Uw Foodlogverslaggever doet aan het programma niet meer mee maar had voorinzage. Een sensationele ontdekking. Wat precies vertoond wordt mag hier nog niet worden verklapt, maar ik zal proberen u te interesseren zonder dat u weet wat u gaat zien en beleven.
In spinazie zit ijzer. Maar wat is dat dan? Als je fietswrakken fijn maalt en daar een akker mee bemest, komt dat ijzer dan in de spinazie?
Nee, zegt hoogleraar Tiny van Boekel te Wageningen morgen in de uitzending, zo gaat dat niet.
En dan gebeurt er iets waar de professor in voedingskwaliteit langzaam maar toch zeker van omvalt van verbazing, hier had hij nog nooit van gehoord. In spinazie zitten doorgaans geen gemalen fietswrakken, maar in een paar populaire
De VWA weet er niet van en moet na de uitzending halsoverkop de baan op om er voor te zorgen dat vanaf vrijdagochtend niemand meer fietswrakken en verroeste spijkers koopt als zogenoemd gezond ontbijt (met ijzer!).
Het ijzer in het graanontbijt doet op z’n best niks met je en komt in de rioolzuivering terecht. Maar kwaad kan het ook.
Dit is een primeur op Foodlog. Misschien breekt hierom morgenochtend al paniek uit bij Albert Heijn vooraf aan de uitzending: weg met de fietswrakken op het ontbijtschap.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als achtergrondinformatie het volgende rapport:
http://www.uu.nl/uupublish/defaculteit/profielenorganis/organisatie/wetenschapswinke/informatieoverpu/andereonderwerpe/pug/persberichtpug/48929main.html
Hierbij komt mbt. ijzer weer eens naar voren dat er ook bij ijzersupplementen veel mis is.
Wellicht interessant, aanvullend op deze casus:
In de uitzending van KvW wordt verteld dat overmatig (metallisch?) ijzerinname schadelijk kan zijn en zelfs zeer schadelijk voor de nieren en lever van o.m. zwangere vrouwen en foetus.
Laat mijn vriendin nou dagelijks Kellogg's producten eten, ook tijdens haar zwangerschap. In de 20e week van de zwangerschap is geconstateerd dat ons kind een niertje heeft, dat afwijkend groeit. Dit is sindsdien scherp in de gaten gehouden middels allerlei extra onderzoeken voor en na de geboorte. De ontwikkeling van de nier is wel verbeterd, maar gevolgen in de toekomst zijn natuurlijk nog onzeker. Het programma heeft mij wel aan het denken gezet. Wat nu als dit allemaal WEL met elkaar te maken heeft?
Sorry voor de radiostilte van mijn kant, mijn weekend was even (bijna) ijzerloos (toen ik vanmiddag even boodschappen deed hoorde ik achter mijn rug iemand zeggen: zou hij cornflakes gekocht hebben?). Er staan een paar interessante draadjes hierboven. Ik wil wellicht ten overvloede nog even bevestigen dat elementair ijzer inderdaad als ijzerbron kan dienen voor het lichaam, en je kunt dat op verschillende manieren aanbieden waarbij de ene vorm efficienter is dan de andere (zoals boven aangegeven door o.a. Wouter de Heij), maar het blijft zo dat dat elementair ijzer in het lichaam (de maag met name) omgezet moet worden in ion-ijzer voordat het opgenomen kan worden. In cornflakes met melk zal dat dus maar zeer beperkt gebeuren. In andere voedingsmiddelen (zonder melk) zal het waarschijnlijk wel beter worden omgezet na consumptie, maar nooit erg efficient in vergelijking met ijzer in ionvorm. Een Wagenings onderzoek maakt overigens melding van een interventie studie waarin elementair ijzer geen enkel effect had op anemie, maar ijzer verpakt als ion wel en dat was voor mij vooral de reden om te zeggen dat elementair ijzer niet zoveel zin heeft (Efficacy of iron-fortified whole maize flour on iron status of school children in Kenya: a randomised controlled trial by Andang’o PEA, Osendarp SJM, Ayah R, West CE, Mwaniki DL, De Wolf CA, Kraaijenhagen R, Kok FJ and Verhoef H, The Lancet of 25 May 2007). Samenvattend, elementair ijzer mag worden toegevoegd als poeder in levensmiddelen, het kan voor een deel worden omgezet in ion ijzer maar dat hangt dus heel erg af van wat er verder aan voedsel aanwezig is in de maag, en vervolgens kan het voor een deel opgenomen worden door het lichaam in de darm, maar ook dat is erg afhankelijk van wat er verder aanwezig is in de darm; zoals hierboven al iemand aangaf, ijzeropname uit plantaardig materiaal is problematisch, ijzer uit vlees (heam ijzer) wordt veel beter opgenomen.
De klontjes die we zagen in de uitzending waren inderdaad erg groot, maar dat zegt niet zo veel omdat ze door de magneet sowieso waren geklonterd, en we hebben niet onder de microscoop gekeken. Het kan best zijn dat Kellogg's het beste ijzerpoeder gebruikt dat er is, maar ik blijf erbij dat ijzerpoeder in cornflakes die met melk worden gebruikt geen zin heeft voor verhoging van de ijzerstatus.
@Karine: Who cares? Wie eet die k&k;rotzooi uberdehaupt?
wat ik nu nog mis, is het draadje even verbreden naar andere met ijzer verrijkte producten op de markt. De cornflakes trekt als een magneet de aandacht van de KvW, maar hoe zit het zuigelingenvoeding, limonade, koekjes, appelstroop? Gaat dit verhaal op voor alle ijzerverrijkte producten?
Karine