzer'. Geef van de verpakkingen waar dat op staat (in welke taal dan ook, foodlog heeft polyglotten aan boord) aan hoeveel ijzer erin zit per 100 gram product.
De redactie normaliseert dat ijzer dan wel weer zo goed en zo kwaad als dat gaat.
Als het nog niet duidelijk is: geef de redactie rustig op zijn lazer.
Quaker Havermout: 3,80 mg per 100gr. = 27% van de ADH.
Ik struin nog even verder door de keuken...
@redactie, ik had deze vragen (van Wouter en Wouter) ook. Natuurlijk weet een consument niet welke verbinding erin zit. Maar de lezers van Foodlog zijn niet de gemiddelde consument. Zeker niet na alle discussies hierover op dit forum.
Ik begrijp trouwens nog niet wat de redactie voor ogen heeft: een opsomming van knutselvoedsel met allerlei toevoegingen of een lijstje van natuurlijke producten waar van nature al ijzer in zit.
Het lijkt mij trouwens leuk als lezers allerlei fabrikanten gaan bellen om te vragen wat er echt in het knutselvoedsel zit.